B. van den Berg

Vanochtend vond ik tijd om voor het eerst de gierstcreme uit jouw kookboek te maken. Ohhhhhh, wat is die lekkerrrrr. En zo zijn er meer recepten waar ik enorm van geniet. Het is ook leuk om gericht boodschappen voor te doen voor de recepten. Veel dank voor het delen van jouw kennis. Ik raak meer en meer geïnspireerd…. 🙂
Ik lees nu ook regelmatig over damp in het lichaam en wat je kunt doen om dat af te laten nemen. Mooi, hoor. Er zijn op voedingsgebied zoveel mogelijkheden. Jouw boek en het boekje over mijn stofwisselingstype geven steeds opnieuw weer richting. Daar voel ik me dankbaar voor en dat wilde ik je even laten weten.
B. van den Berg (koolhydraat-type)

Nanda

Inmiddels een paar maanden verder na mijn consult bij jou. En wat een verschil! Sinds ik weer vlees ben
gaan eten, heb ik meer energie. Ik had dagen dat ik echt ‘nul’ energie had, maar dit heb ik sinds het consult
niet meer gehad.

Nanda, januari 2023

Joke

Ik zag dat ik twee jaar geleden bij jou was geweest. De afgelopen tijd ging ik me irriteren aan het feit dat ik toch wat een buikje had en die bleef. Daarnaast kreeg ik elke zomer dampklachten (deze zomer minder hoor). Ik heb even een tijdje mijn calorieën bijgehouden om mijn inname te checken. Ik weet, het is geen TCM manier maar toch wel verhelderend. Noten zijn gezond maar teveel dus weer niet… Ondertussen dacht ik heel goed bezig te zijn met de verhoudingen die ik volgens het stofwisseling schema had gekregen. Maar dat was bij het nalezen toch niet zo. Vooral bij de lunch en avondeten nam ik niet voldoende eiwitten. Ontbijt wel 😉

Nu twee maanden later ben ik een aantal kilo kwijt. Ik eet meer eiwitten en voel me een stuk rustiger. Daarnaast had ik mijn maag weer onrustig en door de komkommer is die ook weer rustig geworden en voor me gevoel door het eten van de juiste verhoudingen. Ben er zo blij mee! Ook dat ik het telkens kan teruglezen.

Joke (september 2022)

Charlotte S.

Het is nu bijna een jaar geleden dat ik bij Jutta was voor een voedingsconsult. Na 20 jaar vegetarisch/vegan te zijn geweest voelde ik dat mijn lijf behoefte had aan vlees, maar ik durfde er niet zo goed aan toe te geven (milieu, identiteit, ideeën over vlees, etc.). Ik bleek het spijsverteringstype ‘actieve nomade’ te zijn wat zegt dat mijn lichaam juist behoefte heeft aan vet en dierlijke eiwitten. Het advies van Jutta heeft me echt geholpen om hierin naar mijn lichaam te gaan luisteren, en mijn ideeën over wat ‘gezond’ zou zijn wat te laten varen. Zo eet ik nu praktisch geen fruit meer, minder groente, en juist meer dierlijke vetten en eiwitten. Ik merk dat het me rust geeft.

Waar ik de afgelopen jaren ontzettend veel met voeding, gezondheid en mijn gewicht bezig was, en ook de hele dag door at, is er nu meer rust ontstaan in mijn lijf en mijn hoofd. Het blijft een proces, maar ik groei meer en meer richting het durven luisteren naar mijn lijf in plaats van mijn ideeën. Hoe meer rust ik ervaar in mijn eten, hoe beter ik ook in staat ben om dingen te laten staan waar mijn lichaam eigenlijk geen behoefte aan heeft, en hoe makkelijker het is om dingen als koffie en brood te laten liggen.

Ik ben ontzettend dankbaar voor de inzichten van Jutta en de aandachtige begeleiding tijdens het consult en de nazorg. Het heeft mij enorm geholpen om mijn lichaam weer meer voelen en te voeden. Het blijft een proces, en dat mag, maar dit heeft er wel ontzettend aan bijgedragen. Jutta, dank je wel!

Charlotte S. (februari 2022)

Francis

Ik wil je hartelijk bedanken voor jouw bijdrage aan het verhogen van mijn vruchtbaarheid.  Zonder jou zou onze dochter  mogelijk niet zijn gekomen.  We zullen het nooit weten… Bedankt voor jouw meedenken en voor je advies rondom een gezonde levensstijl qua voeding.  In het nieuwe jaar zal ik ook jouw tips ter harte nemen als onze dochter gaat eten.
Francis (41 jaar)

Mariëlle

Ik was in september bij je en sindsdien eet ik met veel plezier vet en eiwitten. Al die dingen die ik zo lekker vond, maar waarvan ik dacht dat ik er beter niet teveel van kon eten. Met wat ik nu eet, voel ik me lekker, warm, energiek en echt verzadigd. Mijn kinderen zijn er ook dol op. En ik ben vanzelf  iets minder gaan eten dan 3-4 weken geleden.
Ik val nu kilo’s af en mijn lichaam verandert van vorm. Daar ben ik heel blij mee. Vroeger smeerde ik olie of crème op mijn huid, maar dat is nu niet fijn meer. Mijn huid zuigt het niet meer op zoals eerder. Het is niet meer nodig. Heel fijn 🙂

Mariëlle (rood-vlees-en-vettype)

M. Hormes

Het is inmiddels ruim 7 weken geleden dat ik bij je kwam voor het uitgebreide consult. Naast dat ik het bezoek als zeer integer en prettig heb ervaren, heeft het me ook heel erg blij gemaakt. Vanaf dag 1 kon ik goed uit de voeten met de voedingsadviezen en de ‘nieuwe’ manier van eten. Of moet ik zeggen ‘oorspronkelijke’ manier van voeden van mijn lichaam?

Het is gegaan zoals jij verwachtte op basis van je meting. Ik heb geen moeite met drie maal daags warm gekookt/gebakken eten. Ik voel me senang, ik voel me rustig en ik voel me zacht van binnen. Geen kortademigheid en opgeblazen gevoel meer. Geen uitgeput ploffen op de bank als ik ’s avond thuiskom uit m’n werk, maar energiek! Zelfs na een drukke dag. Geen enkele behoefte aan suiker of zoet.

De biologische kippenhartjes blijven nog een uitdaging voor me, want op de biologische markt vliegen ze de kraam uit in alle vroegte, want er zijn blijkbaar meer liefhebbers zoals ik! Het lukt me goed om de juiste producten te vinden en creatief te koken. De recepten voor kippenhart hoop ik nog te bedenken voor op jouw lijstje.

Inmiddels ben ik ook 7 kilo lichter geworden in deze afgelopen periode, wat natuurlijk fijn is. Er is dus van álles  gaande in mijn lichaam.

Nou Jutta, dat zijn voor nu de belangrijkste bevindingen wat mij betreft. Bedankt dat je me op het spoor van mijn eigen spijsverteringstype hebt gezet. Mijn lijf en mijn leven is rustiger, zachter, vrediger en gelukkiger!

M. Hormes (rood-vlees-en-vettype)

 

H.J.

Na mijn hele leven alles te hebben gegeten en dat helemaal prima te vinden, ging ik op mijn 28e vegetarisch eten. Na een half jaar veranderde dat in een volledig veganistisch eetpatroon. Het startte vanuit milieu-oogpunt, daarna werd het dierenleed belangrijk en uiteindelijk was het voor een ontwikkelde eetstoornis prettig om een groot deel van voeding te kunnen mijden. Het veganistisch leven voelde super goed. Ik kon genieten van eten, het voelde een stuk gezonder en ik deed geen levend wezen kwaad.

Na 1,5 jaar kreeg ik klachten. Weinig energie, slecht slapen, een grijze huid en ik menstrueerde niet meer. Wat ik ook deed, ik was altijd moe en had altijd honger. Ik kon niet langer dan 3 uur zonder eten en had altijd energierepen of nootjes bij de hand voor het geval dat. In oktober 2018 kreeg ik van mijn moeder een workshop van Jutta cadeau. We hebben een dag stilgestaan bij de verschillende stofwisselingstypen en hoe je eigen eetpatroon is. Zo leerde ik dat warm (gekookt) eten goed voor mijn spijsvertering was. Bij de uitleg over de verschillende stofwisselingstypen kwam een simpel voorbeeld: stel dat je te horen krijgt dat je ontbijt eieren met spek is, zou je dat willen? Per stofwisselingstype zou dat anders zijn (granen-eters worden hier niet enthousiast van, rood-vlees-en-vet-eters wel). Het water liep me direct in de mond toen ik daar aan dacht. Daar schrok ik van, want dat wil ik helemaal niet eten.

En toch had ik er heel veel zin in! Met mijn moeder heb ik het er over gehad, en ze bood me aan mijn stofwisselingstype te laten meten. Dat consult vond plaats in november 2018. Eerlijk gezegd wist ik ergens al wel wat de uitslag zou zijn, maar ik ben er blanco ingegaan.

Ik bleek een stofwisselingstype te hebben dat goed gaat op rood vlees en vet. Dat blijkt mijn lichaam nodig te hebben. En dat waren precies de dingen die ik al heel lang niet meer had gehad. Jutta vertelde mij dat ik ermee kon doen wat ik wilde. Dit betekende niet dat ik dit ook moest doen. Maar ik wilde het proberen. Ik wilde ondervinden hoe het zou zijn als ik zou gaan eten zoals mijn stofwisseling nodig had. Dus dat heb ik gedaan. Afspraak was 3 maanden proberen en dan kijken hoe nu verder. En dat heb ik geweten. Binnen 2 dagen voelde ik me heel anders. Ik zat vol. Het leek alsof ik al heel lang niet meer had geweten wat vol zitten betekende. Na 2 weken voelde ik me vol energie, ik had weer kleur in mijn gezicht, ik voelde me sterk en sliep een stuk beter. Na een maand had ik mijn menstruatie terug. Uiteraard veranderde mijn lichaam ook. Ik kreeg weer vet op mijn lijf en kwam aan. Het voelde alsof ik terug ging naar de persoon die ik eigenlijk ben (de persoon voor ik vegetarisch ging eten). En dat voelde fantastisch.

Na de proefperiode was het voor mij duidelijk: ik heb dierlijke producten en vet nodig. Ik kon ook accepteren dat het voor iedereen anders is, en dit nou eenmaal bij mij past. Nu ben ik bezig met kijken hoe dat voor mij kan werken, op gebied van wat ik nodig heb en mijn morele besef. Dat is het lastigst. Sowieso is alles biologisch, maar daarmee ben ik er nog niet. Ik blijf onderzoeken hoe ik dit kan doen, maar zal nooit meer teruggaan naar een vegetarisch of veganistisch eetpatroon.

H.J., 2019

Roel

Een kort verslag van de resultaten van de change in voeding.
1. Stoelgang
Ik denk dat ik een jaar of 15 last heb gehad van mijn stoelgang. Ik zat zeker 3-5 keer per dag op de wc om te poepen en zelden was het hard. Sinds ik gestopt ben met gluten en geen koffie meer drink is mijn stoelgang zoals het hoort.
2. Sportprestaties en spierherstel
Toen ik bij jou kwam, had ik veel last van langdurig spierpijn na het sporten en kon ik bij lange na niet de kracht zetten die ik zou moeten kunnen. Ik had letterlijk soms een week spierpijn na een normale workout. In die tijd at ik bijna geen vlees als ook geen eiwitten. In die tijd deed ik ook aan vasten. Mijn energie was op zich prima, maar wel met schommelingen (in die tijd dronk ik ook nog koffie).
Na het consult bij jou ben ik drie keer per dag warm gaan eten. Weer dagelijks vlees en veel vet en eiwitten.
In een mum van tijd (denk twee weken) was ik weer berensterk en had ik normale spierpijn van een dag. Mijn focus en energie gedurende de dag was stabiel.
Dus nog bedankt voor je wijsheid.

Roel (roodvlees-en-vet-type), november 2021

Marije en Corné

Sinds ruim 12 jaar eten we koolhydraat beperkt. Veel groente, wat vlees en vis en af en toe wat aardappelen of pasta. Geen pakjes of zakjes, alles puur en zelfgemaakt. Ik voelde me er best goed bij maar miste energie. De afgelopen jaren kreeg ik meer last van mijn buik, de onrustige buik werd steeds vaker buikpijn en hoe weinig, veel of gezond ik ook at, de 5 kilo die me in de weg zat ging nooit weg.
Mijn man heeft een niet-werkende schildklier en worstelde altijd met zijn gewicht. Echt leuk vond hij het etende leven dan ook niet want ondanks alle groente, veel bewegen, nooit meer ’s avonds een drankje met iets lekkers viel hij niet af. Bij elke hap had hij een schuldgevoel, zeker als hij iets lekker vond.
Ik had wat blogs van Jutta gelezen en wilde graag mijn stofwisselingstype laten bepalen. Mijn man wilde ook mee omdat hij weet dat ik er van hou om dingen samen te doen.  Vrij snel konden we samen terecht bij Jutta. Mijn man blijkt een rasechte “Inuit” te zijn en zijn stofwisseling kan het beste voeding halen uit vlees. Liefst rood vlees, of zelfs rauw als hij dat wil. Waar ik griezel bij zo’n uitspraak beginnen zijn ogen te glimmen.

Ik kreeg daarentegen te horen dat mijn maaltijden voor 50% uit gezonde koolhydraten moeten bestaan. Verder raadde Jutta ons beide aan om gluten te vermijden en daarnaast 3 maanden heel strikt geen melkproducten te eten, daarna konden we eventueel een klein beetje geiten- of schapenkaas toevoegen.
Jutta’s uitleg klonk aannemelijk en duidelijk en ook al kostte het wat moeite om onze ideeën over wat gezond eten is bij te stellen, we zijn er vol voor gegaan.

Blijkbaar is gezond eten anders voor mijn man dan voor mij. Binnen een paar dagen was ik van mijn buikpijn af. Mijn man viel in een paar maanden tijd moeiteloos 13 kilo af. Hij eet veel meer en bovenal: hij eet met plezier èn geniet gerust ’s avonds van een drankje met een goeie droge worst. Zijn lunch kan zomaar bestaan uit een halve ribeye met wat groente en een appel als toetje. Alle milieu- en dierenwelzijn redenen om geen vlees te eten zijn weggevallen tegenover zijn gezondheid. Gelukkig is er ruim keus uit goed, gezond vlees van dieren die een mooi leven geleid hebben. Bijzonder is dat hij voor het eerst in 20 jaar zijn schildkliermedicatie met wel 25% moet verminderen van de internist.

Naast het elimineren van gluten en melkproducten ben ik koolhydraten gaan toevoegen zoals rijst, aardappelen, zoete aardappelen enz. Ik vind het heerlijk, ik heb meer energie en wonder boven wonder smelten mijn vervelende kilootjes ook weg.

Dus dank Jutta: je doet mooi werk!

Marije en Corné (stofwisselingstypes: Zen-Master oftewel gebalanceerde type & de Gedreven Nomade oftewel het snelle rood-vlees-en-vet-type), augustus 2021