TCM-voedingsadvies voor jouw stofwisselingstype

TCM-voedingsadvies voor jouw stofwisselingstype

Je buik vol van alle tegenstrijdige informatie? Misselijk van alle voedingstrends?

Moet je nu voor Paleo gaan? Of zou raw food beter bij je passen? Hoe staat het met macrobiotische voeding?

Ben je ook zo in de war? Je hebt veel voedingstrends geprobeerd maar niets leek bij jou te passen. Soms werkten de adviezen een tijdje heel goed. Maar het effect was niet blijvend – terwijl je vriendinnen er kennelijk wel baat bij hadden. Je blijft achter met één groot vraagteken. Je intuïtie heeft je lichaam verlaten. Je onderbuikgevoel is weg. Te veel aanbod. Te veel trends. Te veel chaos.

Wie heeft er nu écht gelijk? Welke voedingsboeken kun je houden? Welke mogen naar de kringloop?

Leer weer op je eigen intuïtie vertrouwen met TCM en de leer van de stofwisselingstypes

“Wat vind jij eigenlijk van Atkins? Smoothies? Veganistisch eten?” Dat vragen studenten en cliënten vaak aan mij. Mijn antwoord is altijd hetzelfde:

“Kun je zeker doen – mits het bij je jouw lichaam past.”

Mits het bij jouw lichaam past.

Stel je wilt veganist worden omdat je vindt dat het beter is voor het milieu en omdat je denkt dat dierlijk eiwit per definitie ongezond is. Maar stel ook: je zieltje is in dit leven in het lichaam van een rood-vlees-eter beland – zonder er ook maar een vaag vermoeden van te hebben. Dan heb je twee opties. Optie 1: je kunt je verstand laten bepalen en worstjes en roerei vaarwel zeggen. Dat kan best lang goed gaan. Het kan zelfs zijn dat je tijdens de eerste maanden opknapt. Maar op den duur word je waarschijnlijk niet meer blij van peulvruchten en tofu. Misschien heb je continu trek in zoet of je komt aan. Je begint je af te vragen waarom dit voedingspatroon voor jou niet werkt. Optie 2: je luistert naar je lichaam en je eigen intuïtie en voegt meer dierlijk eiwit aan je voeding toe. Je voelt je voor het eerst goed gevoed en voldaan. Je voelt je minder moe en verliest zelfs een paar pondjes.

Stel je hebt het lichaam van een granen-eter. Zonder dit te weten. Je beslist om het Paleo dieet met vrij veel dierlijk eiwit te volgen. Je hebt er immers veel goeds over gehoord en bij je vriendinnen werkte dit fantastisch. Je bent enthousiast, maar na een paar weken kun je geen lever meer zien. Kippenvlees begint je tegen te staan. De maaltijden maken je sloom. Je snakt naar een bord pasta en de geur van brood volgt je tot in je dromen.

Beide voorbeelden maken duidelijk: je kunt de voeding benaderen met je intellect. Maar het kan gebeuren dat je lichaam heel andere behoeften heeft.

Eigen intuïtie – maar hoe dan?

Als je in het verleden vooral je hoofd hebt laten bepalen, raakte je uiteindelijk steeds meer verwijderd van je voedingsintuïtie. Het lijkt zo simpel: gewoon naar je lichaam luisteren en je lichaam laten bepalen. Maar wat als je onderbuikgevoel de hele dag om chocolade zeurt?

Help je intuïtie en neem je voeding weer in eigen hand:

Soms heb je een beetje hulp nodig om weer te kunnen luisteren naar je eigen lichaam en dichterbij je intuïtie te komen.

Ik heb drie tips die je helpen te (her-) ontdekken welke voeding bij je past.

Koppel je los van alle informatie en begin het aan je lichaam te vragen.

Maar ja, dat was nou juist het probleem. Als je je eigen onderbuikgevoel niet meer kunt vertrouwen, dan is de eerste stap om je spijsvertering weer in balans te brengen. Hoe beter deze werkt, hoe sneller je onderbuikgevoel en intuïtie terugkeren. We hoeven hiervoor niets nieuws te bedenken maar kunnen terugvallen op een oude traditie.

Vertrouw op de traditie. Op voedingsgebied is alles al uitgezocht en bewezen.

De voedingsgewoonte van onze voorouders is in feite de grootste voedingsstudie ooit. Ik werk met de wonderbaarlijke kennis van de Chinese voedingsleer. Deze is eeuwenoud, beproeft en heeft een schat aan (lekkere) kennis. De principes van de Chinese voedingsleer zijn gelukkig toepasbaar op Europese eetgewoonten zodat we niet per se aan de rijst en sojabonen hoeven. Daarnaast zijn er oplossingen voor veel klachten die bij andere diëten geen aandacht krijgen. Denk aan koude voeten, een rommelige buik, ’s nachts moeten plassen, loopneus en trek in zoet.

De Chinese voedingsleer heeft uitstekende adviezen die goed werken voor iedereen. Maar wat betreft het individuele aandeel van voedingsstoffen moet je ook nog je stofwisselingstype kennen.

Ken je stofwisselingstype

Je stofwisselingstype is net zo uniek als je vingerafdruk en staat voor je hele leven vast. Je stofwisselingstype – en niet je hoofd – bepaalt of een specifieke voedingsgewoonte voor jou werkt.

Maar juist veel diëten en intellectuele, (hoofd) gestuurde beslissingen leiden ertoe dat we uiteindelijk niet meer weten welke voeding echt bij ons past.

Daarom meet ik voor jou tijdens een consult je stofwisselingstype, zodat je precies weet welke voeding bij jouw lichaam past.

Nog meer weten? Lees de uitleg over de Chinese voedingsleer en over de leer van de stofwisselingstypes onderaan. Hier kom je meer te weten over mijn aanbod aan consulten. Meer vragen? Lees de FAQ.

Chinese voedingsleer

De Chinese voedingsleer is onderdeel van de traditionele Chinese geneeskunde (TCM). Een andere naam voor de Chinese voedingsleer is ‘vijf elementen voeding’. En nee, het is géén nieuw dieet – van alle diëten hadden we toch juist genoeg.

In het westen is de acupunctuur het meest bekende onderdeel van de TCM, terwijl de voedingstherapie vroeger in China het belangrijkst was. Zieke mensen moesten altijd eerst hun voedingspatroon aanpassen. Sommige artsen weigerden zelfs om patiënten te behandelen die niet bereid waren om eerst hun voeding aan te passen. Gelijk hadden ze!

De Chinese voedingsleer kijkt niet naar calorieën en losse getallen maar benadert voeding vooral vanuit het oogpunt: wat kan de mens echt verteren? Hoe kun je ervoor zorgen dat je voeding je lichaam optimaal voedt? Alleen voedingsmiddelen die je optimaal kunt verteren, houden het lichaam gezond.

In eerste instantie wordt het verteringssysteem in balans gebracht, zodat een opgeblazen gevoel en overmatige trek in zoet verdwijnen. Bijeffecten zijn: een aangenamere lichaamstemperatuur, een betere slaap, meer energie, gewichtsverlies.

Een goed werkende spijsvertering zorgt ervoor dat we ons gecentreerder voelen. We kunnen steeds beter aanvoelen welke voeding ons goed doet en welke niet.

Uiteindelijk kun je je gezondheid in eigen handen nemen. De kosten voor deze ‘therapie’ zijn laag, want eten moet je toch. Daarnaast is het veilige en eeuwenoude beproefde manier. De maaltijden zijn lekker, voedzaam en hebben een genezend effect.

De leer van de stofwisselingstypes

Je stofwisselingstype is net zo individueel als je vingerafdruk. Je unieke stofwisselingstype bepaalt je behoefte aan eiwit, vet en koolhydraten. De een bloeit op door groenten, granen en vetarm eiwit. Maar de ander heeft juist meer vet en purine houdend vlees nodig. Denk aan de Eskimo. Het lijkt zeker logisch dat zijn lichaam niet kan functioneren op een veganistisch eetpatroon.

Dr. Roger J. Williams, een bekende onderzoeker in de biologische scheikunde zei:

’Het is voor mij zo logisch dat ondervoeding op cellulair niveau een van de hoofdoorzaken van ziektes is.’

Williams en zijn collega’s kwamen er onder andere achter dat de individuele calcium-behoefte per mens tot 500% kan verschillen. Hetzelfde geldt voor de opnamecapaciteit van mineralen. Ook de werking van voedingsmiddelen is afhankelijk van de type stofwisseling: bij de één verzuurt vlees het lichaam, bij de ander leidt vlees juist tot een basische conditie. Inmiddels zijn er een vijftal stofwisselingstypes vastgesteld.

Als je je type stofwisseling kent, dan weet je:

  • of je relatief weinig of veel (dierlijk) eiwit nodig hebt welke aandelen vet, eiwit, koolhydraten bij jou passen
  • welke aandelen vet, eiwit, koolhydraten bij jou passen
  • of je lichaam daadwerkelijk blij wordt van veganistisch eten of je lichaam verzuurt door vlees te eten of juist door granen te eten
  • waarom het ene dieet bij jouw niet werkte, maar bij je vriendin juist wel.

Waarom is het handig om beide zienswijzen te combineren?

De Chinese voedingsleer is vooral gebaseerd op ervaringen met de Chinese bevolking. Hoewel de principes van de TCM op alle mensen van toepassing zijn, hebben mensen in Europa – op basis van de vele diverse bevolkingsgroepen – een andere stofwisselingsactiviteit. De leer van de stofwisseltypes brengt de verschillende behoefte aan vet, eiwit en koolhydraten in kaart. De Chinese voedingsleer draait om het herstellen en onderhouden van onze maximaal mogelijke spijsvereringscapaciteit. Via deze weg kunnen we dan ook nog veel andere klachten verbeteren.

Door de Chinese voedingsleer met de leer van de stofwisselingstypes te combineren kom je tot een krachtig en individueel toegesneden advies. Gebaseerd op het beste van Oost en West. Een advies op maat voor de rest van je leven.

Meer weten? Boek een persoonlijk consult of kijk bij mijn cursusaanbod.