‘Een ziek kind is gemakkelijk te genezen…

Sluiten

Kom er ook bij!

Meld je aan voor mijn nieuwsbrief. Zo kun je al lezend iets voor je gezondheid doen. Als WELKOMSTCADEAU ontvang je mijn E-BOOK ‘Weg vermoeidheid – In 5 stappen meer energie met de Chinese voedingsleer’.

14/12 2015

….je moet gewoon de spijsvertering versterken’, aldus een geneeskundige wijsheid uit China.

Ha, was het maar zo simpel. Ondanks dat ik de theorie en praktijk van de Chinese voedingsleer goed beheers, was het toch een uitdaging toen mijn dochter zes jaar geleden werd geboren. Na de borstvoedingsperiode ging ik keurig rijst- en groentepapjes voor haar koken… en had soms het gevoel dat ik de keuken niet meer uitkwam.

Toen mijn dochter naar de crèche ging, wilde ik de traditie een beetje overeind houden. Ik gaf bakjes mee met voorgekookt eten. Gelukkig vonden de juffen het allemaal prima, ook al snapten ze niet helemaal waarom ik liever niet wilde dat het eten in de magnetron werd verwarmd en waarom ik groentehapjes beter vond dan broodjes kaas. Waar ik me eerst nog een beetje ongemakkelijk voelde (daar heb je de moeder met de bakjes weer), merkte ik dat er een langzamerhand een verandering kwam. Op een ouderavond mocht ik een presentatie over kindervoeding volgens de vijf elementen geven. En zoals het toeval het wilde (toeval, bestaat het??) kreeg de crèche tegelijkertijd een aanbod binnen van een bedrijf dat gekookte lunches aanbood. De hele crèche was om: vanaf dat moment kregen de kinderen een warme lunch. Het veranderde dusdanig dat de juffen zelfs ‘s ochtends een pannetje rijst of soep gingen koken. Wat was ik blij met die ontwikkeling! De kinderen (en ouders…want hoe gek vonden veel ouders een warme lunch) wenden heel snel aan de warme maaltijd. Ik zag mijn dochter dingen eten die ze thuis had geweigerd. Groepsdruk in de positieve zin…en ik hoefde geen bakjes eten meer mee te geven.

Laten we kijken wat de TCM over kindervoeding denkt: Op veelvuldig verzoek ga ik dit blogbericht wijden aan dit onderwerp. In dit blogbericht schrijf ik over voeding voor kinderen vanaf circa drie jaar. Baby- en peutervoeding krijgen nog een keer aparte aandacht.

De traditionele Chinese geneeskunde beschouwt kinderen niet als kleine volwassenen, maar gaat ervan uit dat ‘het lichaam en het Qi van kinderen nog niet volledig zijn volgroeid en dat de ingewanden en de darmtractus van kinderen onvolledig zijn ontwikkeld’.  Vertaald betekent dit: het lichaam en de orgaanfuncties zijn nog niet helemaal ‘af’.

In een ander geneeskundig boek vinden we de volgende uitspraak: ‘Huid en haar, spieren en vlees, pezen en botten, hersenen en merg, de vijf inwendige organen, het Qi en het Bloed zijn bij kinderen nog niet vast en sterk.’ Toch er is met name positief nieuws, want de literatuur benadrukt: ‘ Het Qi van de inwendige organen is puur en effectief; kinderen genezen daarom heel snel’. Dit komt omdat er bij kinderen nauwelijks ophoping is van jarenlange verkeerde voeding, gifstoffen en emotionele ballast.

Een centrale rol voor de gezondheid van een kind – nog meer dan bij volwassenen – speelt de spijsvertering en dus ook de voeding: de meeste ziektes bij kinderen hebben volgens de TCM te maken met de orgaansystemen Milt/Maag en met de Longen. Trouwe lezers weten al dat Milt en Maag in de TCM niet te vergelijken zijn met de westerse organen, maar dat het gaat om een heel concept van orgaanfuncties. Milt en Maag zijn verantwoordelijk voor de hele spijsvertering: de voeding komt in de Maag terecht en wordt dan van het spijsverteringvuur (de Milt) opgesplitst in een zuiver en een onzuiver gedeelte. De warmte en energie van de Milt zijn essentieel om de voedingsessentie uit de aangeboden voeding te kunnen filteren. Alleen dan is dit gedeelte bruikbaar voor het lichaam en kan het worden verwerkt tot lichaamseigen stoffen.

Zoals gezegd is deze functie bij kinderen nog niet helemaal volgroeid. Daarom kan de splitsing vaak niet voldoende plaatsvinden: slijm en ‘restjes’ onzuivere voeding blijven achter. Een opgeblazen gevoel, diarree, verstopping en buikpijn zijn het gevolg.

Vervolgens ziet men bij kinderen vaak het volgende mechanisme: de overtollige slijm wordt door de Milt bij wijze van spreken naar de  Longen geduwd. Dit resulteert in een loopneus, frequente verkoudheid en andere ziektes van het ademhalingsstelsel.

Hier onder een paar waardevolle tips om het verteringssysteem van kinderen te versterken.

Zes tips voor gezonde kindervoeding

 • Ook voor kinderen geldt: de basis is gekookt of anderszins bereid eten. Geef kinderen minimaal twee warme, gekookte maaltijden per dag. Dit begint al bij het ontbijt. Ideeën voor het ontbijt zijn: rijstpapjes (gekookt in rijstmelk of en ander plantaardig alternatief) met perencompote, pannenkoeken op basis van spelt- en boekweitmeel, polenta met appelmoes
 • Wat kinderen niet kennen, missen ze ook niet. Probeer om cola, chocopasta en ander extreem zoete voeding niet in huis te halen. Kinderen komen daar nog vroeg genoeg mee in aanraking
 • Koemelkproducten kun je het beste vervangen door (kleine!!) hoeveelheden schapen- en geitenmelkproducten.
 • Wees daarnaast voorzichtig met bananen (slijmvormend!!), overmaat aan tropisch fruit en fruitsap.
 • Vervang tarwe en tarweproducten door producten van spelt en kamut. Ook boekweit, maïs, rijst, gierst, quinoa en teff zijn prima alternatieven.
 • Het basisdrankje is water, het liefst zonder koolzuur en een beetje warm. Af en toe kun je het aanvullen met een glaasje kruidenthee en diksap.

Omdat ik zelf moeder ben, realiseer ik me heel goed dat het een uitdaging is om je kind gezonde voeding te geven. Streef ernaar om het thuis redelijk goed te doen. In de eerste jaren leg je de basis voor de gezondheid van je kind en dat is zeker de moeite waard. Maar wees ook weer niet te streng. Naar mijn idee is het minder erg als je kind op een verjaardag een keertje taart eet die vol met kleur- en smaakstofjes zit, dan dat je kind het enige kind is dat deze taart niet ‘mag’ eten. Als de vertering van je kind sterk genoeg is (door – jawel – vroeg genoeg te beginnen met de juiste voeding), dan kan het prima een keertje zo’n ‘gekke’ taart hebben.

Heb je nog meer leuke en eenvoudige tips? Deel ze met ons via het reactieformulier!

 

 

Commentaren (10)

 1. Hallo Jutta,
  Leuk stuk! Ik ben ook erg benieuwd naar je stuk over baby’s en peuters. Mijn zoontje is nu anderhalf en vind het soms best lastig wat ik hem het beste kan geven, hij vindt (spelt)brood zó lekker!!!
  Groeten, Gerda

 2. Hi jutta, dank je wel voor je heldere en duidelijke blog, als tcm therapeut die veel kinderen behandelt is de stelling “food is medicine” het eerste wat ik bespreek met de ouders. Vaak geef ik ook jouw website door voor ouders om te lezen omdat je het zo duidelijk vertelt dat het voor leken ook heel goed te begrypen is.
  Misschien is het ook handig voor ouders om een aantal basis tuina (chinese massage) handelingen te leren. De simpelste handeling is …dat wat koud aanvoelt warm maken door middel van wrijving. (Denk dan vooral aan voeten en buik). Met warmte circuleert alles beter waardoor ook de spijsvertering beter zal gaan.
  Ik kijk uit naar je volgende blog!
  Met vriendelijke groet
  Christine

 3. Fijn te lezen. Mijn kind is 2,5 jaar oud. Ik heb ook veel geinvesteerd in gebalanceerde voeding volgens Oosterse visie. Mijn kind weet niet beter dan dat er ’s ochtends soep gegeten wordt. Ze is gek op zeewier (hapt nori zo als snack weg) en bouillon (miso). Broodmaaltijd op de antroposofische kinderopvang is volledig biologisch, ik accepteer de koude maaltijd daar, wetend dat dat de enige die dag is. Ik ben voorzichtig met te veel rijst(melk, wafels etc) vanwege het gehalte aan arsenicum (zie: http://blog.greenjump.nl/post/2014/11/14/Schadelijk-arsenicum-in-rijst-rijstemelk-en-andere-rijstproducten.aspx) en wissel af met andere granenmelken.
  Helaas wil ze geen pap meer ’s ochtends bij de soep… Wat vaker pannenkoekjes is een goed idee.
  Hoe oud was je kind op de creche toen je deze omwenteling te weeg bracht?

 4. Hallo Jutta,
  Bedankt voor het delen van deze informatie, helder en duidelijk geschreven. Ben benieuwd naar je adviezen voor baby`s en peuters. Heb je ook tips voor moeders die borstvoeding geven?

  1. Het is moeilijk om er een algemene uitspraak over te doen. Ook hier zou je weer individueel kijken, waar aandachtspunten van de moeder zijn. De basisprincipes zijn natuurlijk altijd geldig (zie ook de gratis e-book op mijn site). Maar ik zal het onderwerp noteren voor een van mijn volgende blogs.

 5. Hallo Jutta,

  Wederom met volle interesse je blog gelezen. Ik wacht met smart op je blog mbt voeding voor baby’s aangezien mijn kleintje binnenkort zijn eerste hapje krijgt…

  Groet, Jolanda

Commentaar achterlaten

Meer weten? Boek een persoonlijk consult of kijk bij mijn cursusaanbod.