Een zusje voor Oerbouillon! Even bijpraten met Christel

Sluiten

Kom er ook bij!

Meld je aan voor mijn nieuwsbrief. Zo kun je al lezend iets voor je gezondheid doen. Als WELKOMSTCADEAU ontvang je mijn E-BOOK ‘Weg vermoeidheid – In 5 stappen meer energie met de Chinese voedingsleer’.

16/03 2021

Een zusje voor oerbouillon-rund!

De Oerbouillon heeft een vaste plek in ons huishouden. Als mijn dochter zich niet lekker voelt of kouwelijk is: hup, pakt ze een Oerbouillon. Nadat mijn moeder aan haar gebroken voet moest worden geopereerd: Oerbouillon! Ikzelf pak regelmatig een flesje als kleine reset.

Zoals je misschien weet, is mijn stofwisselingstype het koolhydraat-type. Oftewel: de drukke (soms een beetje hyper-achtige) yogi. Ik voel me dus iets meer thuis in de vegetarische hoek en geef – wanneer ik vlees eet – de voorkeur aan kip. Rundvlees was nooit mijn eerste keuze. En terwijl de Oerbouillon altijd heel goed viel, ben ik toch extra blij dat er nu een nieuwe variant is, namelijk de Oerbouillon van kip.

Het werd tijd om met Christel bij te kletsen. Christel van der Meer is de oprichter van Oerbouillon. In een eerder blogbericht heb je al kennis met haar kunnen maken.

Jutta: Christel, eind januari heeft Oerbouillon tijdens de ‘Bioproductverkiezingen 2021’de Publieksprijs én de 2de prijs van de jury gewonnen. Wat een feest! Ik heb grote bewondering voor jou: binnen maar enkele jaren heb je van Oerbouillon een groot merk weten te maken. En zo te zien heb je sindsdien niet stilgezeten. Er is nu ook een bouillon van kip! Vertel, hoe kwam je op het idee om ook een bouillon van kip aan te bieden?

Christel tijdens de prijsuitreiking

Christel: Wat leuk, Jutta, dat je zo enthousiast bent. Het idee was er eigenlijk al aan het prille begin van mijn avonduur in 2016. Het begon allemaal met het jullie wellicht bekende boek van Paul Pitchford. In dat boek beschrijft hij de 3 voedingsmiddelen (zeewier, tarwegras en bouillon van botten) die de Nier-Jing beïnvloeden en zelfs levensverlengend zouden zijn. Oerbouillon Kip is natuurlijk lekker verwarmend en voor sommige mensen nog beter dan Oerbouillon Rund, maar daar kun jij vast nog meer over vertellen, Jutta. Daarnaast is Oerbouillon Kip ook heerlijk van smaak en persoonlijk vind ik de afwisseling heel erg fijn.

Jutta: Als we kijken vanuit het TCM-perspectief, dan versterken beide soorten het midden en de qi. Kippenvlees is thermisch warmer dan rundvlees. Beide vleessoorten bouwen bloed op, waarbij kip een nog sterker effect heeft op het lever-bloed. Bij een kinderwens kan kippenvlees helpen bij de innesteling. Tijdens de zwangerschap kan het de foetus stabiliseren. Na de bevalling helpt de ‘samentrekkende’ werking van kip om nog beter te herstellen. Vanuit de leer van de stofwisselingstypes bekeken, is kip in principe voor alle types geschikt.

De koolhydraat-types vinden rundvlees vaak niet zo lekker. Maar bij mij, koolhydraat-type, heeft ook de Oerbouillon Rund het altijd heel goed gedaan. Nog een andere vraag: de botten voor de runderbouillon krijg je via de boerderij van je partner. Waar komen de kippenbotten vandaan?

Christel: De runderbotten kwamen eerst van het bedrijf van mijn partner, maar omdat hij niet biologisch gecertificeerd is (hij houdt niet van keurmerken) komen ze nu van Ecofields. De kippenbotten komen van het Biologische-3 -sterren-Beter-Leven- bedrijf Kemper Kip.

Jutta: Is er een verschil in het kook- of maakproces met de bouillon van rund? Op welke dingen moet je extra letten?

Christel: Het kookproces is nagenoeg hetzelfde. We gebruiken botten en vooral gewrichten en – dit is belangrijk om te vermelden – we gebruiken geen vlees! Opvallend is dat bij Oerbouillon Kip er relatief meer botten nodig zijn om het net zo gelatineus te krijgen als de rundervariant. Oerbouillon Kip heeft een heerlijk frisse umami smaak en bevat iets minder zout dan Oerbouillon Rund. Er zijn andere kruiden gebruikt, waarbij in Oerbouillon Rund, tijm is toegevoegd. In Oerbouillon Kip gebruiken we peterselie en koriander.

Jutta: Leuk, koriander help tegen blokkades in het spijsverteringssysteem. Peterselie heeft volgens de TCM een extra werking op het lever-bloed.

Christel: Ah wat mooi, Jutta. Ook goed te weten dat Oerbouillon Kip kan bijdragen bij een kinderwens en bij het aansterken van een kraamvrouw. Dat is wat ik ook zo graag zie, dat Oerbouillon als “de ouderwetse fruitmand”, van mens tot mens gegeven wordt, juist in periodes van grote verandering, ziekte of herstel, omdat het de essentie voedt. Als een hart onder de riem. Of in het kader van de Nier-Jing 🙂  “Als een steuntje in de rug”.

Jutta: Heel veel dank, Christel, en veel succes met al je mooie werk!

Oerbouillon proeven?

Bestel via deze route? 

(Dit is géén affiliate link :-))

© foto’s: Christel van der Meer

3-daagse module voor therapeuten

Ik heb besloten om in mei/ juni 2021 nog een keer de drie-daagse module ‘TCM-voedingstherapie voor Milt en Maag’ aan te bieden. Deze richt zich tot professionals.

Let op: ik weet momenteel nog niet of ik deze module weer via de Zhong laat accrediteren of via een andere route.

Meer informatie kun je hier vinden.

Winnaars afgelopen win-actie

In mijn blog van januari heb ik twee slow calendars verloot. De winnaars waren E. Mens en G. Broere.

Commentaren (2)

  1. Dag Jutta
    Kan je mij vertellen hoeveel oerbouillon je dient te consumeren? Is dat dagelijks een flesje of minder?
    Alvast bedankt, groetjes, Nadine

    1. Dag Nadine, er is geen vaste regel voor consumptie. Dagelijks is prima bij grote stress en bij het herstellen. Ook hier geldt weer: goed kijken wat je goed doet en wat je lichaam zegt. Hartelijke groet, Jutta

Commentaar achterlaten

Meer weten? Boek een persoonlijk consult of kijk bij mijn cursusaanbod.