Corona-winst

Sluiten

Kom er ook bij!

Meld je aan voor mijn nieuwsbrief. Zo kun je al lezend iets voor je gezondheid doen. Als WELKOMSTCADEAU ontvang je mijn E-BOOK ‘Weg vermoeidheid – In 5 stappen meer energie met de Chinese voedingsleer’.

28/04 2020

“Redden jullie het allemaal wel?”, vroegen we bezorgd aan vrienden van ons. De vrienden zijn eigenaren van een wijnhandel. ‘Ja hoor’ zeiden ze blij. ‘De zaken gaan beter dan ooit’.

Huh?

Natuurlijk waren we super blij voor hen dat ze in deze crisistijd hun zaak kennelijk niet hadden hoeven te sluiten. Maar dat de zaken beter dan ooit zouden gaan, zette me aan het denken.

Kort daarna kwam ik krantenartikelen tegen die dit bevestigden. Nu in de lockdown lijkt men meer alcohol te drinken.

En voordat je nu zegt: logisch hoor, de ellende moeten we wegdrinken, een beetje plezier mag ik vast wel nog hebben, toch?

Ja, dat mag allemaal. Ik begrijp ook dat je even wilt ontsnappen. Chinees gezien ontspant alcohol de lever. Alcohol heft de zogenaamde lever-qi-stagnatie op. Daar zal ik in mijn volgend blogbericht op ingaan, want het gaat nu niet direct om het onderwerp alcohol.

Maar wat ik leuk zou vinden: als er massaal wordt gekeken naar wat je zelf kunt doen voor je gezondheid. Neem dan je gezondheid weer lekker in eigen hand! Zoek het niet te ver buiten jezelf. Geen pilletje kan binnen 5 minuut fixen wat jaren zorg en koesteren nodig heeft: namelijk een sterk immuunsysteem en een gebalanceerd lichaam.

Een overmaat aan alcohol is simpelweg schadelijk voor je lijf. Net als de verkeerde voeding, te weinig beweging en stress. Zoals gezegd is er geen quick fix. Maar er zijn wel best wat dingen die tot meer balans kunnen leiden.

Ik heb hier een overzichtje samengesteld van artikelen met veel tips:

Ik kwam ook nog een ander oud blogbericht tegen – helemaal vergeten dat ik er ooit al iets over had gezegd. Het gaat hierin over de longen.

Ik beweer hier niet dat dit álles is wat je voor je immuunsysteem kunt doen. Want dat zou niet kloppen (zie alle uitleg boven). Maar dit is een stap van velen.

 

Snakken naar positief nieuws!!

Ik heb behoefte aan positief nieuws. Iets leuks, iets vrolijks…en trouwens ook: gedegen nieuws, kritisch nieuws, alternatief nieuws. In het kader van gezondheid in eigen hand nemen, heb ik bedacht: ik geef twee van mijn boeken weg, met daarbij  ook een kleine en een grote poster.

Enige voorwaarde: je vertelt me wat je in de corona-tijd voor je eigen gezondheid hebt gedaan. En wat voor positiefs de corona-tijd jou heeft opgeleverd. (De overige, praktische voorwaarden van de winactie staan onderaan).

Vergeet even de ochtenden waarop je probeerde je bokkige kind drie creatieve (maar wat omslachtige) rekenwegen uit te leggen. (Wie heeft dit bedacht?? Ik ben geen juf, en verdorie ik probeer ernaast ook nog te werken). Vergeet even dat het frustrerend is dat je niet aan het werk mag. Dat je niet met vakantie kunt.

Focus op iets positiefs. En vertel het. Dan kan de rest meegenieten. Ik begin. Voor mij eigen gezondheid heb ik het volgende gedaan:

 1. Ik ben gestopt met chocolade eten. (Misschien dacht je dat een auteur van een voedingsboek zich keurig houdt aan alle gezondheidsregels…maar nee, chocolade was mijn grote verslaving. En omdat ik niet hoor bij de ik-eet-elke-dag-gewoon-maar-een-reepje-en-ben-dan-hartstikke-tevreden-mensen, moest ik cold turkey stoppen. Dus niets meer. Nada. Ik mis het wel. Maar het gaat goed. Nog.
 2. Ik mediteer (zo goed als) elke ochtend. Niet lang, maar ik doe het wel.
 3. Ik wandel extreem veel in het bos.

Door de corona-tijd heb ik onder meer deze positieve dingen geleerd:

 1. Het is prima te doen de hele dag met z’n drieën op elkaars lip. Sterker nog: het is heel leuk.
 2. Ik ben dankbaar en trots dat mijn tienjarig meisje vrijwillig (bijna) elke dag mee gaat wandelen.
 3. Wat is het toch fijn om in de yinne modus te worden gedwongen. Dit was meer dan nodig.

En nu jij!

Deel met mij

 1. Op welke manier je positief aan je gezondheid hebt gewerkt (dankzij de corona-crisis)
 2. Wat deze tijd je nog aan positieve dingen heeft gebracht.

Onder alle antwoorden verloot ik twee pakketjes met daarin: mijn boek, een grote en een kleine TCM-voedingsmiddelen-poster). [2 mei 2020: update winnaars: Monique uit Millingen aan de Rijn, C. van Zwieten]

♥ Blijf gezond! Blijf ook kritisch! En sterkte voor als het voor jou persoonlijk momenteel niet zo meezit.♥

Let op: de win-actie is afgelopen!

 

Hieronder voor de goede orde de voorwaarden van de winactie:

 1. Beantwoord deze twee vragen in de commentaar-sectie van het blogbericht, gewoon onderaan dit bericht. a. Op welke manier je positief aan je gezondheid hebt gewerkt (dankzij de corona-crisis). b.Wat deze tijd je nog aan positieve dingen/inzichten heeft gebracht.
 2. Het is voldoende om bij het commentaar je voornaam of een pseudoniem achter te laten, maar je emailadres (dat trouwens niet gepubliceerd wordt!) moet natuurlijk wel kloppen. Anders kan ik geen contact met je opnemen als je de winnaar bent.
 3. Als je beslist om een commentaar achter te laten, ga je akkoord met de voorwaarden van deze winactie.
 4. Houd het netjes bij de commentaren. Als er beledigende dingen in staan, zal ik je commentaar niet publiceren.
 5. De commentaren die vóór 2 mei 2020 binnen zijn, doen mee aan de winactie.
 6. Je kunt meedoen als je boven de 18 bent en als je in Nederland of België woonachtig bent.
 7. De trekking gebeurt willekeurig en onpartijdig.
 8. Heb je het pakket gewonnen, dan kun je het niet inwisselen voor geld.
 9. Aan deze actie kunnen geen rechten worden ontleent.

 

 

 

Commentaren (56)

 1. Bij 1. Door het vele thuis zijn vond ik het niet nodig om ook iedere dag als weekend te beschouwen en heb dus de alcohol voor 95 % geschrapt. Ik voel me energieker en sta veel makkelijker en ook vroeger op. Heerlijk om me zo te voelen dankzij (en ondanks) de Corona-Crisis.

  Bij 2. Ook aan mijn geestelijke gezondheid en stabiliteit heeft de Corona-Crisis bijgedragen. Ik ben me bewuster van de tijd die door mijn vingers loopt en lees nu wat meer dan eerst. Dat doe ik namelijk heel graag en het levert me rust op. En verlaging van ons stressniveau maakt ons weerbaarder.

 2. Hoi Jutta,

  Allereerst een compliment op je blogs. Ik lees ze graag 🙏🏻🤗
  Nu ik mijn beroep, voetreflex therapeut, tijdelijk niet mag uitvoeren, ben ik allerlei vormen van yoga aan het doen. Dat bevalt me super goed. Ik volgde wel al yoga maar deed dat nooit zelf. En met allerlei filmpjes gaat dat heel goed.
  Daarnaast kunnen wij nu onze geplande verbouwing en uitbouw al 6 weken ongestoord aan werken. Heeft niks met voeding te maken maar het geeft een enorm euforisch gevoel en dat doet ook wat met je gezondheid 🥰

 3. 1. Bijna elke dag wandelen, erdoorheen ademen als ik het gevoel heb dat ik iets moet doen/presteren, mijn lichaamsbewustzijn vergroten door bewust te voelen.
  2. Inzichten: de coronatijd maakt dat ik ervaar hoeveel druk het tempo in de wereld op mij had. De wereldwijde rem op de rat race zorgt ervoor dat een deel van mij juist open bloeit. Het is een vrouwelijk zacht zijns-deel dat opgelucht adem haalt en ruimte voelt. Het vergroot het vertrouwen in de creatieve kracht vanuit de essentie.

 4. Net als jij heb ik de chocolade laten staan ☺️ maar eet ik ook niets meer na 20:00 uur ‘s avonds. Ik ga op tijd naar bed, dat is echt een hele kunst maar het lukt! Verder wandel ik elke dag een flink stuk met de hond, ook een stukje door het bos, daar sta ik even stil, laat ik alle dagelijkse dingen los en wandel relaxed weer verder. Mijn voeding heb ik aangepast, zoveel mogelijk 5 elementen, maar helaas weet ik er nog niet genoeg van, daarom doe ik graag mee aan deze actie! In elk geval heeft Corona mij duidelijk gemaakt dat er een andere weg is naar gezondheid en die bewandel ik graag!

 5. 1. Doordat ik nu véél minder werk heb, gun ik mijzelf de tijd om regelmatiger te eten, rustiger te eten en bewuster te eten. Hierdoor (en in combinatie met wandelen en hometrainer) ben ik inmiddels de nodige kilo’s afgevallen. Wanneer ik nu naar mijn lichaam luister dan ben ik mij enorm bewust dat ik geen opgeblazen gevoel meer heb, geen behoefte heb aan suikers en dat ik energievoller ben.

  2. Ik werkte om het financieel beter te krijgen. Ik nam opdrachten aan waar ik éigenlijk geen energie van kreeg, enkel om meer geld binnen te halen. Dankzij deze ‘crisis’ heb ik mij voorgenomen om mij niet meer te laten leiden door het geld maar door de opdrachten waarmee ik energie krijg.

 6. Voor mijn eigen gezondheid heb ik het volgende gedaan:

  1. Bijna alle alcohol de deur uit gedaan, op een klein flesje biologische rode wijn na voor mijn zelfgemaakte Italiaanse rode sauzen.
  2. Naast het zo goed mogelijk bereiden van mijn voeding nu de tijd gevonden om ‘het vijf elementen kookboek’ en ‘voeding volgens de vijf elementen’ te doorgronden en beter toe te passen.
  3. Sind 13 maart start ik elke ochtend met mijn Makko Ho strekkingen, mediteer ik ca. 20 minuten en sluit ik af met een fijne wandeling van minimaal 30 minuten.

  Door de dreiging van het Corona-virus heb ik ondermeer deze positieve dingen geleerd:

  1. Tevreden kunnen zijn met veel minder.
  2. Het hoeft allemaal niet meer in sneltreinvaart te gaan.
  3. Dat vriendelijkheid naar onbekenden (op minimaal 1,5 meter afstand) met evenveel vriendelijkheid wordt beantwoord.

 7. Door de corona-crisis; is mij de rem opgelegd waar ik al zo lang naar hunkerde. Ik durfde zelf het rempedaal niet in te trappen.
  Ik geniet nu van „Me-time“. Ben 60 jaar en altijd en overal voor iedereen gezorgd. Ben het virus dankbaar nu voor mijzelf te kunnen ( en moeten) zorgen. Mijn focus ligt nu op mijn voeding, op bewegen, op mijzelf voelen en mijzelf leren kennen.
  Ik ben nu bij mijn zwitserse partner ingetrokken ( die stap durfde ik eerder niet te zetten) en geniet van de bergen, de ruimte en de rust.
  Samen leven wij op 26 vierkante meter en heerlijk om te beseffen dat wij niet meer nodig hebben.
  Less is more. Ik ben het virus dus zelfs dankbaar.

 8. Bij 1: ik ben aan het leren hoe ik terug kan komen bij mezelf ik volg een training ( die ik al een jaar vooruitschuif) hoe om te gaan met hooggevoeligheid. En daarbij hebben we supermarkt eten geschrapt maar gaan we naar de boeren die om ons heen leveren wat er nu groeit en bloeit. Uitgebreid met de kindjes gezond en gevarieerd eten koken

  Bij 2 terug naar rust in huis ik heb 2 kinderen die nog in de onderbouw zitten en als ik het verschil zie in hoe het nu met ze gaat vergeleken met 2 maanden geleden is het contrast zo groot, ze zitten heerlijk in hun vel en zijn een stuk gelukkiger. wat een druk er op hun gelegd word door school en zwemmen en sport, dat kan nooit goed zijn. Terug naar de basis van rust en regelmaat en plezier gecombineerd met goed en gezond eten ( waar ze zelf mee mogen helpen met koken ) het allerbelangrijkste in het leven hebben we nu en wat is het fijn om een paar stappen terug te doen en uit het drukke leven te stappen.

 9. Hoi Jutta, leuke actie!
  Dankzij de corona-crisis heb ik de tijd gehad om meerdere malen een heerlijke bouillon te maken van grasgevoerde runderbotten. Daar word ik/mijn lichaam echt blij van. Omdat ik thuiswerk, heb ik de tijd om de bouillon 2 dagen te laten trekken. Ik hoop mijn (nog volledig) borstgevoedde kindje hier ook mee te kunnen helpen aan een sterke darmflora.
  Ik ben ook heel dankbaar om er nu veel voor mijn gezin te kunnen zijn. Mijn kindje doet alles ontzettend goed, maar slapen vind hij lastig. Mijn slaapterkort weegt een stuk minder zwaar, doordat er even geen sociale verplichtingen zijn.

 10. A) tijdens de corona-tijd heb ik ervaren wat rust met lichaam en geest doet. Ik werk bijna dagelijks in mijn tuin, wandel en fiets veel. Nu heb ik ook meer tijd om gezond te eten. Ik denk ook alvast na over hoe ik na de corona-tijd verder wil gaan qua werk, voeding en quality-time.
  B) ik de corona-tijd als een omslagpunt in mijn leven, van super hectisch met een drukke baan en gezin naar bijna niets moet. Ik ervaar meer rust en dat heeft effect op mijn welbevinden en de connectie met mijn gezin. Dit wil ik zo goed mogelijk vast houden straks. Dat zal betekenen dat ik beter mijn intuïtie ga volgen en niet meer alle opdrachten accepteer. Er zijn andere dingen in het leven die belangrijker zijn.

 11. 1meer tijd dus eindelijk tijd genomen voor meer meditatie, wat me goed doet
  Meer tijd om vegetarische gerechten te maken en vlees te laten staan
  2werk veranderd wat me meer tijd kost maar wel leuker is
  Meer tijd voor de mensen om me heen waar ik anders maar doorging met werken
  Meer slapen errug,
  Fijn

 12. 1. Nu mijn praktijk is gesloten en ik meer tijd voor mezelf heb, doe ik dagelijks mijn yoga- en tai-chi oefeningen. Dit geeft me rust en ervaar ik wat echt belangrijk is in het leven. Wat ik echt nodig heb en vooral ook, wat niet!
  Daar voel ik me prima bij. Ook wandel en/of fiets ik elke dag. Zo hou ik mijn conditie op peil en geniet ik van de frisse lucht.
  2. De extra tijd die ik nu heb, niet alleen door het sluiten van mijn praktijk, maar ook doordat alle sociale contacten zijn weggevallen, besteed ik door mijn huis te schilderen, spullen op te ruimen waar ik eerder niet aan toe kwam en meer tijd ontspannen door te brengen met mijn echtgenoot. Quality time!

 13. 1. Doordat ik door mijn werk bést veel zit leek het mij een uitgelezen kans om nu meer te bewegen. Lopend naar de winkel en een uitgebreid rondje met de hond. Verder geen excuus om makkelijk te eten ( lees pizza) maar lekker koken elke avond. Online pilates en zo ben ik al 5 kilo afgevallen en voel mij veel fitter.
  2. Voel mij veel rustiger in mijn hoofd, ben aan het nadenken hoe ik dit kan vasthouden straks.

 14. Ik wandel 7 km per dag. We hebben meatless monday ingevoerd. We houden 2 vastendagen per week en voelen ons er goed bij.
  We relativeren meer, we zitten allemaal in hetzelfde schuitje. Houd dat in je achterhoofd. Dit is wereldwijd aan de orde.
  Volgend jaar lopen we naar Santiago de Compostella, want morgen is nu.
  Deze periode biedt nieuwe mogelijkheden want waar iets wegvalt komt iets anders in de plaats.
  Houd vertrouwen, en afstand tot elkaar. Blijf je bewust van je verantwoordelijkheid ten opzichte van elkaar.
  Ik voel me een bevoorrecht mens om in Nederland te leven.

 15. 1. Op welke manier je positief aan je gezondheid hebt gewerkt (dankzij de corona-crisis):
  Ik begin de dag met de zonnegroet, die ik 2x doe. Niet heel veel dus… Maar, in het begin kon ik amper 2 seconden op mijn uitgestrekte armen rusten, inmiddels is dat met gemak 10 seconden. Bij het voorover buigen kwam ik eerst mijn vingers halverwege mijn schenen, sinds vorige week raak ik de grond aan! Daar ben ik blij mee! :o) Verder ga ik iedere dag zeker een uur wandelen. De ene keer de duinen in, de andere keer het bos in. Ik merk dat ik daar rustiger van word.
  2. Wat deze tijd je nog aan positieve dingen heeft gebracht:
  De verplichte rust geeft ontspanning. Het is goed te doen thuis. Als ik ergens geen zin in heb, dan doe ik niet. Haha, dat voelt heerlijk! In het ‘oude leven’ had ik structureel last van teveel spanning op mijn galblaas. Dat is verdwenen! Grappig, dat je nu zo duidelijk merkt dat ik beter functioneer in een omgeving met minder prikkels. Tijdens mijn dagelijkse wandeling maak ik foto’s, waarvan ik er uiteindelijk 1 uitkies als ‘Foto van de Dag’. Dat vormt bij elkaar een soort van fotodagboek met dagelijks een kort verslagje van mijn belevenissen en inzichten.

 16. Gezondheidswinst dankzij Corona:
  – Ik wandel en fiets meer, auto staat gewoon stil.
  – Zondigen doe ik nog steeds, ik geniet er nu wel bewuster van, neem er meer de tijd voor.
  – Ik kook vaker, ook gerechten die langer tijd nodig hebben om te bereiden.
  – Restjes worden nu als lunch gebruikt en weer opgewarmd.
  – Door minder stress, worden porties kleiner.

  Andere winst van Corona:
  – Alle facetten van de lente ervaar ik nu meer.
  – De ‘FOMO’ is een stuk gedaald omdat iedereen in de vertraging is.
  – Ik hoor en zie kinderen weer buitenspelen.
  – Bingen hoef je je niet meer schuldig over te voelen.
  – Kelder wordt eens kritisch bekeken en opgeruimd.
  – Het blijkt dat doceren een vak is, net als ouder zijn.

 17. 1.Door niet alle nieuws te volgen en mijn gezond verstand te gebruiken en te relativeren. De dingen doen die op mijn pad komen wijs te benutten. Het komt zoals het komt.
  Relativeren en positief blijven. Door blijven gaan met trainingen, goede voeding en mediteren.
  2. Dingen op een rustige manier afronden en niet haasten. Gezonde levensstijl blijven volgen. Alles op zijn tijd.

 18. 1. om rust in mijn hoofd te krijgen (ik begon nl steeds meer last van het angst virus te krijgen) ben ik op gaan ruimen. heel strikt. ik ben veel meer (lauw) water gaan drinken. ik ga ook veel meer naar buiten.
  2. duidelijk te zijn naar de mensen in je omgeving. eventuele bezoekers er op te wijzen als ze te dichtbij staan enz. duidelijk te zijn naar mijn partner, dingen eerder op tafel gooien en uitspreken. en wat ik ook geleerd heb, omdat ik niet steeds aan het plannen ben, mijn hoofd meer rust krijgt. ook al ben ik 65 jaar, wil nog steeds cursussen enz doen, maar heb nu het besluit genomen om alleen cursussen ed te doen die ik echt leuk vindt! en dat is alles wat met voeding te maken heeft.

 19. a. Nu ik tijd over heb omdat ik niet mag werken, bereid ik dagelijks een cocktail aan vitamines om mijn weerstand te verhogen. Deze heeft steeds wisselende ingrediënten maar wat ik altijd toevoeg zijn wortelen vanwege de heerlijke smaak, verse gember (met mate!) en wat verse kurkuma. De caroteen die in de wortelen zit heeft mijn huid een mooie oranje achtige gloed gegeven, alsof ik de zon in me draag.

  b. Ik ben dichter bij mijn behoeften gekomen, zowel fysiek: “ik wil bewegen” en mentaal: “ik wil mij blijven ontwikkelen en bestudeer mijn oude studieboeken van de opleiding tot shiatsu therapeut en ik geniet daarbij van de wijsheid die de TCM biedt. Ik neig zelfs naar een nieuwe studie.”

 20. Beste Jutta,

  Graag beantwoord ik jouw vragen in omgekeerde volgorde 😉

  B. Door de relatieve rust waarin ik nu gedwongen wordt, merk ik hoeveel behoefte ik daar eigenlijk aan heb… Door deze rust, ontspant mijn lichaam en ook mijn geest. Er komt weer ruimte voor van alles, zoals luisteren naar wat mijn lichaam me verteld. Ik merk hoe zeer ik het creatief bezig zijn gemist heb, dat ik daar positieve energie van krijg.

  A. Het luisteren naar mijn lichaam heeft me ertoe gezet om me weer meer te gaan verdiepen in hoe ik eet. Het lezen van boeken over voeding vanuit verschillende stromingen helpt me hierbij. Ik het eten dat ik maak gebruik ik nu bijvoorbeeld andere kruiden. Zodat mijn spijsvertering ondersteund wordt. Mijn manier van bewegen is ook anders geworden. Voorheen deed ik aan high impact trainingen, nu ga ik recreatief fietsen en wandel ik veel. Deze zachtere vorm van bewegen voelt veel heilzamer aan merk ik, doordat ik geen spierpijn heb of krampen krijg etc.

 21. Ik ben sinds het begin van de corona-crisis thuis. Mijn inkomen is tot nul gedaald. Had gelukkig wel wat opzij gezet de afgelopen maanden. Dat kon omdat ik meer geld verdiende dan dat ik uitgaf. Nu kan ik het daar mee redden tot 1 juni. Dus heb ik besloten mij daar maar geen zorgen over te maken. Vanaf dag 1 ben ik gaan bewegen. Iedere dag even een uurtje wandelen, skeeleren of fietsen. Alleen of met een van mijn kinderen. Ook wel met vriendinnen. Doordat ik dat ben gaan doen, zijn meer mensen in mijn omgeving dat gaan doen.
  Ondertussen minder gaan snoepen en gezonder gaan eten.
  Ik merk dat ik tot rust kom. Kom meer bij mijn gevoel en merk dat ik het echt te druk heb gehad. Straks als ik weer aan de slag mag ga ik het anders aanpakken. Meer naar mijn eigen lichaam luisteren. Vanaf dag 1 heb ik besloten er wat aan over te willen houden. Ik denk dat mij dat inmiddels goed gelukt is. Ik doe de dingen in een lage versnelling en dat bevalt mij prima. Wat ik vandaag niet doe, doe ik morgen of de dag erna…

 22. Beste Jutta,
  Allereerst wil ik je laten weten dat ik altijd ontzettend blij wordt van je blogs en nieuwsbrieven, mijn complimenten!

  Onze gezondheidswinst:
  * we bakken ons eigen brood
  * eten meer groenten
  * drinken geen alcohol meer
  * ik eet geen chocolade meer

  Positieve veranderingen:
  * genieten veel meer van het buitenleven, ook mede door het tot nu toe goede weer natuurlijk
  * genieten ondanks moeizame opstart veel meer van elkaar
  * kijken veel minder t.v., op mobiel en computers, op deze uitzondering na dan 😉
  * nog betere band (door de schutting heen) met onze buren 😉
  * gun mezelf veel meer tijd voor mijn Yin yoga momentjes

  De veranderingen zijn (helaas) niet alleen gekomen door het COVID-19, afgelopen zomer hebben we te horen gekregen dat mijn man een auto-immuunziekte heeft wat zijn aorta had aangetast en heeft hij plots een open hart operatie moeten ondergaan. Dat had allereerst ons leven al aardig op de kop gezet. Ook toen zijn onze ogen nog meer geopend en zijn al meer op onze voeding en levensstijl gaan letten. Wel bracht de COVID-19 ons uiteindelijk na een hectische omslag zoals bij iedereen, meer rust en bezinning. Net als jij zegt meer Yinne tijd, heeerlijk!

  Nogmaals bedankt voor al je gedeelde info, ga zo door!

 23. Wat ik gedaan heb tijdens Corona tijd is bewuster minder eetmomenten op een dag ,ik realiseerde me dat ik vooral savonds bij de tv ik aan een stuk door iets zit te eten . Ik ben ook heel kritisch geworden op tv en kijk een heel stuk minder. Ben eindelijk gestopt met “meuk-eten”(met suiker en smaakstoffen) ,de ah zit om de hoek en ik ben sinds mn jeugd al verslaafd aan koek,snoep,chocola,chips….Omdat tijdens Corona boodschappen doen sowieso anders werd en ik besefte dat al dat meuk-eten (ondanks verder gezonde biologische maaltijden) mn gezondheid geen goed deed en radicaal gestopt met suiker. Het is lastig,maar ik wil het volhouden,dus ga me even verdiepen in hoe je eten smakelijk maakt met kruiden ,want daar ben ik nog niet zo goed in. En misschien wel het grootste inzicht ; door de stilte (ik woon in een van de drukste steden) en sociale afstand en een boek dat ik tegen kwam (The secret live of introverts) besefte ik ineens dat ik een introvert mens ben die al mn hele leven mn best doe een sociaal extravert mens te zijn en dat me volledig heeft uitgeput. Dat we in een cultuur leven die heel extravert is en zaken als stilte ,dromerigheid,rust etc allemaal niet zoveel ruimte krijgen of waardering. Ik merk nu hoe ik dat nodig heb om op te laden ,ik kom weer bij mezelf nu alle sociale dingen niet doorgaan en die druk wegvalt. Dat ik blij wordt van alleen zijn en lezen en klusjes doen in huis. Op dat vlak wil ik het ook anders gaan doen/inrichten. 🙂

 24. Hi Jutta,

  1. Door de corona crisis is er meer ruimte om daadwerkelijk te ontspannen en mn innerlijke compas te volgen, echt even alleen doen waar behoefte aan is, wat maakt dat ik veel kook (5-elementen uiteraard) iedere dag wandel of fiets, meridiaan strekkingen en psoas oefeningen doe, waardoor ik echt lekkerder in mn vel zit en eerder voel waar mn grens ligt.

  2. Wat verder nog positief is aan deze extra tijd en ruimte: ons huis wordt erg mooi 🙂 ik ben bezig met schilderen van het houtwerk binnen en buiten, hebben we veel van 😉
  En ik heb een heel gezellig zitje getimmerd voor in de voortuin, de tuin ziet er nu zowiezo erg leuk uit, geniet ik enorm van ☀️

  Liefs

 25. 1. Door meer rust eten we nu veel regelmatiger en vier per dag: ontbijt (geroosterd brood met koffie, dat dan wel), lunch: havermoutpap met pitten en zaden, namiddag: miso-soep en diner met dagelijks veel variatie en een pickle.
  2. Ik merk dat het me goed doet dat er minder sociale contacten (verwachtingen) zijn. Het zorgt dat ik dichter bij mezelf kan blijven, meer mezelf kan zijn. Elke middag een langere wandeling met de hond, genietend van het mooie voorjaarsgroen. En wat een enorme variatie aan vogelgeluiden zijn er hoorbaar, zelfs in de stad.

 26. Hey jutta,

  Idd goed om op t positieve te richten. Zo eten we beter en slaap ik eindelijk bij. Met vier kids bleef t altijd lastig op tijd in bed te kruipen. Kids op bed en oh, lekker wat tijd voor mezelf… maar dan is t toch snel laat, te laat, en dus te weinig slaap. Nu met z’n allen thuis lukt t me wel. En hoe heerlijk is dat, slapen😊
  En ondanks de extra drukte met werk en onderwijs door elkaar, is het ook heerlijk samen te zijn. Te zien waar de kids staan met school en hoe ik ze kan helpen.
  Ennuh, zeg nou eerlijk, genieten we niet allemaal van de schonere lucht, de stilte door minder omgevingslawaai en de rust om weer te genieten en luisteren naar de wind in de bomen en het geluid van de kwetterende vogeltjes…

 27. De tuin, die nu volledig eetbaar is staat er pico bello uit en elke dag genoed tijd om te zien wat er veranderd is.
  Nu echt elke dag een smoothie met fruit en vooral onkruid uit de tuin. Voorheen schoot dat er vaak bij in.
  Twee keer per week een mountainbikerondje van 40 km door het bos met een ander. Dat waren we eigenlijk al jaren van plan. Voelt heerlijk, de rest van de dag mijn lijf te ervaren na die tocht.
  Mijn hoofd wordt rustiger en vaak komen er nu beelden van eerdere (fiets)vakanties, Die momenten waar geen foto’s van zijn. Gewoon een straatje, een hoekje, een boom. Mijn innerlijke foto-albumm krijgt kennelijk de ruimte.
  En geen moment dat ik boos word omdat ik nu niet weg kan voor de volgende vakantie.
  Niet meer even naar de supermarkt om een snackje te halen. Wat wekelijks van de biomarkt komt en de ene keer naar de super, daar doen we het mee. Geeft zoveel rust.
  Ik mag geen yogales geven, maar heb in de eerste week veel filmpjes opgenomen die ik gratis aanbied. Dat voelt zo goed! Daarna de ruimte voor klussen waar ik nooit aan toe kwam. De website restylen, studeren. Eigenlijk geniet ik wel van deze tijd.

 28. Hallo Jutta,

  Leuk om je blog berichten te lezen!

  Ik gooi vraag 1 & 2 gewoon door elkaar. 😊

  Ik ben weer wat meer gaan wandelen. Speel met Niek op de mini ping pong tafel tennis. Zo heeeeeel af en toe probeer ik yoga te doen. Ik ben mee gaan doen met online meditaties. Naar mezelf gekeken bij conflicten. Wat is mijn aandeel. Ik heb er last van dat iedereen thuis is. Merk dat ik er kriebelig van wordt. Ik mag wel naar mijn werk.

  Heb samen met mijn partner eindelijk de slaapkamer es opgeknapt. Enorm veel creatieve projecten opgepakt. Mensen in mijn omgeving in de zorg verrast met 3 roze gepourde (verf techniek) harten.
  Een tafeltje opgeknapt.

  En ik ben zoveel mogelijk thuis omdat ik vind dat een ieder gezondheid gun.

  Ik wens iedereen een fijne dag! Groetjes Jolanda

 29. Lieve Jutta,
  Geweldig die postieve berichten.
  Fijn dat je de dingen met ons deelt.
  Zeker in deze tijd is het nodig om positieve
  Dingen te zoeken, maar zeer zeker ook te herkennen.
  Zelf ben ik gaan koken met andere producten, niet altijd het geijkte, ui paprika. Maar geheel wat anders aubergine, courgette en nu eens geen soep maar oven gerechten.
  Moestuin aangelegd, verse rozemarijn, thijm en citroen melisse.
  Peterselie en sterrenkers.
  Geen tv, zeker niet overdag. Geen nieuws.
  Een keer bellen met iemand die ik mis.

  Heel veel liefs dikke kus. En blijf positief mensen.
  Komt echt goed anders, maar goed.

 30. Ik begin iedere ochtend met een wandeling van een uur en kan niet meer zonder! Ik ben me bewust van mijn werkritme en breng voldoende variatie aan. Af en toe zit ik tussendoor op de hometrainer, zet ik heel hard de muziek aan en dans, of mediteer een half uur. Baas in eigen huis, heerlijk :).
  Ik ben me bewust van wat ik eet.

  Ondanks confrontatie met zorg en angst, geniet ik van de rust, de vogelgeluiden, de kerkklokken (die ik niet eerder hoorde in de ochtend), de natuur en probeer ik opgewekt te blijven. Het helpt om hierop te mediteren.

 31. De tijd die ik heb gekregen door de Quarantaine maatregelen heb ik gebruikt om nu eindelijk de Qi Kung oefeningen die ik al langere tijd wilde gaan oefenen eindelijk te doen. Mijn Longen en de rest van mijn lichaam zijn mij enorm dankbaar! Aansluitend ben ik nog effectiever aan de slag gegaan met voeding. Omdat ik de bezoeken naar de winkel zo veel mogelijk wil beperken heb ik allereerst mezelf aangewend om een weekmenu en daarbij dus een boodschappenlijst te maken. Dat was al een grote winst….nadenken over eten!
  Het mooie is dat we in de quarantaine periode een overgang in de seizoenen hebben en daarmee ook een verandering in voedsel behoefte. Ik ben in de gelukkige omstandigheid dat ik de polder in kan om mijn voedingsmiddelen te kopen, en deze zijn doorgaans streek- en zeizoensgebonden! Het nog bewuster omgaan met voeding voelt voor mij erg goed! Zo bekeken heeft deze periode mij inderdaad veel goeds gebracht al mag het voor mij nu zo langzaamaan wel weer wat versoepelen. Ik mis het werken (Zen-Shiatsu Therapeut) met mijn cliënten enorm en zij mij dus weer beginnen zou heel welkom zijn.

 32. Hoi Jutta.
  Iedere ochtend doe ik Do-In oefeningen in de tuin.
  Ik eet iedere ochtend een warm ontbijt.
  Ik wandel veel en ben veel in de tuin te vinden, waar ik tuinier, lees enz. Hierdoor ben ik veel meer buiten dan voor de corona-crisis.

  Wat het me opleverd:
  In het begin van de corona-crisis was ik heel onrustig en een beetje verdrietig. Dit heeft wel ruim een week geduurd. Inmiddels voel ik veel meer rust in mezelf, ik geniet van het niet hoeven haasten. Ondanks dat ik nu niet kan werken, merk ik dat ik steeds meer rust in mezelf kan vinden, en dat ik daar ook van geniet. Vandaag regent het, en daar geniet ik nu ook van. Ik vind het een bijzondere tijd.

 33. Wat weer een fijne blog en wat een mooi idee! Daar draag ik graag aan bij, hoe ik het doe 🙂

  Op welke manier je positief aan je gezondheid hebt gewerkt (dankzij de corona-crisis):

  1. Vanwege de crisis en daarmee plots meer drukte met vriend die thuiswerkt en behandelingen die stop gezet zijn, let ik nog beter op mezelf. Corona maakt ‘alles’ al figuurlijk zwaarder te verteren dus daarom ben ik even gestopt met aardappelen en brood, wat bij mij altijd lastiger te verteren is. En i zorg dat alle drie de maaltijden (bijna) elke dag warme gerechten zijn.
  2. Elke dag mediteren, beweegoefeningen en wandelen. Dit deed ik altijd al, maar ik merk dat ik er deze weken nog meer voldoening uit haal. De natuur gaat gewoon z’n gang, en ik probeer dit volledig door te laten resoneren in mezelf.

  Wat deze tijd je nog aan positieve dingen heeft gebracht:

  1. Meer zelfliefde en daarmee minder harde eisen stellen aan mezelf. In deze chaotische tijd hoeft niet alles meteen gedaan in werk/huishouden/koken. Start vanuit het yin, hoe voel ik me en kijk dán wat je kan doen i.p.v. ik moet dit en dit en dit vandaag.
  2. Al 8 jaren geïsoleerd van de maatschappij door overgevoeligheid voor geluid (hyperacusis) en dus leeft iedereen nu plots zoals ik (en ben ik plots heel doorsnee!). Het positieve hieraan is dat mijn vrienden en familie nog veel meer besef en respect voor mijn verplichte, huidige levensstijl heeft.

  Warme groeten,
  Maartje

 34. Mijn grote winst is, nog beter eten volgens de 5 elementen. De meest heerlijke soepen maken, want daar heb ik nu tijd voor. Zelf mijn kruidentuin op orde maken. seizoen producten eten. Veel verantwoord bewegen. Bijv. Yoga op mijn matje in de tuin in de zon.

  Mijn inzicht: ik heb vertrouwen in de natuur, als we wat beter naar onze eigen natuur luisteren, hoop ik dat we met z’n allen ook zo doorgaan als we straks weer aan de slag gaan. Niet bezig zijn met “dikke ikke”, maar samen dat gaan doen, wat goed is voor ons en de hele planeet. “genoeg is genoeg”. Meer doen met minder, dat kan nu ook.
  Veel liefs voor iedereen en de hele wereld, Anja

 35. Lieve Jutta & lezers,

  Allereerst wat waanzinnig mooi om te lezen hoeveel goeds deze Corona periode iedereen ook brengt. Het maakt mij blij en dankbaar. Op dit moment ben ik zelf 20 weken zwanger van ons tweede kindje. De Corona periode heeft mij tot meer verstilling gebracht en meer aandachtig voor ons tweede kindje en mijn lichaam wat het aangeeft (ondanks de energieke, rondrennende peuter en het werk wat door gaat). Ik nam eerst een soort genoegen met de ruimte die gecreëerd werd op een dag waarin ik even tijd nam voor mijzelf. Door de Corona periode heb ik nog meer geleerd hoe belangrijk het ook is om hulp te vragen van anderen. Zo neem ik nu elke week een moment samen met mijn partner om momenten voor mijzelf al echt vast te leggen. Daarnaast ben ik elke dag gaan wandelen en yoga gaan doen. Ben ik bewust van al het moois in de natuur. Maken we wekelijks een eetschema met alle drie de (warme) hoofdmaaltijden zodat we en gevarieerd en heel lekker eten (meer ruimte voor nieuwe vega(n) recepten) en nagenoeg zero-waste. Daarnaast heeft de Corona periode mij ook zo doen in zien dat een duurzaam zero-waste, zoveel mogelijk plastic vrij en een vega(n) voedingspatroon voor ons als gezin nog meer een kernwaarde is geworden wat wij zelf kunnen doen voor Moeder Aarde.

 36. Ik ben in een soort rust van binnen gekomen en dit voelt bijzonder goed. Dit is een periode van bezinning zo ervaar ik het.
  Ik was nog maar net ingeschreven bij de KvK maar kan nu niet starten, ik heb daar een flinke financiële investering voor gedaan nu denk ik het is ook wel weer goed want ik kan eerst nog meer kennis opdoen en alvast het apparaat leren kennen in de tussentijd volg ik nu de studies online; ook dit was een leerproces om online de lessen te volgen.
  Ik ben nl. best wel een digibeet 😀 op dit gebied.
  Tevens is het contact met mijn lieve man ook verbeterd vind ik.
  Ik ben gaan opletten wat ik eet, nu meer groente en water. Dat was en is nog wel een dingetje. Ik puzzel nu uit wat mijn lijf nu echt nodig heeft aan voedingsstoffen.
  Ik ben positief ingesteld en ben er van overtuigd dat hier wel iets goeds uit gaat komen. Jij vraagt om positieve informatie te geven, dat is wel goed, ik betrapte mezelf er toch ook op dat er af en toe iets negatiefs naar boven kwam. Maar Tjakka Keep Smiling lieve allemaal 😀 Positieve insteek blijft behouden dat is wat ik doe en wat mij echt helpt

 37. 1. voor het dagritme: sta ik samen met m’n man om 07:00 uur op en doen we afwisselend een wandeling of Qi Gong oefeningen, we mediteren meestal 2x per dag. We eten geen vlees meer en nemen de tijd om nieuwe (zoveel mogelijk) veganistische recepten te maken en op te eten.
  2. We hebben ons ingeschreven voor een moestuin en we zijn online samen met een vriendin een creatieve ochtend aan het doen. Één van ons bedenkt een opdracht die we dan schrijvend en tekenend uitboren, we laten via what’s app de resultaten aan elkaar zien. Heel inspirerend. En ik heb tijd om boeken te lezen 😍

 38. 1. Sinds de sluiting van onze eigen CrossFit Box (sportschool) zijn ik en mijn man zelf eigenlijk meer aan het sporten dan voor die tijd. Wij doen dit zodat we een beetje ritme in onze dag houden door elke dag rond dezelfde tijd een workout te doen. We zijn nu veel bewuster bezig met onze eigen conditie en routine dan als we open zijn voor de leden.

  2. Ondanks deze goede ontwikkeling wat onze gezondheid betreft hopen we natuurlijk dat we snel weer open mogen voor onze leden. Zij hebben ons de afgelopen tijd naast financieel ook op zo veel andere mooie manieren gesteund. De complimenten en waardering die we hebben gekregen heeft ons soms to tranen gebracht. Deze crisis heeft ons echt laten zien hoe hecht de community is en wat een leuke en lieve mensen wij bij ons hebben trainen. Ook geeft dit ons super veel motivatie en kracht om het beste van de situatie te maken.

 39. 1. Aangezien ik als psycholoog in een ziekenhuis werk, heb ikzelf niet veel tijd extra, integendeel, maar ondanks de vele moeilijke situaties waarin ik terecht kom in mijn job, zijn er ook heel wat positieve punten (zie punt 2). Voor mezelf zorg ik ervoor dat ik goed geaard blijf, zodat ik zoals een boom bovenaan wel veel wind vang (en daardoor wel eens serieus door elkaar geschud wordt) maar de wortels nog steeds goed verankerd blijven. Ik doe 2 a 3 x per week Tai chi, met dank aan onze Tai chi leraar die gratis de lessen online verderzet. Ook al doen we de oefeningen niet samen, het samen aanwezig zijn online werkt zeker ook steunend! Ik mediteer dagelijks minstens 1 keer. Ik volg in het weekend regelmatig een online lezing (boeddhistisch). Ik probeer mijn ‘psychologische voeding’ zo positief mogelijk te houden en vermijd teveel nieuwsberichten en gebruik de smartphone enkel voor contact met familie en vrienden en Tai chi.
  Qua voeding eet ik minder vlees, drink praktisch geen alcohol, ik voel dat me dat goed doet.
  2. Mijn man werkt van thuis uit waardoor we vaker samen zijn. Dit brengt ons dichter bij elkaar. We waarderen enorm de momenten samen in de tuin of samen koken of gewoon een babbeltje slaan. We beseffen des te meer hoe gelukkig en dankbaar we mogen zijn met wat wij allemaal hebben: een liefdevolle partner, een dak boven het hoofd, altijd goede voeding ter beschikking, een tuin, een job … zoveel om dankbaar voor te zijn. In mijn job vind ik het erg hartverwarmend hoe mensen de zorgsector dank betuigen, met maaltijden of een dankbaar gebaar of woord. Dit betekent zoveel!! Daarom doen we onze job en houden we het ook vol. Het tot jezelf komen en verstillen is voor veel mensen ook een kentering en leidt tot veranderingspatronen in soms zeer vastgeroeste (en ongezonde) gewoontes. Laat ons dus zeker niet vergeten te kijken naar alle positieve zaken die er zijn ten gevolgd van deze situatie!

 40. Beste Jutta,
  Bedankt voor je positieve bericht.
  Ik heb inderdaad ook positieve veranderingen opgemerkt sinds de Corona-crisis.
  De dingen die ik voor mijzelf veranderd heb zijn de volgende:
  1. Ik wandel sinds half maart bijna elke dag 2 keer, waarvan één keer een uur en één keer een half uur. Ik merk dat wandelen mij echt veel ontspanning geeft en mijn stemming positief houdt.
  2. Ik ben weer begonnen met mediteren. Vóór de Corona was het er op het laatst helemaal bij ingeschoten, de eerste drie weken van de Corona mediteerde ik wel twee keer per dag en nu probeer ik in elk geval elke dag een keer te mediteren. Wandelen is trouwens ook een vorm van meditatie. Maar dat heb ik hierbij niet meegerekend. 😉
  3. Sinds een week zijn wij juist gestopt met de alcohol. Ik merkte dat ook wij de greep een beetje aan het verliezen waren en daarom zijn we gestopt. Vorige jaren hebben we ook wel periodes niets gedronken. Dat zorgt er voor dat als je weer iets drinkt, je dat bewuster doet en je er meer van geniet.

  Wat heb ik geleerd?
  1. Dat ik sinds een aantal jaar shiatsutherapeut ben en dacht mijn droomleven verwezenlijkt te hebben, maar dat ook dit mij toch erg moe maakt en dat ook dit niet stressvrij is. En dat ik dus als dit allemaal voorbij is, niet meer zo wil streven naar een bepaalde omzet, maar meer wil genieten van het leven, dan maar met wat minder geld. In samenhang hiermee heb ik geleerd hoe heerlijk het is om wat meer tijd voor mijn kinderen en mijzelf te hebben.
  2. Ik ben heel veel aan het leren over online programma’s maken momenteel, wie weet wat dat nog brengt, en over essentiële oliën. Dat zijn weer mooie toevoegingen op mijn werk. Verder lees ik veel over de spirituele kant van deze “crisis” en de nieuwe tijd die eraan komt, wie weet is er wel iets goed aan deze periode en wordt alles hierna beter? Ook dit vind ik een leerzaam proces.
  3. Dat het heel belangrijk is om in het nu te leven. Mindfull dus. Dat is iets wat ik heel lastig vind. Maar eerlijk is eerlijk, wij zijn tot op heden nog niets tekort gekomen. Als ik dus leef in het nu, heb ik geen enkele reden om negatief te zijn. Als ik denk aan de toekomst en alle onzekerheden (wanneer mag ik weer masseren? Hoelang krijg ik bijstand? wordt het echt een 1,5 meter maatschappij?? etc etc) dan raak ik erg gestresst. Het is dus de kunst om dat niet te doen.

  Ik hoop dat ik weer een leuke toevoeging heb geschreven op de vele antwoorden die er al staan en ben benieuwd naar de uitslag 🙂

  Hartelijke groet
  Sarolta Ettema-de Boer

  Shiatsu4balance

 41. Om me gezonder te voelen in deze periode, doe ik elke ochtend losmaak oefeningen en Qi Gong.
  Ik ga op de fiets naar mijn werk, omdat dit nu mogelijk is. Normaal bezoek ik drie tot vier zorglocaties per dag. Door het corona virus moeten we op één locatie werken op de dagen dat je werkt.
  Ik wandel dagelijks, want dat kan hier makkelijk op het platteland.
  Doordat ik in de zorg werk, wil ik niet al te vaak naar de winkel. Ik ga dus één keer in de week naar de winkel toe. Ik denk goed na over wat ik wil eten en hoe de combinaties er uit gaan zien, zodat ik van alles wat binnen krijg.

  Wat heeft de corona mij opgeleverd? Dat ik kan leven zonder aanraking/ knuffel, maar dat ik het niet fijn vind dat ik ze niet mag geven en niet kan ontvangen. Ik wist al dat ik goed alleen kan zijn en dat is nu ook bevestigd. Ga weinig tot niet op visite. Toch vind ik het best vreemd dat de meesten van ons zich best houden aan de regels vanuit het RIVM en de president. Is het geen macht misbruik om ons te lockdownen? Bij de ander, ernstige griepen zijn we niet onderhevig geweest aan een lochdown, terwijl er ook veel mensen overleden. Dit zijn wel dingen waar ik nu over nadenk.

 42. Ik ben elke dag gaan sporten. Gewoon lekker thuis met een online-video. Mijn man en soms mijn kinderen doen lekker mee. Verder mediteer ik sinds 20 dagen hetgeen voor mij nieuw is en een prestatie. Ik merk dat ik steeds meer behoefte aan heb en het doet me goed. Ik doe ook regelmatig aan yoga, heerlijk.
  Lange wandelingen doen we 2 keer in de week.
  Snoepen doe ik niet meer, heb er geen behoefte aan.
  Ik kook wat uitgebreider 5 elementen voeding. Ik merk dat ik bewuster kook.

  Ik vind het heerlijk om bij mijn gezin te zijn en nu de hele routine van de kids mee te krijgen. Ik geniet van hun vreugde en enthousiasme. We zijn veel creatiever, sportiever, bewuster dan voorheen.

 43. De rust en de stilte die ik mee mag maken is weldadig. Het genieten van de tuin rondom het huis waar vogels hun nestje bouwen, bloemen in alle soorten en kleuren uit de grond schieten…om vrolijk van te worden.
  Het kweken, stekken, zaaien van pompoenen en kruiden is een heerlijk werkje.
  De tijd en de rust om een heerlijk gezond maaltje ( met de kruiden) op tafel te zetten is een genot.
  Zodra ik een krant open doe of tv aanzet, is alles anders. De kamer, de keuken ons huis…een beklemmend gevoel overvalt me.
  Maar als ik daarna de do-in oefeningen doe van de shiatsu is de rust en het zijn weer terug.

 44. 1 in deze zeer drukke tijd bij 2 werkgevers
  ( ik werk als slager) waarbij iedereen im het begin hamsterde en nog steeds zeer druk is.
  Ben ik s avonds voor het slapen gaan mediteren . Ik slaap zoveel beter. En rust nu ook echt uit.

  2
  Ik vind het stiekem erg leuk dat me dochters thuis zijn ..en als zij werkt dan help ik of ik schilder naast haar .
  Ook met vrienden en familie is er meer rust en samenhorigheid. Waar ik intens van geniet.

 45. Goedemorgen Jutta,

  de Coronatijd en wat dat voor mij betekend deel ik graag met jullie;
  In deze tijd ben ik nog meer gaan waarderen wat ik al heb. In huis ben ik flink aan het ontspullen en poetsen en ik merk dat de energie steeds fijner begint te voelen en de dingen waar ik blij van word meer naar voren komen. Ik heb de tuin aangepakt(zo goed als dat gaat met mijn chronische ziekte) en een moestuingedeelte gemaakt. Het mooiste van deze periode is de kans die het heeft gegeven om meer tijd met mijn dochter van 10 door te brengen. Om te zien wat zij normaal doet op school en om ook haar meer te betrekken bij alles op en rondom ons eigen huis. We gaan fijn elke dag een flink stuk lopen en zelfs zij verteld me hoe fijn het is om meer buiten te kunnen zijn. Ik ben ook gaan beseffen dat ik zelf eigenlijk best wel wat kan, mijn spiritualiteit komt meer naar voren en dat geeft me een prettig gevoel.
  Maar het allermooiste van deze periode is dat mijn dochter en ik meer onze emoties en gevoelens delen en die ook aan elkaar laten zien, er samen over praten en er meer acceptatie van onze hooggevoeligheid is gekomen <3.

 46. 1. Ik heb de tijd genomen me te verdiepen in voeding en wat gezonde voeding me oplevert en vooral hoe ik gezonde voeding klaarmaak
  2. Ik heb nu alle tijd om boeken te lezen en ik lees dan ook alles wat los en vast zit en probeer ook alle boeken te lezen die in de bronnen genoemd worden. Gewoon omdat ik er de tijd nu voor heb.

 47. Hi Jutta,
  Mijn antwoorden op de vragen:
  1 Om mijn weerstand te boosten en daarmee hopelijk ziekte te voorkomen of beter de baas te kunnen, heb ik mijn voedingspatroon nog meer verbeterd. Minder suiker, minder alcohol, minder chocolade (net als jij ben ik daar aardig aan verslaafd) en iets minder zuivel en gluten. Ik merk aan mijn maag en darmen dat ze daar heel blij mee zijn 🙂
  2 Door het gedwongen meer binnen zitten, heb ik oude hobby’s weer opgepakt en ben ik creatiever dan ooit. Vooral tekenen, schilderen en mooie handschriften ontwikkelen vind ik momenteel leuk. Daarnaast heb ik veel opgeruimd: een opgeruimd huis leidt tot een opgeruimd hoofd is mijn ervaring.
  Bedankt voor je leuke blogs. Groetjes!

 48. Stoere Jutta,

  Hierbij mijn antwoorden op je vragen ;

  1) Bewuster eten en minder omdat ik nu maar 1 X in de week boodschappen haal.
  2) Gestart met mijn herregistratie om het vak verpleegkunde weer uit te mogen voeren. Heldenmoed ! Covid-19 gaf me de trigger om weer de boeken in te duiken en mijn oude vak op te pakken.

 49. Ondanks dat ik niet thuis zit, (ben al die tijd als apothekers assistente aan het werk geweest en heb zelf s extra gewerkt ivm collega’s die ziek werden) heb ik wel geprobeerd juist de rust momenten te vinden. Mijn vrije tijd bracht ik wandelend door met dochter of collega vriendin. En deed yoga/ meditaties via zoom of yoga tv. Het is natuurlijk wennen maar ik merkte dat het goed is om met iets anders bezig te zijn dan met ziek zijn. Dus voor mij geen geruimde kasten maar een opgeruimd hoofd.

  Het gekke is nu, weer minder samen kunnen/mogen zijn dat we onze momenten om te beeldbellen of facetimen ook meer genieten van het “samenzijn”. Ik probeer voor de ouderen in mijn familie, een steuntje in de rug te zijn, door een kaartje, belletje of bloemetje te sturen.

 50. Hoi Jutta,

  Met veel plezier lees ik regelmatig je blogs, goede actie is dit, want positiviteit blijft nodig!
  In deze periode ben ik weer begonnen met ademhalingsoefeningen. Ik merkte dat ik door de spanning verkeerd ging ademhalen en ik werd snel hangerig. Ook ben ik begonnen met meer wandelen nu de regelmatige sport opties weg vielen. Daarnaast ben ik ook thuis oefeningen van de fysio gaan doen en eet ik meer fruit dan voorheen.

  In deze periode heb ik geleerd dat niks doen af en toe ook OK is. Dat rennen en vliegen eigenlijk nergens voor nodig is, en dat gaf een stukje rust in mijzelf. En het brengt een stukje acceptatie van de situatie, en van jezelf. Wegrennen gaat niet zo makkelijk nu. Ook waardeer je boodschappen nu meer als iets leuks en ik vind het fijn dat je die kleine dingen nu stukken bewuster doet, net alsof je zintuigen ook meteen wat scherper zijn. De natuur is zo prachtig nu!

 51. Tijdens deze periode heb ik elke dag beweging ingepland, wandelen of fietsen.
  Extra aandacht gegeven aan voldoende water, kruiden thee drinken. Dankzij ons weekschema, wat we samen maken (mijn man, 10jarige dochter en ik) kunnen we sneller een heerlijk gezonde maaltijd op tafel toveren.
  En me time voorzien, heerlijk maskertje, boekje lezen, genieten van de zon. Ik ben bewust tijd gaan maken hiervoor. Even weg uit de rush van voorheen. Bewust in het nu. Maar zeker ook genieten van de kleine dingen met z’n drie.

  Dankzij deze break, heb ik tijd om te studeren. Het is een welgekomen geschenk, even niks moeten en wel mogen. Ik weet dat het helaas niet voor iedereen zo is. Maar voor mij wel.

 52. 1. Wij doen inmiddels 6 weken boodschappen voor onze buren – op leeftijd – die de winkels niet meer indurven . Ze maakt nog steeds een lijstje. Eigenlijk is dat niet meer nodig omdat ik hun eetpatroon inmiddels wel door heb. Zij eten onder andere 5 peren in de week. Ze eten deze door de weeks met havermout, bulgaarse yoghurt en een beetje honing. Ik had een soort van jeugdtrauma overgehouden aan peren… dacht ik…. maar door hun boodschappenlijstje, eten wij dit ontbijtje nu ook en het is super super lekker.
  2. Ondanks onze gebonden vrijheid huppel ik bijna iedere dag het bos, een park, een stadswijk in en word ik van binnen intens blij. Ik ben verbaasd over zoveel moois in de buurt dat ik nog nooit heb gezien.

 53. Wat een mooi idee en fijn dat hiermee een platform over de positieve aspecten van deze corona periode ontstaat. Leuk om geinspireerd te worden en anderen te kunnen inspireren.
  Ik ben blij met wat deze periode me brengt en het geeft me ruimte om dicht bij mezelf en in nauwere verbinding met mijn lijf te zijn. Even niet zoveel input van buiten af maar van binnen uit voelen en laten ontstaan.
  Ik beoefen veel chi kung, als start van de dag maar ook door de dag heen. Door de diepere ontspanning waar ik deze periode in kan zakken werken de oefeningen nog veel dieper. Normaal geef ik ook les in qi kung en nu is de tijd om even helemaal voor mezelf te trainen. Hoe heerlijk is dat!
  Ben me ook opnieuw gaan verdiepen in de vijf elementen voeding en de boeken van Barbara Temelie weer gelezen en Ontbijt je fit van een vriendin geleend. Goed om te ontdekken dat ik al veel goede voedings gewoontes heb gecreeerd maar dat ik ook nog veel tegen beter weten in anders doe dan werkelijk diep van binnen en voor mijn buik goed voelt. Leuk om op ontspannende wijze mijn ‘verterende lijf ‘ weer opnieuw en nog beter te leren kennen.
  En inpirerende boeken lezen en wandelen in de natuur zijn andere zo wezenlijke manieren om mezelf te voeden in deze tijd.

  Het meer stil vallen van de buitenwereld is een verademing voor me. Leef al jaren zoveel mogelijk in een rustig ritme, ook omdat mijn lijf daar om vraagt, en nu doen anderen op hun eigen manier mee. Dat voelt ondersteunend en ik kom meer tot rust dan ik in jaren heb kunnen doen. Het helpt me meer toe te laten en toe te staan met de stroom mee te gaan. En veel dingen al lang om aandacht en beweging vroegen gaan nu gewoon vanzelf. Door te ontspannen 🙂 Eigenlijk ook wel jammer dat dit pas goed lukt als de buitenwereld een beetje ”meedoet”, en hoop dat zelfliefde na de lockdown de kracht hiervoor voor rekening neemt. Dus mijn zelfliefde voeden staat voorlopig voorop.

 54. Wat een ontzettend leuk idee, zoals zovele trouwens in deze coronatijd.

  A Iedere ochtend bij het opstaan doe ik 10 diepe bewuste ademhalingen en daarna minstens een half uur DO-IN oefeningen. Heerlijk om de dag mee te beginnen. En straks, na deze “cortona”tijd zit het zo in mijn systeem dat het blijft.

  B Het besef dat velen bewuster met tijd, energie, milieu, voeding en de aarde omgaan.
  Er zijn meer mensen in mijn omgeving die zich verdiepen in vaccinatie, virussen, planeten, G5, geldstromen etc. Dat maakt voor mij de mogelijkheid deze onderwerpen makkelijker bespreekbaar te maken

 55. Ha Jutta!
  Nog nooit zijn je mails bij de spam beland en haalde hem er net uit!
  Wat laat helaas, toch wil ik nog even reageren!
  Het positieve van deze Corona tijd is, dat ik veel bewuster en rustiger van alles om mij heen geniet! Nee, niet laten ontmoedigen door ’n virus en zo gezond en goed mogelijk mijn maaltijden bereiden!
  Ik volg do-in en andere lessen on-line bij Thérèse zoveel mogelijk en heel fijn, om dit allemaal te volgen. Wat wandelen en fietsen, zodat ook de frisse buitenlucht er iedere dag even is!
  Bedankt voor je mooie blog, heel fijn om e.e.a. weer terug te lezen! Blij mee!

 56. Hej Jutta, vandaag kwam je boek en posters binnen ! Heeel blij mee, ik had nog geen boek van jou en ziet er al prachtig uit en de poster fijn voor op mn koelkast ,joehei ! en ook bedankt voor je mooie en lieve kaartje erbij ,ik ga snel in de hangmat met je boek 🙂 ,hartelijke groet ! , Caroline

Commentaar achterlaten

Meer weten? Boek een persoonlijk consult of kijk bij mijn cursusaanbod.