Bouillon ‘To Go’ – een krachtgevend drankje

Sluiten

Kom er ook bij!

Meld je aan voor mijn nieuwsbrief. Zo kun je al lezend iets voor je gezondheid doen. Als WELKOMSTCADEAU ontvang je mijn E-BOOK ‘Weg vermoeidheid – In 5 stappen meer energie met de Chinese voedingsleer’.

24/01 2019

inhoud: nieuwe data ♥ workshops ‘word je eigen voedingsconsulent’ ♥ bijscholingen voor professionals ♥ winactie ♥ nieuw artikel massage magazine

Eindelijk rust

Ik ben blij dat het januari is. December vind ik altijd een veel te korte maand. Hectisch ook. Want terwijl ik mijn best doe om me niet mee te laten sleuren in de alom aanwezige kerstdrukte, lukt me dit alleen maar redelijk. In verhouding met eerdere jaren heeft het streven naar minimalisme me wel al meer rust gegeven. We doen met familie en vrienden minder (of helemaal niet meer) aan cadeautjes. Ik heb alleen een mini schoenendoos met een paar kleine kerstdecoratie-items en een herbruikbare kerstboom (een echte welteverstaan, die pendelt tussen balkon en huiskamer).

Maar hoe dan ook heb ik altijd het gevoel dat de winterse (voor de TCM-kenner ‘yinne’)  periode pas in januari begint. Eindelijk niets. Proberen om bij te komen.

Om op te laden kent de traditionele keuken een belangrijke manier:  krachtgevende bouillon. Ik heb er al eerder over geschreven, maar ik wil dit onderwerp toch weer een keer ‘opwarmen’. Het is gewoon te belangrijk en inmiddels zijn er behoorlijk wat nieuwe lezers bijgekomen. Waarvoor trouwens heel veel dank!!!♥

Mijn bouillon moment

Slokje bij slokje voelde ik me opknappen. Letterlijk binnen enkele minuten. Dat had ik nooit eerder meegemaakt – en dit heeft zich tot nu toe nooit meer zo herhaald.

Dertien jaar geleden, rond kerst, lag ik helemaal uitgeput op de bank. Het voelde letterlijk levensbedreigend. Geen idee welk virus ik had opgepakt. Binnen een aantal uur voelde ik me heel ellendig. Misschien ken je zo’n moment: je voelt je zo beroerd dat je het liefst een ambulance wilt bellen – mits je de kracht kon opbrengen om naar de telefoon te kruipen.

Gelukkig had ik nog bouillon over. Ik was kort daarvoor begonnen aan de opleiding en probeerde plichtsgetrouw diverse recepten thuis uit. Voor een overtuigde vegetariër (die ik toen nog was) was het best een dingetje maar ik maakte toch de kippenbouillon. De hele mikmak, inclusief botten en koken volgens de voedende cyclus (ander verhaal). Ik kan wel zeggen dat ik nooit eerder met zo veel toewijding stond te koken.

De eerste dag kon ik de bouillon helemaal niet proeven omdat ik zo uitgeput op de bank lag. Maar de tweede dag kon ik kon ik weer van het soepje nippen. En het wekte me tot leven. Per genomen slokje voelde ik me opknappen – het voelde als een klein wonder.

Bottenbouillon ‘To-Go’

Bouillon beleefde een aantal jaar geleden een kleine opleving. In veel hippe afhaaltenten in New York kreeg en krijg je ineens ‘bone broth To-Go’. Veel celebrities vervingen de koffie beker door een bone broth bekertje om – in plaats van een snelle coffeïne kick – kracht te halen uit de bouillon.

Inmiddels zijn er in veel steden ‘bouillon’ winkels ontstaan. Voorbeelden zijn de bouillon brothers uit Amsterdam en Berlijn heeft met ‘Bone Brox To-Go’ een pop up store.

Onverslaanbaar krachtgevend

Als voedingsdeskundige roep ik al jaren dat onze voorouders de beste voedingsconsulenten ooit waren. Ze wisten simpelweg wat echt gezond, goed verdraagbaar en lekker was. Zo ook de bouillon.

Westers gezien zijn het de aminozuren die de bouillon zo waardevol maken. Het hoge gehalte aan collageen is goed voor gewrichten, huid en haar.

Volgens de Chinese voedingsleer werken botten op het Jing, dus onze diepste essentie en reserve. Jing voedt onze hersenen, het geheugen, onze vitaliteit en vruchtbaarheid.  Voldoende Jing hebben betekent dat je gewapend bent tegen vroegtijdige veroudering en dat je lang vitaal bent. Jing kunnen we eigenlijk niet genoeg koesteren.

Krachtbouillon maken

In een goede krachtgevende bouillon horen vlees en botten. Helaas voor de vegetariër is er geen gelijkwaardige bouillon mogelijk op basis van plantaardige ingrediënten. Plantaardige bouillons zijn natuurlijk ook lekker maar kunnen de aansterkende werking van bottenbouillon helaas niet evenaren.

Ik weet wel dat er verschillende methodes zijn. Hier een quick guide.

 1. Kies het soort vlees dat bij je past. Kip werkt verwarmend en is dus iets voor de koukleum. Rund en kalkoen hebben een neutrale thermische werking. Lam werkt verhittend: goed voor de koukleum, minder geschikt als je (ook) hittekenmerken hebt zoals opvliegers, nachtelijk zweten en inwendige onrust. Eend helpt tegen droogte en koelt het lichaam.
 2. Koop biologisch vlees en botten. Vaak zijn er goede slagers maar daar krijg je vooral bevroren botten. Maar de zoektocht is het echt waard. Ik heb de ervaring dat er hele goede biologische slagers zijn, waar je voor maar een paar euro botten kunt kopen. Geen diepgevroren botten kopen! Dit is misschien het moeilijkste gedeelte. Gebruik circa 600 g vlees en botten. Meer mag uiteraard ook. Je kunt ook een hele soepkip gebruiken.
 3. Neem schoongemaakte, geschilde en klein gesneden groenten zoals Chinese kool, wortels, prei. Neem er veel van. Een halve kilo wortels is realistisch. Een hele Chinese kool geeft de goede smaak. Zorg ervoor dat ze echt heel goed schoon zijn en dat er geen aarderestjes aan vast zitten. Dat verhoogt uiteindelijk de houdbaarheid van je bouillon.
 4. Voeg eventuele nog andere ingrediënten toe: goji-bessen voor de bloed-opbouw. Laurierblad voor de verteerbaarheid. Zwart sesamzaad voor de bloed- en yin-opbouw. Peterselie voor de bloed-opbouw.
 5. Je kunt eerst het vlees en de botten aan de kook brengen. Dan het water inclusief de ontstane schuim weggieten en met de overige ingrediënten opnieuw aan de kook brengen. Een andere methode is om alle ingrediënten aan de kook te brengen en vervolgens tijdens het kookproces eventueel ontstane schuim met een soeplepel weg te halen.
 6. Laat met de deksel erop minimaal 4 uur op een zacht vuur koken, het liefst nog langer. 12 uur zou super zijn! Nog langer mag ook. Vul eventueel nog water bij. Dit water kun je verhitten in een waterkoker en dan bij de pruttelende bouillon doen.
 7. Giet de bouillon door een zeefje en vang de bouillon op. Het vlees kun je nog eten (ja, ook na 12 uur koken), maar de overige ingrediënten moeten helaas weg.
 8. Doe de bouillon in goed sluitende en schone (afwasmachine-schoon is schoon genoeg) weckpotjes. Oude jampotjes mogen natuurlijk ook. Ze moeten wel heel schoon zijn. Als je geen afwasmachine hebt, dan moet je de potjes enkele minuten in kokend water steriliseren.
 9. Draai de potjes met bouillon dicht, zet ze op de kop en wacht een tijdje. Draai dan weer om. Bij het afkoelen ontstaat een vacuüm – je bouillon is nu meerdere weken houdbaar.

Neem elke dag een tot twee kopjes. Je kunt dit doen als kuur van twee tot drie weken maar langer mag natuurlijk ook. Ook kun je de bouillon als basis voor soep gebruiken in plaats van het bouillonblokje. Kijk ook eens of je je kopje koffie door een kopje bouillon kunt vervangen. Anders dan koffie vult de bouillon onze reserve (Jing) namelijk juist aan.

Op naar een vitaal 2019!

Winactie

Meer weten over bouillon? Ik geef gratis een exemplaar weg van het boek ‘Kraftsuppen und Essenzen’  van mijn collega Ruth Rieckmann (waarde: € 39,80). Voorwaarden van deelname staan onderaan. Let wel dat het boek in het Duits is verschenen!

Update 30 januari 2019: Marianne heeft het boek gewonnen! 🙂

Workshops en bijscholingen

Nieuwe data workshop ‘Word je eigen voedingsconsulent’
Ben je ook de weg kwijt tussen alle voedingsstromingen, tips en diëten? Wil je leren hoe je daarvan he-le-maal onafhankelijk kunt worden? Ben je benieuwd hoe je je spijsvertering kunt versterken – zo effectief en duurzaam, dat het in de toekomst voldoende is om naar je eigen buik te luisteren, in plaats van de zoveelste trend te proberen? Kom dan naar een van mijn workshops.
De workshop in februari is al vol. Maar ik geef dezelfde workshop ook in maart en in mei.

Bijscholingen voor therapeuten
14 maart: begin module ‘TCM-voedingstherapie voor Milt en Maag’ – alles wat je als therapeut moet weten om milt en maag van je cliënten via de voeding te kunnen versterken. Meer informatie en aanmelding hier.
21 maart: begin seminar ‘Chinese voedingsleer bij kinderwens, tijdens de zwangerschap en na de bevalling’. Leer hoe je als TCM-professional vrouwen met kinderwens kunt ondersteunen door de voeding aan te passen. Meer informatie en aanmelding kan hier.

Voorwaarden deelname winactie

 1. Laat een commentaar achter bij deze blog. Kritische commentaren zijn uiteraard ook welkom, maar wel graag vriendelijk (en niet zoals de reacties op mijn blog over ‘bloedpudding en schapenmaag’, waar ik de minder vriendelijke commentaren helaas niet kon publiceren 😉…dit krijg je als je niet uitsluitend een veganistisch eetpatroon promoot…).
 2. Als je beslist om een commentaar achter te laten, ga je akkoord met de voorwaarden van deze winactie.
 3. De commentaren die vóór  29 januari 2019 binnen zijn, doen mee aan de winactie.
 4. Het is voldoende om bij het commentaar je voornaam of een pseudoniem achter te laten, maar je emailadres (dat trouwens niet gepubliceerd wordt!) moet natuurlijk wel kloppen. Anders kan ik geen contact met je opnemen als je de gelukkige winnaar bent.
 5. Je kunt meedoen als je boven de 18 bent en als je in Nederland of België woonachtig bent.
 6. De trekking gebeurt willekeurig en onpartijdig.
 7. Heb je het boek gewonnen, dan kun je het niet inwisselen voor geld.
 8. Aan deze actie kunnen geen rechten worden ontleent.

Commentaren (66)

 1. Helder stuk Jutta en ik kan – net als jij – uit ervaring vertellen dat botten bouillon me echt beter doet voelen. Ik geef jouw advies ook door aan mijn clienten en zij die er ook mee aan de slag gaan zijn stuk voor stuk enthousiast. Zelfs vegetariers geven mooie feedback, zoals geen pijnlijke gewrichten meer, meer energie, groter uithoudingsvermogen en ik zit beter in mijn vel!

 2. Dank voor je fijne nieuwsbrieven elke keer Jutta! Sinds ik bij jou op cursus ben geweest maak ik regelmatig bouillon en het is echt superfood. Ik heb nu voor het eerst vlees besteld bij “ samen een koe kopen” , misschien een tip voor iedereen die wel vlees wil eten maar zeker wil zijn van het goede leven en de echt zo humaan mogelijke slacht.
  Groetjes, Katja

 3. Super blog Jutta! Ik ben al 18 jaar vegetariër (en heb eigenlijk nooit klachten), maar sinds ik een workshop bij jou heb gevolgd staat er ook hier af en toe een lang getrokken kippenbouillon op tafel. Even een kleine verwennerij voor de Nier 🙂 Ik ben zelf niet zo gek op de smaak van vlees, dus ik maak er een Tom Kha Kai soep van waar iedereen van smult. Heb er zelfs een slowcooker voor aangeschaft, wat het werk nog makkelijker maakt.
  Ook geweldig voor de congee uit je boek! Groetjes!

 4. Bouillon, ja dat is een krachtig drankje! Toen ik in het ziekenhuis na een ingreep op de poli terug kwam op de uitrust kamer, vroeg de zuster of ik een kopje bouillon wilde ipv thee. Uiteraard zal dat minder vers zijn geweest en zijn de toegevoegde zouten de opkikker, ik heb het thuis wel doorgepakt met echte zelf gemaakte kippen bouillon. Ben erg benieuwd naar nog meer recepten!

 5. Beste Jutta,

  Hierbij laat ik je weten interesse te hebben in het bouillon boek.
  Bedankt voor je bouillon recept hierboven, goed idee om dat te gaan maken in deze periode van het jaar.

  Vriendelijke groet,

  Christel

 6. Op het goede moment maak jij weer alert. Schud je me weer wakker met je blog. Hoe staat het met de TCM? Voor 5 personen is 2-3 liter soep niets, zo op. Ik ga vandaag op zoek naar die grote soeppan! Op dat ie keer op keer gevuld wordt met krachtige soep volgens de vijf elementen. Dit boekje zou ik van voor tot achter bereiden en dan weer doorgeven aan …

 7. Wat heerlijk Jutta, het water loopt me in de mond, ik krijg gelijk zin om het te maken! Dank voor deze enthousiaste blog over bottenbouillon. Kun je de potjes daarna enkele weken in de koelkast bewaren of in de diepvries?

  Groetjes,
  Layka

 8. Wij kopen het bio vlees bij de boer zelf. Deze boer draait voor zijn beesten muziek van Mozart, wat prachtig vlees oplevert. (Mozart is ook goed voor de mens overigens). De bouillon die je daar van trekt is niet alleen overheerlijk maar ook zeer krachtig. Dit recept gaan we ook zeker proberen. Dank!

 9. Hallo Jutta,
  Heel fijn dit recept weer. Ik kopieer jou recepten of tips altijd en leg deze in de praktijk ruimte zodat de mensen dsze mee kunnen nemen. Ik krijg altijd wel een reactie terug hierop. Zo van: o dat deden mijn ouders ook zo of het was heel goed klaar te maken en erg lekker.
  Dank voor al je tips.

 10. In de winter ontbijt ik standaard met kippenbouillon. Ik voeg er ’s morgens nog wat verse groente aan toe zoals wortels, bleekselderij en bosui. Heerlijk verwarmend werkt deze bouillon. Ik zweer erbij.
  Werkt goed voor mijn darmen, minder last van obstipatie.
  Zelfs de honden willen graag een lepeltje mee eten 😊

 11. Hé Jutta,
  heel langzaam overweeg ik om – als overtuigd vegetariër, al bijna 40 jaar – toch aan de bottenbouillon te gaan.
  Vooral vanuit het oogpunt: practice what you preach. Tegen mijn ‘lege’ patiënten – zéker de vrouwen – zeg ik altijd: warm eten, het liefst dikke gevulde soepen en als je je over de vele (voor)oordelen kunt zetten: een goede biologische kippensoep.
  En ik voel, dat ik in deze periode ook een extra zetje kan gebruiken. Het enige is, dat ik dus nog nooit zelf kippensoep gemaakt heb. Maar, voor alles is een begin :-). De weckpotten staan klaar en zo heb ik ook nog een aardigheidje voor mijn klanten die het nodig hebben.
  Tot gauw, Ellis

 12. Bij mij staat de saoto bouillon, met laos- en gemberwortel, pimentkorrels en knoflook, citroengras en kip, nu klaar om gezeefd te worden. Nooit geweten dat bouillon zoveel in zich heeft, dat lees ik nu in bovenstaand stuk! Heel goed !

 13. Hallo Jutta, wat een toeval! Ik heb net eergisteren een heerlijke bouillon gemaakt met ossestaart en rundsschenkel. Gisteren gebruikt als basis voor misosoep en als basis voor risotto. En nog een restje over voor vandaag. Het is mijn goede voornemen dit jaar om elke week 1 keer bouillon te maken. In mijn gezin van 5 slaag ik er wel niet in om voorraad aan te leggen ofwel zou ik eens moeten investeren in een extra grote drukpot. Ik heb een goede slager vlakbij (wel niet biologisch) waar ik aan botten kan geraken. De meeste bio-boeren die vlees verkopen doen dat met maandelijkse verkoopdagen en dan kan je niet anders dan het vlees en de botten in je diepvries steken. Dus geen botten uit de diepvries gebruiken is wel een moeilijke maar ik zal proberen het te beperken.

 14. Zit is afronding studie orhomoleculair therapeut. Daar kwam deze bouillon ook voorbij als een van de dingen die je kan doen om je lijf gezonder te krijgen en te houden.
  Ik moet inderdaad nog wel op zoek naar die biologische slager:-( Ga ik doen!
  En dan jou recept volgen, klinkt goed.
  Recepten voor meer lekkere voedzame soepen altijd welkom. Want weten wat goed voor je is en lekker op tafel kunnen zetten, zijn nog twee verschillende dingen.

 15. Zo leuk om te lezen dat meer mensen zo goed de versterkende werking van bouillon en soep ervaren, leuke blog, vanavond naar mijn werk weer lekker soep mee

 16. Helder stuk . ik ben weer helemaal bezig met de 5 elementen. Ik doe met mijn man en zoon mee met de workshop in Gendt over de 5 elementenvoeding.
  Bouillons heb ik vooral leren kennen op mijn reis door Vietnam. En duits is geen probleem.

  Tot binnenkort

 17. Wat een leuk idee om de botten bouillon in weckpotjes te doen. Anders deden we het altijd in de vriezer, maar dit wil net zo goed. Gaat het vlees er dan ook bij in de weckpotjes of bewaar je dat apart? Voor mijn man lijkt het me ook makkelijk. Zo kan hij met dit koude weer toch wat warm worden op zijn werk.

 18. Hoi Jutta, Ik ben inmiddels een jaar bezig om zoveel mogelijk op basis van de 5 elementen te koken. Wat mij gelijk opviel aan de smaak, was de herrinnering aan de kookkunst van mijn vader. Hij kookte ook zo en had dit geleerd van mijn moeder voor ze stierf. Ik voelde mijn lichaam en geest er vertrouwd op reageren. Nu het winter is maak ik elke week een pan soep. Net als mijn vader. Heerlijk elke vrijdag rook het naar soep en vlees wat heel de dag opstond. Enige variatie in recepten zou voor mij en mijn gezin welkom zijn.

 19. Bottenbouillon was ook voor mij een ware ontdekking. Vroeger had ik altijd last van een enorm droge huid en sinds ik regelmatig bouillon drink, is dat volledig verdwenen. En als je eens ziek bent en je kan bouillon drinken, lijkt het wel alsof je het elixir van het leven drinkt.

  Ik vind het echt heerlijk om je genuanceerde kijk op voeding te kunnen lezen, Jutta! Kijk altijd uit naar je nieuwsbrieven.

 20. Fijn om te lezen dat de adviezen van mijn grootmoeder en moeder, die ook altijd pleitten voor kippenboullion als iemand verkouden was een revival krijgen. Als iemand die zeer weinig vlees eet en helemaal niet van botten houdt is dit wel een uitdaging. Maar ook weer een goed voorbeeld dat er geen zwart-wit logica stand houdt (vlees = fout, groente n vleesvervangers = goed).
  Ik zal dit weekend bij de biologische slager langs gaan!

 21. Sinds ik de opleiding bij Jutta gevolgd heb let ik steeds meer op mijn voeding en voel me een stuk gezonder. Een advies aan cliënten is dan ook zeker een warm ontbijt. Nu even een dipje door de griep dus deze kracht bouillon komt heel goed van pas. Deze blog zet mij ook weer even terug bij de basis. Voeding hoeft niet lastig te zijn, een “simpele” bouillon kan al veel veranderen in je gezondheid.

 22. Ik drink elke ochtend een kopje bouillon en vooral in de winter voel ik me daar heel goed bij! Ik heb het veel minder koud en dat is erg aangenaam. Het recept wat ik heb ga ik nu aanpassen met de extra ingrediënten die je hebt genoemd. Dank je wel voor dit artikel. Het helpt me weer een stukje verder in mijn zoektocht naar balans.

 23. Hallo Jutta,

  sinds een aantal jaren, na mijn opleiding tot natuurvoedingsadviseur, eet ik vrijwel 100% vegetarisch. Door verdere verdieping in voeding, maar ook door meditatie en mindfulness ben ik beter afgestemd op de behoefte van mijn lichaam. Sinds een aantal maanden ben ik een vegetariër die zichzelf de ruimte gunt voor een goede botten bouillon. Heerlijk en echt heel voedend.

 24. Bouillon geeft instant-bevrediging. Zo weet je dat het goed voor je is. In mijn opleiding tot Tuina-maseur kwamen voedingsadviezen langs en dus ook de kracht van bouillon. En natuurlijk heb ik zelf al veel uitgeprobeerd en er mijn voordeel mee gedaan. Het gaat erom gezond te blijven en bouillons zijn daar een geweldige ondersteuning in. En lekker bovendien!

 25. Na een griepperiode, die niet zo snel verdween als normaal, was ik op zoek naar een oplossing om mijn weerstand en mijn door een antibiotica verslechterde darmen weer op te vijzelen. Nu ik deze blog gelezen heb, ben ik weer helemaal enthousiast geraakt om mijn vertrouwde kippenbouillon te gaan maken. In mijn praktijk adviseer ik mensen vaak om meer goed getrokken bouillon te gaan gebruiken, maar zelf zou ik het vergeten! Vooral de tip om een kopje koffie te vervangen door een beker bouillon zal ik ter harte nemen. Dankje Jutta voor deze mooie en duidelijke blog!

 26. Buikklachten, vermoeidheid en allergieën heb ik voor een groot deel achter me kunnen laten. Ik start sinds een jaar iedere ochtend met een kop krachtbouillon, een goede start van de dag en lekker verwarmend. Een aanrader voor de bereiding is een slowcooker. Hiermee kun je de bouillon 24 tot 36 uur laten trekken zonder omkijken.

 27. hallo Jutta,
  Wij maken ook geregeld bottenbouillon van biologisch rundvlees en botten, echter wel diepgevroren.
  Waarom is dit niet goed?
  Groeten, Yvonne.

 28. Hoi Jutta,

  zeer interessant. Vleesbouillon ligt hier ook wat gevoelig, quasi veganist (langer zo geweest nu weer wat vegetarisch) en ook al die ziektes waar je van hoort met beenmerg. Maar goed, op kracht komen ook belangrijk;-).
  Zijn er ook krachtige bouillons op alleen maar groentes, misschien met zeewier?
  Heb wel interesse om me dan wat verder te verdiepen, want ik kan toch wel wat versterking gebruiking en ben dol op thee en soep dus bouiloon past daar mooi in het rijtje.

 29. Hallo Jutta, Fijn artikel. Afhankelijk van de klacht geef ik ook bottenbouillon als advies. In Friesland is het lastig om aan biologische botten te komen dus die worden meestal wel via internet besteld en bevroren thuis bezorgd. Soms is het kiezen twee mogelijkheden: of bevroren botten of van een slechte kwaliteit (bio-industrie).
  Ook heb je weer praktische tips in je artikel staan waar ik wat mee kan. Bedankt!

 30. Zo fijn om een goed bouillonrecept(-en!) te hebben! Er is niets wat mij zo’n heerlijk en bevredigend gevoel geeft dan een soepje, of bouillonnetje in de middag! Een warme buik en een goed gevoel….🙏🏻

 31. Goedemorgen Jutta, dank je dat je deze reminder plaats, dat zet me aan de gang om weer bouillon te gaan maken.
  Nu kocht ik zelf altijd bij mijn biologische slager kipkarkassen, die wel uit de vriezer komen. Kan je mij misschien vertellen waarom je deze afraadt? Alvast dank voor je reactie. Groetjes Desirée

 32. Hoi Jutta,
  Bedankt voor deze blog! Interessant, wist dat bouillon goed was (en lekker natuurlijk), maar zo goed… En zelfs 12 uur laten trekken, ik ga dit weekend direct aan de slag!!! Een beetje extra kracht na de drukte van december kunnen we allemaal gebruiken ❤
  Groetjes, Sandra

 33. Hoi Jutta,
  De biologische slager hier in de buurt zegt dat onbevroren botten niet te zagen zijn. Dat ze dus altijd sowieso korte tijd bevroren zijn geweest. Is dit ook wat jij bedoelt of lukt het jou om aan echt nooit bevroren botten te komen? Dan ben ik toch even benieuwd waar je ze vandaan haalt, want ik weet nu echt niet meer waar ik zou moeten zoeken. En als ze een paar dagen bevroren zijn geweest, in hoeverre is de werking dan minder? Ik verwacht niet dat je deze reactie plaatst hoor 😉
  Alvast bedankt voor je reactie. groetjes, Claudia Waardeloo (oud student van je)

 34. Nog steeds dankbaar Jutta dat ik kennis mocht maken met de 5 elementen voeding.
  Leren en in praktijk brengen resulteerde voor mij in stoppen met mijn MS medicatie.
  Soms maak ik ook wel eens een uitstapje maar dan voelt 5 elentenvoeding als thuiskomen na een vermoeiende reis.
  Na een intensieve TCM les voelde mijn Chinese leraar mijn pols, hij zag dat ik moe en leeg was. Hij keek me aan aan en zei alleen maar “You go home and make a good soupe”
  Ik ken de kracht van bouillon en wist daarmee genoeg.

  Xiexie

 35. Wat een heerlijk concreet en praktisch recept.
  Een vraagje: houd je er met de groenten erbij ook rekening mee dat er van alle vijf elementen iets in zit? Of doe je dat alleen als de bouillon als drank bedoeld is? En met bouillon als basis voor soep, dat het dan wel komt met het ‘afmaken tot soep’?

 36. Bedankt Jutta, door een vriendin ben ik attent gemaakt op jouw voedingsadviezen. Door alles wat ik lees (van jou) wordt mij steeds duidelijker dat onze gezondheid grotendeels uit de voeding komt. Persoonlijk heb ik dit ook gevoeld tijdens en na een sapkuur. Zo veel energie, zo veel kracht en heldere geest. ik kom zeker nog x bij jou een cursus volgen.

 37. Hoe gaaf zou het zijn om het boek in huis te hebben! Ik ben 2e jaar student voetreflex bij Total Health. Komende dinsdag ook de les 5 elementen voedingsleer. Hoe actueel kan het zijn. Voeding heeft mijn interesse en wil mij hierin gaan specialiseren. Koken vind ik leuk, zeker vanuit mijn eigen biologische groentetuin! Ik wil deze kennis, mensen graag doorgeven in mijn toekomstige praktijk!

 38. Voor de vegetariers onder ons is er wellicht toch een alternatief: miso! Miso is gemaakt van sojabonen, rijst en koji en zout. Het fermentatieproces maakt van deze ingredienten miso. Miso bevat net als bottenbouillon alle essentiele aminozuren. Krachtvoer voor de nieren dus. Je maakt goede groentebouloon en voegt op het laatst ongepasteuriseerde miso toe. Daarbij zorgt het voor afvoer van toxische stoffen in het lichaam. Dat kan geen kwaad in deze moderne tijd met fin stof en dergelijke.

 39. Hai Jutta,

  Ik word iedere keer weer zo blij van je berichten. Ben inmiddels met voetreflex bezig en heb komende week l;es van je opvolgster. Ben benieuwd. Ben sinds jouw lessen nog steeds actief volgens de 5 elementen aan het eten en ben naarstig op zoek naar nieuwe inspiratie. Daar zou dit boek goed inpassen. Succes met al je bezigheden. Lieve groet!

 40. Onze (groot-)ouders wisten inderdaad beter wat gezonde en voedende voeding was dan wij vandaag. Ze combineerden ingrediënten (bewust of onbewust) op een manier die veel minder belastend is voor ons lichaam in het algemeen en onze spijsvertering in het bijzonder. Toen ik als kind ziek was, stond er meteen een pot pruttelende bouillon op het vuur van mijn moeder en die zorgde ervoor dat ik snel weer op mijn benen stond (de bouillon en ook de moederlijke liefde en aandacht natuurlijk…). Ik ben echt wel benieuwd wat bouillon nog meer kan zijn, het boek lijkt me dan ook een boeiende traktatie.

 41. Helder blog, heldere bouillon, heerlijk! Ik neem nu al sinds eind september, sinds ik een stofwisselingstypeconsult bij je hebt gehad, dagelijks een kopje bouillon voor het eten. Heerlijk! En ik voel me er erg goed bij.
  Meestal een rundvleesbouillon, soms kippenbouillon. Extra varianten zijn welkom!
  Warme groet,
  Jolanda

 42. Hoi Jutta,

  Na de chinfood opleiding ben ik erg enthousiast geraakt over de chinese voeding volgens de 5 elementen. Ik geef dan ook veel tips mee aan clienten in mijn acupunctuur praktijk om de behandeling nog beter te ondersteunen. En met succes! Natuurlijk moet ik ook goed voor mijzelf blijven zorgen wat ik wel eens vergeet. Dit boek geeft me weer een extra steuntje in de rug. Groetjes Natalie

 43. Jutta, dankjewel voor de inspiratie. Dat wordt zaterdag bouillon maken! Ik weet nu al dat ik mijn hele gezin daar een plezier mee doe. Zeker met dit weer.

 44. Je mailtje was goed getimed! Ik heb ME en ben al een tijd met voeding bezig. Ik volg een aantal van je adviezen ook al een tijdje op. Nu ben ik geveld door de griep! Dus mijn lief erop uitgestuurd om de botten-bouillon-ingrediënten in te slaan. Gisteren gemaakt en vanochtend mijn eerste kopje op. Ik voel me iets fitter! En ik weet uit ervaring dat bouillon van vlees en botten (callogeen?) mij goed doet. Wel jammer van de koolsmaak, dat vind ik minder lekker. De volgende keer maak ik hem met knolselderij: kan dat ook?

 45. Dag Jutta,
  Het consult, jouw blog en vele enthousiaste reacties helpen mij om te starten met de krachtbouillon, het weglaten van koffie en creatief met ei. Verschillende recepten uit Ontbijt je fit maakte ik al sinds een paar jaar. Nog meer wijsheid breng ik stap voor stap in praktijk zodat ik eet waar mijn lijf om vraagt. Groet,
  Marjo

 46. Hoi Jutta,
  Soms doe je dingen zonder dat je weet waarom je het doet of weet waar het goed voor is.
  Mijn dochter moest eens haar amandelen laten knippen. Na de operatie moest ze ijs van de verpleging. Dochter wilde persé kippenbouillon, geen ijs! Dat kreeg ze uiteindelijk. Na een uur stond ze al te springen. En de volgende dag( na keer op keer thuis bouillon te hebben gedronken) was ze alweer klaar voor school. Ze is nu 20 jaar en maakt nog altijd zelf kippenbouillon. Als jong kind wist ze vanuit haar intuïtie dus al waar ze baat bij had. Mooi is dat. Ze gaat binnenkort op kamers in Amsterdam en juichte om je nieuwsbrief! Kippenbouillon van de bouillonbrothers is vlak bij haar te koop in de AH. Top! en dank je wel Jutta.

 47. Dag Jutta,
  Ten eerste hartelijk dank voor je fijne bouillon recept! Ik ben net afgestudeerd als voetreflexPlustherapeut. En wil graag nog dat extra stukje verdieping wat voeding volgens de TCM betreft kunnen aanbieden aan mijn klanten. En natuurlijk ook voor mezelf. 😉 Dat boek zou de kerst op de taart zijn voor in mijn praktijk.! succes met alles wat je doet. Ik vind het fantastisch en hoop in de toekomst nog een workshop bij je te volgen! Geniet van je weekend en ga zo door!!

  Lies Marjanne

 48. Bedankt voor alle fijne tips in je nieuwsbrief en blogs. De cursusdag ‘wordt je eigen voedings consulent’ van vorig jaar, heeft me een ander inzicht gegeven in voeding. Het is voor mij nu duidelijk hoe krachtig voeding is voor je lichaam. Ik wil weer graag nog meer van weten en mee doen.

 49. De veganist in ons midden worstelt inderdaad met de 5 elementen voeding.. dankzij mijn studie Chinese geneeskunde weet ik waar veel tekorten in mijn lichaam ontstaan. Het voordeel is dat ik ziektebeelden uit de ba gang kan herleiden en onthouden, echter enige hulp om mezelf weer op te krikken zou meer dan welkom zijn. Een inspirerend boullion boek bijvoorbeeld? 😉
  Dankjewel! Liefs x

 50. Ik heb een paar vragen over het recept. Waarom gooi je aanvankelijk het water weg? Waarom kook je de bouillon?
  Ik hoor vaker van mensen dat ze klagen over het schuim op de bouillon en ik heb daar vreemd genoeg nooit last van, wel bij peulvruchten! Mijn moeder sprak van bouillon trekken. Bouillon mocht nooit koken! Daar houd ik me aan. Ik heb nooit last van schuim en ik heb altijd een heldere bouillon.

 51. Hoi Jutta,
  Goed dat je weer wat aandacht aan de kracht van (botten)bouillon geeft. In mijn omgeving merk ik dat veel, vooral jonge, mensen de magie van bouillon vergeten zijn. En ze hebben het zo hard nodig. Dit boek kan zeker helpen om wat variatie in verschillende bouillons te krijgen en past daardoor zeker in deze snelle veranderende tijd.

 52. Ha Jutta,

  Ik wordt iedere keer weer erg blij van je nieuwsbrieven, veel cliënten van mij inmiddels ook 🙂
  Ga dit recept ook zeker maken en mocht ik niet de gelukkige winnaar zijn dan bestel ik het boek gewoon 😉

  Fijne dag!

 53. Hallo Jutta.
  Wederom een leerzame mail waar ik iedere keer weer iets van opsteek. Besloten om morgen naar de Eco boerderij te gaan om daar kippenbotten/schenkel te gaan kopen. Bij de AH is er wel biologische kip maar geen biologische schenkel te koop. Ben benieuwd of ik de Qi binnen voel stromen.

 54. Vandaag ingrediënten ingeslagen voor een bouillon-maak-dagje morgen! Je blog inspireert me weer. Ik ga steeds beter dankzij mijn aangepaste voedingspatroon, en ik denk dat deze bouillon me nog net even dat extraatje gaat geven. Dank voor je fijne tips en verhalen elke keer weer. 🙂

 55. Jutta, erg handig dit beknopte overzicht! Van bouillon ’tussendoor’ krijg ik meer energie dan koffie of thee. Voor degenen die goede bouillon kunnen gebruiken en niet van bouillon houden, maak ik groentesaus (blender) voor lasagna of andere ovenschotels, bechamel of risotto. Mijn kinderen houden van soto. Ik voeg dan wat verse kurkuma, gember en citroengras toe. Met wat soe-oen en aardappel of ei is het dan een waar feest!

 56. Hoi Jutta,

  Ik heb je bouillon gemáakt en is zeker een aanrader!
  Heerlijk, een echte opkikker. Wat mij opviel was dat er geen zout aan toegevoegd wordt.

  Is een klein beetje zout niet een aanrader.. Vooral na griepje ( zweten) heb ik altijd zin in wat pittigs ( zout?)

 57. Hallo Jutta,

  Ondertussen bijna door de eerste 8 liter kippenbouillon heen die ik had gemaakt. Bij de meting op bloedwaarde (ivm chemokuren) was de waarde voor het eerst gelijk gebleven. Zou het dan echt die bouillon zijn? Met de volgende meting maar eens zien wat er dan gebeurt, dan drink ik langer standaard elke ochtend een kopje heerlijk bouillon. Vandaag ga ik ingrediënten halen voor een volgende lading. Als de slager net heeft uitgebeend en botten heeft, wordt het dit keer een runderbouillon. Wellicht dat deze beter passend is i.v.m. de heftige opvliegers die ik heb door de immunotherapie.
  In elk geval ben ik super blij dat ik dit recept gevonden heb, gewoon ook omdat het super lekker is. Hier en daar deel ik potjes uit en promoot ik jouw site en open staan voor koken volgens TCM uitgebreid. Voor mij levert het heerlijk ‘studeer’ en kooktijd op. Wij gaan elkaar zeker ontmoeten want ik wil meer weten.

  1. Fijn dat je er baat bij hebt. Ja, rund is inderdaad minder verwarmend dan kip – je kunt ook een keer kalkoen proberen. Eend mag ook – vooral als je last hebt van droogte. Heel veel sterkte en gezondheid!

 58. Hi Jutta,

  Ik heb een vraag, ik heb botten bouillon gemaakt, het ingevroren, en daarna gebruikt als basis voor een andere soep. Daarna in potje vacuum bewaard in de koelkast. Kan de soep ook zo wat langer bewaard blijven?

  1. Hi Marleen, Het is beter om de bouillon niet in te vriezen. De smaak is natuurlijk wel hetzelfde maar de thermische werking niet. Als je de bouillon na het koken heet in schone weckpotten doet, dan kun je de bouillon vacuüm trekken en blijft de bouillon langer houdbaar. Hartelijke groet, Jutta

Commentaar achterlaten

Meer weten? Boek een persoonlijk consult of kijk bij mijn cursusaanbod.