Adem je darm gezond

Sluiten

Kom er ook bij!

Meld je aan voor mijn nieuwsbrief. Zo kun je al lezend iets voor je gezondheid doen. Als WELKOMSTCADEAU ontvang je mijn E-BOOK ‘Weg vermoeidheid – In 5 stappen meer energie met de Chinese voedingsleer’.

28/08 2014

Wist je dat je door middel van een goede ademhaling een massage aan je darmen kunt geven?

Volgens de Chinese kalender is de herfst al begonnen: de dagen worden weer korter en donkerder. Ondanks dat de temperatuur nog een keer kan oplopen (de zogenaamde ‘herfsttijger’) gaan we het ‘kleine yin’ tegemoet. De herfst behoort tot het element metaal, net als de twee orgaansystemen Long en Dikke Darm. Eerder dit jaar heb ik een blog geschreven over de functie van de Long. Nu is zijn ‘broertje’, de Dikke Darm aan de beurt. 

De Traditionele Chinese Geneeskunde gaat ervan uit dat een slechte spijsvertering voor 80% van alle ziektes verantwoordelijk is.

Ik laat je zien hoe je door middel van een simpele (ademhalings)oefening je darm in zijn functie kunt ondersteunen. Op die manier kun je een drukkend gevoel op de buik, winderigheid en obstipatie heel gemakkelijk ‘weg-ademen’. Afvalstoffen worden gemakkelijker uitgescheiden.

Oefening 1: buikademhaling
Deze oefening kun je staand of liggend doen. Leg beide handen op de buik, ter hoogte van je navel. Adem nu in je buik zodat je je handen omhoog duwt. Bij het uitademen druk je met de handen zacht op de buik tot dat dit niet verder kan. Herhaal deze oefening 36 keer. (Doe de oefening niet onmiddellijk na het eten maar wacht minimaal één uur).

Oefening 2: extra diepe buikademhaling
Wanneer kun je de oefening doen?

 • het beste direct na het opstaan met nuchtere maag; anders minimaal één uur na het eten.
 • één à twee keer per dag.
 • niet wanneer je net bent geopereerd aan je buik, hart of long

Hoe gaat de oefening?

 • ga staan en buig je bovenlichaam naar voren. Plaats je handen op je bovenbenen direct boven de knieën, zodat je extra steun hebt.
 • adem in met de buikademhaling en adem vervolgens alle lucht uit.
 • trek dan je buik zo ver mogelijk in – alsof je met je navel je wervelkolom wilt raken.
 • laat weer los (zonder al weer adem te halen) en strek je buik zo ver mogelijk naar voren.
 • herhaal dit zo vaak je kunt. Als je net begint met de oefening zal het waarschijnlijk maar twee à drie keer lukken.
 • haal dan pas opnieuw adem.
 • herhaal de hele oefening drie keer.

Voeding voor de Dikke Darm

Wist je dat er bijna twee kilo bacteriën in je darm ‘wonen’? Al die biljoenen kleine wezens willen goed gevoed worden.
Voedingsmiddelen die extra goed zijn voor de darmflora zijn miso en umeboshi.
Minder exotisch, gemakkelijk verkrijgbaar en geheel in de traditie van onze voorouders is rauw zuurkool: een paar sliertjes bij elke maaltijd brengen de darmflora in balans.
Je kunt ook zelf een pickle maken. Mijn favoriet is de snelle pickle van Chinese kool. Hiervoor snij je een halve gewassen Chinese kool in heel dunne reepjes. De reepjes meng je met één eetlepel umeboshi-azijn. Als je wilt, kun je de Chinese kool vervolgens onder druk zetten. Dit kan met een pickle-pers. Je kunt ook gewoon een kleinere kom nemen, deze op de kom met de Chinese kool plaatsen en er een zwaar voorwerp op doen. Op die manier creëer je ook druk. Wacht minimaal een half uur (dat is heel snel voor een pickle) voordat je de pickle serveert.

 

 

Commentaren (1)

 1. Beste Jutta,

  wat een mooi boek heb je gemaakt, Ontbijt je fit.
  Ik woon in de zuidwesthoek van Drenthe en wil je vragen of je misschien adressen voor 5 elementen voeding en kookcursussen in het noorden van het land weet?

  Met mijn werk is het niet te combineren met de opleidingen die achterin je boek staan.
  ik hoop het!

  vriendelijke groet van
  Jikke Julieth Schor
  Frederiksoord

Commentaar achterlaten

Meer weten? Boek een persoonlijk consult of kijk bij mijn cursusaanbod.