Elke nacht eruit?  – Hoe je de ‘onderste poort’ dicht kunt houden

Sluiten

Kom er ook bij!

Meld je aan voor mijn nieuwsbrief. Zo kun je al lezend iets voor je gezondheid doen. Als WELKOMSTCADEAU ontvang je mijn E-BOOK ‘Weg vermoeidheid – In 5 stappen meer energie met de Chinese voedingsleer’.

28/08 2020

Als jongvolwassene bezocht ik samen met een vriendin een alternatief stel op hun zelfvoorzienende boerderij. Ze hadden ons uitgenodigd om een weekend te komen logeren en om mee te kijken hoe zij werken en leven. Het weekend was super maar had toch een klein nadeel: het toilet lag heel ver weg van het woonhuis. ‘Hoe moet dat ‘s nachts?’ , dachten de vriendin en ik. Het eindigde ermee dat de een de ander wakker maakte, zodra de blaas begon te drukken. Midden in de nacht. Met z’n tweeën slopen we door het donker naar de tonnetjes-plee. Beide nachten. Twee keer.

Een aantal jaar later: Ik sliep in een tentje op een Spaanse camping. Voordat ik ging slapen, liep ik voor mijn gevoel 100 keer naar het toilet – hopende dat ik ‘s nachts niet zou ‘moeten’. Met weinig succes. Ook hier moest ik in het donker met een zaklamp mijn weggetje zoeken naar de WC. Twee keer per nacht.

Nog een aantal jaren later: ik huurde een heel mooie woning en was toch niet blij met één feit. De slaapkamer zat op de bovenste verdieping. Het toilet een verdieping lager. Dit hield in dat ik ’s nachts in somnambule toestand de steile trap naar beneden moest nemen. Plassen. Terug naar bed. Weer inslapen. Opnieuw wakker worden. Voor de tweede keer naar het toilet.

Geen haar op mijn hoofd dacht eraan dat dit ook anders zou kunnen. Dat er nachten zouden kunnen bestaan zonder mijn geroutineerde bezoekje aan het toilet.

Tot ik kennis maakte met de TCM.

 

Kan dat ook anders?

Een standaardvraag aan mijn klanten gaat over hun slaap. Ik wil graag weten of ze goed in- en doorslapen en of ze uitgerust wakker worden. Een aantal klanten gaf aan dat hun slaap perfect is. Toen ik net begon met mijn praktijk vroeg ik enkele keren niet goed door. Pas bij de vraag of de klant ‘s nachts moet plassen (een belangrijke vraag binnen de TCM) werd ik alert. Want als je ‘nachts moet plassen zegt dat twee dingen:

Ten eerste: je slaapt niet door.

Veel mensen geven aan dat ze goed slapen én doorslapen – ook al moeten ze er soms tot drie keer uit. Dit komt simpelweg omdat ze het zo gewend zijn. Net als ik toen. Veel mensen ervaren hun nachtelijke bezoek aan het toilet niet als onderbreking maar als een standaard gegeven. Ze doen het op de automatische piloot. Bijna slaapwandelend naar het toilet en dan terug naar bed en gewoon doorgaan met slapen.

Ook ik ervoer het toen niet echt als storend. Lastig en gedoe wel, maar ik had niet het gevoel dat twee keer plassen mijn slaap verstoorde. Tegenwoordig weet ik: opstaan en naar het toilet lopen is een flinke onderbreking van je nachtrust.

Ten tweede: je ‘nieren’ hebben het te koud.

Met ‘nieren’ zijn niet je Westerse nieren bedoeld, maar de functiekring ‘nieren’ in de zin van de TCM. Als je onderlijf te weinig warmte en energie heeft, dan lukt het niet om een grote hoeveelheid water (urine) en kou aan te kunnen. Voordat het misgaat, word je wakker en voel je aandrang.

 

Wat doen de nieren precies?

De nieren zorgen onder meer voor voldoende ‘yang’ in je onderlichaam. Dat wil zeggen dat ze voldoende warmte en energie geven aan de baarmoeder/prostaat, urineleider en de blaas.

Zijn de nieren in balans, dan blijven de ‘onderste poorten’ dicht. Ze mooi omschreven de oude Chinezen dat. Daarmee bedoelden ze dat de warmte en energie van de nieren ervoor zorgen dat we geen urine of ontlasting verliezen. Want om de bijhorende spieren aan te sturen heb je energie en kracht (yang) nodig.

Hier een simpele uitleg: Stel je voor je wilt een grote pan met water aan de kook brengen en zet het fornuis aan. Het water symboliseert je drinken. Het vuur symboliseert de kracht van de nieren.

Als je fornuis alleen op de laagste stand functioneert, dan zal het water nooit aan de kook komen. De enige optie die je hebt, is (een deel van) het water weg te gieten.

Niets anders gebeurt in je nieren. Als je nier-vuurtje niet krachtig brandt, dan kan het de gedronken vloeistoffen niet ‘transformeren’. Je slimme lichaam stuurt je dan naar het toilet. Is de vloeistof ‘weggebracht’, dan hebben je nieren rust.

 

Waar komt de koude in de nieren vandaan?

De nieren zijn heel gevoelig voor koude. Koude kan op zo veel verschillende manieren binnen dringen, onder meer door

 • zitten op koude stenen of op koude metalen bankjes in het bushokje
 • antibioticakuren (antibiotica werken thermisch gezien heel verkoelend op het lichaam
 • het midden niet warm te houden (naveltruitjes, blote onderrug
 • veel te lopen op bloten voeten (onder de voet begint je nier-meridiaan en via deze route kan de koude ‘omhoog’ kruipen)

 

Natuurlijk draagt ook koude voeding eraan bij:

 • overmaat aan diepvriesvoeding
 • veel rauwkost (ook in vorm van sapjes)
 • te weinig warme, voedzame maaltijden
 • ijskoud drinken en ijskoud eten

 

Kan dit echt beter?

Ja. Het is zeker mogelijk dat je er ’s nachts niet meer uit hoeft. De juiste voeding speelt hier een heel belangrijke rol. Hier komen de tips:

1. Kook!

Dit is (gaap!) heel oud nieuws binnen de TCM. Maar het kan niet vaak genoeg worden herhaald. Als je gekookte (of anderszins bereide) maaltijden eet, dan hoeft je eigen interne verteringsvuur niet zelf al het werk te doen. Je houdt warmte over – en ontziet tegelijkertijd het vuurtje in je onderlijf. Dit moet namelijk bijspringen als er elders in het lichaam een tekort aan warmte dreigt.

Geef rauwkost-, melk- en broodmaaltijden geen centrale plek. Maar stap over op echte maaltijden. Denk aan omelet, soep, gerechten met peulvruchten/vlees/vis/ei/gevogelde, stamppot, (glutenvrije) pannenkoekjes, noem maar op. Begin al met een warm ontbijt. Als je de maaltijd niet warm kunt eten, eet het dan op kamertemperatuur. Denk aan linzensalade, eiersalade, aardappelsalade, salade met kip/zalm/runderreepjes, etc.

Let op: het is niet nodig om er extra warmte te nemen in vorm van extra veel kaneel, gember of kerrie. Dat zou ook averechts kunnen werken. Het gebruik van fornuis en oven zijn al voldoende!

Wil je hier meer over weten dan kun je dit bericht van mij lezen (Explosies in je lichaam – waarom kaneel en gember niet altijd de oplossing zijn).

 

2. Vermijd (een overmaat aan) diepvriesmaaltijden

Alles wat lang in de vriezer heeft gezeten, was blootgesteld aan extreme koude. Zelfs koken helpt niet om de koude van soms meerdere maanden of jaren eruit te werken.

 

3. Drink regelmatig bouillon

Hier heb al meerdere keren over geschreven. Kijk eens hier (Bouillon to go) en hier (Even bellen met Christel van Oerbouillon).

 

Los van de voeding

1. Houd je onderrug warm

Oma had gelijk: een hemd is geen overbodige luxe. In de winter en bij extreme kouwelijkheid kun je het beste een hemd van wol nemen.

 

2. Slaap op een schapenvachtje

Misschien bij hele hete temperaturen niet aantrekkelijk, maar wol reguleert op wonderbaarlijke wijze de temperatuur – zowel hitte als koude. En omdat je interne klimaat in de nieren op ‘winter’ staat, kan een schapenvacht ook in de zomer van goede dienst zijn.

 

3. Gebruik moxa

Veel TCM-therapeuten gebruiken moxa om extra warmte van buiten toe te voegen. Laat je een keer uitleggen hoe dat moet of boek een moxa-behandeling bij een TCM-therapeut.

 

4. Houd de voeten warm

Vermijd lopen op blote voeten of beperkt het tot een minimum. Gebruik sokken van wol om de voeten warm te houden.

 

Ten slotte: “Ja, maar ik drink ook altijd veel op de avond!”

Klanten verklaren het ’s nachts naar het toilet moeten vaak met het feit dat ze op de avond veel drinken. Laat je ik je nu vertellen dat het daarmee niets te maken heeft. Denk maar aan tieners. Die kunnen heel veel drinken (water, bier) en toch slapen ze compleet door.

En waarom zou je op de avond zo veel drinken? Dat is direct een aanwijzing waar elke TCM-er ook weer wakker van wordt. Want je lichaam wil je iets vertellen als je zo veel dorst op de avond hebt en liters water weg moet werken.

Trouwens: tijdens de zwangerschap en op hogere leeftijd is ’s nachts plassen min of meer oké. Maar zelfs tijdens de zwangerschap – die dus extreem veel beroep maakt op de energie van de nieren – is het mogelijk om het aantal plasmomenten terug te dringen en zelfs nachten te hebben, waarin je niet naar het toilet hoeft.

Met hogere leeftijd bedoel ik trouwens 70 plus.

♥ Veel liefde en gezondheid, Jutta

[foto: Gilles Desjardin, Unsplash]

 

3-daagse module

Die 3-daagse module in oktober zit vol. Dit komt onder meer omdat ik minder mensen toe mag laten – vanwege alle corona-regels. Er is een wachtlijst. Mocht je interesse hebben in de module, geef me een seintje. In de lente plan ik opnieuw een module.

 

Corona-slachtoffer

Het is een feit: de mooie beweegstudie waarin mijn praktijk in Zoetermeer was gevestigd, moet haar deuren sluiten. Ik ga over naar een andere locatie in Zoetermeer (Parkdreef 163).

Ik heb er met zo veel plezier gewerkt. Therese, de lieve eigenaresse, heeft er een echte oase van weten te maken. Maar ik snap haar overwegingen heel goed: de corona-maatregelen maken het onmogelijk om net zo veel deelnemers voor de do-in, pilates en qi-gong te ontvangen als ervoor. Voor de deelnemers die in het verleden hebben gezorgd voor steeds bomvolle lessen, zal het ook even wennen zijn. Lieve Therese, je was een super collega en ik zal ons regelmatige contact en je mooie locatie gaan missen! Je hebt al mooie nieuwe plannen, daarvoor ga ik extra hard duimen!

 

Boek ‘Elk seizoen in je element’ van mijn collega Gonnie van de Lang

Gonnie heeft een praktijkboek geschreven voor voor gebruik voor alledag of als naslagwerk, voor iedereen die geïnteresseerd is in de kenmerken en invloeden van de seizoenen op de stemming en de gezondheid. De beveiligde e-book versie, bevat 208 pagina’s fullcolour, rijk geïllustreerd met kleurenfoto’s en duidelijke illustratieve tekeningen bij de oefeningen en diverse links naar sites. De prijs €15,50. Meer informatie via www.vandelang.nl. Bestellen kan hier.

Commentaren (82)

 1. Wat zou het fijn zijn om ’s nachts door te slapen! En mooie (maar bekende) tips geef je weer.
  Dat schapenwollen vachtje lijkt me wel wat of misschien een matras met schapenwol erin?
  Dank je wel weer voor je adviezen. Ik kijk er altijd naar uit.

 2. Dag Jutta, nu brand ik van nieuwsgierigheid. Wat zegt de Tcm hier dan over, en wat probeert m’n lichaam me te vertellen? Je sloot af met
  ”En waarom zou je op de avond zo veel drinken? Dat is direct een aanwijzing waar elke TCM-er ook weer wakker van wordt. Want je lichaam wil je iets vertellen”
  Cliffhanger… 😉

  1. Hoi Eline, Dit heeft te maken met een etkort aan yin = koeling in het het lichaam. Het is een goed idee: ik zal er een keer een blog over gaan schrijven. Dank voor je feedback en hartelijke groet, Jutta

 3. Hartelijk dank voor jouw blog,altijd fijn om te lezen.Alle keren een moment van herkenning!En weer even het tijdpunt om de puntjes op de i te zetten,wat betreft de voedingswijze!

 4. Inspirerend Jutta! Dankjewel! Zelf moet ik meerdere keren in de nacht eruit om te plassen, maar doe eigenlijk alles al wat je zegt. Ik ga mij eens iets meer verdiepen in mijn nieren, erg interessant.. Warme groet, Marion

  1. Soms is voeding niet voldoende (ook is het de basis). Maar de TCM baseert juist op meerdere pilaren. Dus, als de voeidng hier niet voldoende is, kijk dan ook naar acuounctuur, moxa, shiatsu, voetreflex, TCM-kruiden, etc. Warme groet, Jutta

 5. Beste Jutta, bedankt voor deze waardevolle blog. Ik lees ze altijd graag.
  Echter, wat als je al deze tips al jarenlang toepast… en toch nog steeds je bed uit moet om te plassen?
  Grts, Evelyn

  1. Beste Evelyn,
   In sommige gevallen is voeding niet voldoende – ook blijft voeding altijd de basis. Soms bestaat en klacht/onevenwichtigheid al langer. Dan moeten er naast voedingstherapie nog andere therapie worden toegepast. Denk aan acupunctuur, shiatsu, Chinese kruiden, beweging, etc. Warme groet, Jutta

 6. Dankjewel voor het delen van de info over het sluiten van de poorten.
  Ik dacht ook dat het nachtelijk toiletbezoek erbij hoorde.
  En ik had ook altijd in bed koude bovenbenen en rug, legde daar dan iets extra op maar ja hielp een beetje .
  Na het lezen van je artikel heb ik nu een wollen dekbed onder mijn onderlaken. (het slaapt heerlijk en ontspannen merk ik) En jawel na twee nachten slaap ik nu 8 uur aan een stuk!!
  Dus nogmaals dank!

 7. Hallo Jutta
  Dank voor je blog. Ik was altijd enigszins ongerust omdat ik er NOOIT, misschien 2 x per jaar, uit hoef in de nacht en mijn vrienden altijd meerdere keren in de nacht een tochtje naar toilet ondernamen. Ik drink evengoed in de avond nog een paar koppen thee, warm water. Jouw bericht heeft me bevestiging gegeven.

 8. Goed om te lezen dat er mogelijkheden zijn om de lichaamsenergie in balans te houden.
  Nu ik weet dat in de aziatische wereld weinig tot geen zuivel wordt genuttigd en ik dit zelf ook zo doe, voel ik me ook een stuk fitter. Ook mijn huid gaat er beter uitzien.
  Ik kijk uit naar de volgende blog!
  Erg bedankt Jutta!

 9. Hallo Jutta,

  Heel graag zou ik het tijdschrift willen winnen.
  Het lijkt me heel fijn om dit blad met goede adviezen en heldere uitleg in huis te hebben, om zo wat meer en praktisch te weten te komen over de Omgang met voeding volgens de 5-elementen.
  Ik lees jouw nieuwsbrief altijd met grote belangstelling en geef veel van jouw tips door aan mijn klanten, ik ben shiatsu therapeut.
  Nou, hopelijk hoor ik van je.
  Fijne dag en succes met je goede werk.
  Simone Bosch

 10. Wow wat een fijne en heldere uitleg. Kamp ook al jarenlang met dit probleem. Pas ook al alle tips toe dus zal wat verder moeten kijken. In ieder geval hartelijk dank voor het delen!

 11. Lieve Jutta,
  Ik doe heel graag mee aan de winactie voor CYCLUS & ZO. Mijn optimale, favoriete leesmoment is ’s avonds in bed. Heerlijk om voor het slapengaan nog even tot rust te komen met een fijn boek of tijdschrift. Soms duurt het even voordat ik echt ontspan, maar uiteindelijk helpt het eigenlijk altijd. Lezen is voor mij altijd erg troostend geweest.

  Daarnaast ben ik een tijd geleden met de pil gestopt en sindsdien probeer ik steeds meer te weten te komen over mijn eigen cyclus. CYCLUS & ZO zou mij daar enorm bij helpen, naast natuurlijk de informatie op jouw blog!

 12. Benieuwd of ik nu in het goede comment vakje zit ;-).
  Mijn ultieme leesmoment is zomaar ergens op de dag, in de ochtend of na de lunch, vaak gepland, een uur , of twee, voor mijzelf, meestal met teveel “leesvoer” om mee heen. Iets nuttigs voor werk, over gezondheid, iets leerzaams over mediteren en het allerliefst ook nog een boek uit de bib, een thriller of een historische roman. (p.s.: die twee uur zijn altijd te kort). Soms wordt het een powernapje en dan stapel ik het op, op volgorde van voorkeur om in het volgende leesmoment weer verder te gaan. 🙏☺️

 13. Mijn favoriete leesmoment is na het eten, als ik tot rust kan komen na een werkdag. Op het moment volg ik de opleiding TuiNa therapie en dan kan ik s’avonds rustig doorlezen wat ik nog moet leren en waarom bepaalde dingen zo zijn. Dit tijdschrift zal ongetwijfeld veel van mijn vragen beantwoorden!

 14. Dank je wel voor de informatie. Heb last van de opvliegers dus ik lig ’s avonds nogal bloot erbij. Deken af, deken weer erop, ga maar door. Doordat mijn rug zo bloot ligt, kan dat dan ook de reden zijn? Maar optie om pyama of ’t shirt te dragen vervalt omdat ik’ s nachts veel te warm van krijg. Plus dat ik bij thuiskomst altijd mijn schoenen uitdoe, dan kan ik beter mijn sokken aanhouden en buiten op slippers lopen dus. Want buiten loop ik ook vaak op sokken of blote voeten.

 15. Wat een leuke winactie!
  Ik heb meerdere favoriete leesmomenten; in de ochtend na het mediteren en in de avond voor het slapen gaan.

 16. Hallo Jutta, je nieuwsbrief lees ik altijd met grote interesse! Daarnaast hang ik qua leeftijd rond de menopauze en zou ik alleen al daarom graag het magazine CYCLUS & ZO willen winnen. Want nog altijd pilgebruikster en het liefst wil ik daar mee stoppen. Lezen doe ik veel, gemiddeld een boek per week. Denk dat ik in mijn leven (49 jr) inmiddels qua aantal boeken een kleine bibliotheek heb leeg gelezen…. Favoriete leesstek is het hoekje van onze hoekbank zodat de benen gestrekt kunnen of bij mooi weer lekker buiten in de tuin. Groet, Christel

 17. Lieve jutta,

  Ik doe graag mee met de actie vwb favoriete leesmoment.
  Mijn favoriete leesmoment is de avond.
  Heerlijk de werkdag vergeten. Nog niet aan de dag van morgen denken. Begin van de avond ben ik nog wakker genoeg om het verhaal te kunnen volgen, maar moe genoeg om niet veel nuttigs te willen doen. Potje thee erbij en een reep chocola of een doos kaakjes. Niet erg gezond, maar wel lekker lezen zo!

  Daarnaast wil ik graag een dankbare reactie geven vwb het tijdschrift cyclus en zo.
  Ik kamp nu al vele jaren ( weet eigenlijk niet anders) met hevige menstruatie klachten.
  Het bepaald heel mijn leven, maandelijkse terugkerende pre- menstruale klachten,maar ook hevige buikpijn. Waardoor ik mij zelfs ziek moet melden.
  Ik ben dan ook al jaren aan het “ zoeken” naar het probleem hiervan. Via de reguliere artsen, maar ook via acupunctuur, Chinese kruiden, oosterse geneeskunde etc.
  Maar nog steeds ben ik zoekende en beheerst het nog steeds mijn leven.

  Vandaar de dankbaarheid om hier dmv een tijdschrift aandacht aan te besteden. Er is hiervoor nl te weinig aandacht!
  Hetgeen werkt als een stukje mentale ondersteuning, maar wellicht ook om eindelijk iets meer richting de sleutel van het probleem te komen?

  Hele lieve en dankbare groet, mirjam

 18. Beste Jutta, ik ben benieuwd naar het tijdschrift en kom graag in aanmerking om een exemplaar te winnen . Ik heb geen favoriet leesmoment. Het liefst lees ik in de tuin op een zonnige zomerdag.

  Groetjes,
  Christel

 19. Mijn favoriete leesmoment in ’s morgens bij het ontbijt als ik de rest van de ochtend ‘niets hoef’; een ultiem moment om mijn nieuwsgierigheid te volgen. In jouw adviezen klinkt de goede raad van mijn moeder mee en dat maakt het nog prettiger om te lezen.
  Naar aanleiding van jouw blog ga ik zo’n ouderwetse wollen deken onder mijn onderlaken te leggen; eens zien wat dat doet voor mijn nachtrust. Een andere nachtrustondersteuning vond ik bij Dr.Vogel; Dormeasan,helpt enorm om heerlijk snel en diep te slapen.
  Veel succes en plezier met het vergaren en doorgeven van alle goede raad.

  1. Heel fijn en ook herkenbaar, en nieuwe inzichten die weer geweldig ingepast kunnen worden in de praktijk!
   De moxa staat hier ook al weer gebruiksklaar en dankzij jouw adviezen over de bouillon ligt het recept altijd klaar! En de warme voeten en niet te vergeten het beschermen van de windpoorten horen ook weer bij het seizoen!
   Ik lees altijd weer met veel plezier de blogs en verwijs ook veel cliënten naar de blogs en hoop er veel en vaak van te mogen genieten!!

 20. Na het lezen van de comments ga ik ook de wollen deken eens proberen onder mijn laken. De punten die je noemt voer ik al lange tijd uit. En doorgaans moet ik er ‘s nachts uit. Ik ben benieuwd!
  Het blad Cyclus & Zo maakt me zeer nieuwsgierig. Zoveel nog te ontdekken valt er omtrent de hormonen cyclus. Een uitgelezen kans om meer en meer over onszelf te leren! Wie weet win ik ‘m. Anders bestel ik het gewoon hoor. Ook goed.
  Een mooie tip over leesvoer omtrent hormonen vind ik ook De Cyclus Strategie van Maisie Hill. Een must-read voor iedere vrouw!

 21. Ik ben heel benieuwd naar het tijdschrift “Cyclus & zo”. Mijn favoriete leermoment is ’s avonds. Op de bank met een lekkere kop thee erbij.
  En de tip van slapen op een schapenvacht ga ik zeker proberen!

 22. Lieve Jutta,
  Ik ben benieuwd naar het tijdschrift, graag zou ik zo eentje winnen. Na deze blog te lezen ben ik al veel meer te weten gekomen waarom ik dikwijls het innerlijk koud heb. Begrijp nu dat je veel zelf kan veranderen door al je voeding aan te passen.
  Groetjes
  Viviane

 23. Ik ben fan van jouw berichten! Omdat ik merk dat als je het heel precies opvolgt, er werkelijk gebeurt wat je zegt.
  Warm eten, klaargemaakt in de oven, gestoomd, gekookt, soepje hier en daar. Bloed aansterken. En kijk eens aan, midden in de overgang hoef ik er ’s nachts niet meer uit. Ik zweet niet meer. Dus geen yin deficientie meer.

  Wat me ook enorm helpt, is geen sterke kruiden (peper, paprika, curcumma, komijn, kerrie, chili, kaneel, en ook geen koffie) meer gebruiken. Want die geven mij een relatief yang overschot in de vorm van zweten en slecht slapen ’s nachts. Ik gebruik nu vooral de europese kruiden zoals koriander, basilicum, knoflook, dragon, tijm, rozemarijn, oregano, zeewier en sojasaus. Gaat me beter af, naast het warme eten.

 24. Hallo Jutta,
  Hartelijk bedankt voor je tips, ik kook altijd de recepten uit je boek maar dan grote porties..wel 2x of 3x zoveel, wat ik teveel heb vries ik dan in voor het gemak…
  Maar lees dus dat je beter niet teveel diepvries maaltijden kan eten…daarom ga ik weer proberen minder grote poties te eten…En ik vind het lopen op blote voeten in huis heerlijk..ik heb inderdaad wel last van koude tenen..
  En het veel in de nacht plassen wisselt erg..
  Mijn favoriete leesmoment is na het diner dat ik bijna altijd eet tussen 12u-13u.
  Groeten Marja

 25. Heerlijk, lezen in de hangmat in de tuin met de zon op mijn huid. Daardoor laad ik helemaal op, voeding voor lichaam en geest 😊

 26. Hoi Jutta,

  Mijn favoriete leesmoment is even na het werk een momentje voor mezelf, met een warme kop thee de natuur in. Het liefst op een plek waar niemand komt en het zonnetje schijnt. Dus zie je me al struinen met kleedje, thermosfles en lees of (tcm)studieboek.
  In de winter verruil ik natuur voor warm bad met gember.

  Succes met al je activiteiten. Hartelijke groet Mirjam

 27. Mijn favoriete leesmoment is in de (na)middag ,als pauze tussen activiteit ,en mijn favoriete plek is mijn hangmat,met mooi weer buiten op mn balkon op het zuidoosten en met nat/koud weer binnen in de woonkamer,zalig !

 28. Dag Jutta,

  Mijn favoriete leesmoment is op weekenddagen, wanneer de zon mijn kamer in schijnt en ik in de erker op de vensterbank kan zitten lezen. Vaak met een lekkere kop warme thee en jazz op de achtergrond. Dat is nu met het herfstweer een extra fijn moment! Ik ben mij de laatste tijd wat meer aan het verdiepen in de vrouwelijke cyclus, en hoe je dit ritme in het dagelijks leven kunt volgen. CYCLUS & ZO lijkt me heel informatief, dus ik zou het tijdschrift graag ontvangen.

  Groetjes,
  Maaike

 29. Mijn optimale leesmoment is ’s morgens vroeg. Net na het opstaan, na mijn wandeling door de natuur of na mijn yogaoefeningen. Het is dan heerlijk rustig in de natuur en in mijn hoofd. En daardoor alle ruimte en aandacht voor het lezen.

 30. Precies zoals mijn Chinese acupuncturiste mij ook vertelde. En het werkt!
  Ik ben ook erg benieuwd naar Cyclus. Voor mezelf na 30 jaar pilgebruik eindelijk gestopt, even wennen zonder (wat een vermoeiende week iedere keer) en voor mijn dochter die er altijd zoveel last van heeft.

 31. Mijn favoriete leesmoment is buiten op een bankje in de natuur met zo weinig mogelijk on – natuurlijk geluid in de omgeving. Geen omgevingsprikkels en lekker wegduiken in het dan beschikbare leesvoer. En als het zonnetje dan nog schijnt…..heerlijk.
  Trouwens genoten van alweer een goed artikel!

  Hartelijke groet,
  Inge

 32. Dag Jutta,

  Ik doe ook graag mee aan de witactie 🙂
  Mijn favoriete leesmoment is ’s avonds voor het slapen gaan (ligt er dan wel aan wat voor type leesvoer het is.. het moet mij niet van mijn stuk brengen 🙂 ) en overdag in het weekend.. om echt even tot rust te komen, heerlijk!

  Lieve groet,

  Janine

  ps: het laatste gedeelte van je blog.. dat (veel) drinken in de avond níet de reden is van het moeten plassen s nachts is echt een openbaring, dankjewel.

 33. Beste Jutta,
  Deze blog heeft mij ten eerste erg aan het denken gezet over mijn standaard nachtelijke toiletbezoek. Dit begon toen ik een B12-tekort bleek te hebben in ’16 en sindsdien kom ik er niet meer af. Doe helaas al je tips al en loop al 6 jaar bij een acupuncturist die mij in balans geholpen heeft. Enkel nog dat ’s nachts plassen… blijft lastig hoe ik dit dan zou kunnen verhelpen. Warm ontbijten, dankzij jouw boek, helpt wel voor steviger slapen.

  Ik doe ook graag mee met de winactie voor het tijdschrift die heel interessant klinkt. Mijn favoriete leesmoment is ’s morgens, opstarten aan het ontbijt en een extra half uur nemen om iets boeiends te lezen. Start de hersenen lekker op, en dan belezen de dag in 🙂

  Fijne dag, Maartje

 34. Hi Jutta,

  Ook ik wil graag meedoen met de winactie.
  Mijn favoriete leesmoment, lekker aan het einde van de dag in bed of op in de woonkamer met een gezellig haardvuurtje op de achtergrond en een heerlijke kop thee!

  Groetjes Barbara

 35. Hallo Jutta, mijn favoriete leesmoment is in de avond met een deken op de bank, of in het weekend heerlijk overdag in de tuin.
  Vind het een leuke win-actie en ben erg benieuwd naar de interessante onderwerpen van Cyclus & Zo.

 36. Hoi Jutta,

  Mijn favoriete leesmoment is ’s avonds voor het slapengaan, dan lees ik graag en veel, het liefst fijne romans. Overdag lees ik als ik tijd over heb boeken over gezondheid, voeding of yoga. Dankjewel voor weer een interessant en leerzaam artikel! En ik hoop dat ik een exemplaar van Cyclus&Zo win. Het lijkt me super interessant!

  Groetjes,
  Liselotte

 37. Dag Jutta,

  Als vroedvrouw in opleiding die zich wil specialiseren in menstruatiestoornissen vanuit een complementaire visie en preconceptionele zorg, zou ik heel graag het tijdschrift Cyclus & Zo winnen. Het lijkt me interessant om hiermee kennis te maken op deze manier. Ik lees overal te pas en te onpas. Even wachten voor een afspraak? Interessante literatuur bovenhalen! Mijn zoontje van bijna een jaar is een erg slechte slaper. Als hij dan eindelijk eens ligt te slapen en ik de slaap niet kan vatten, duik ik steevast in wat literatuur. Kan hij rustig slapen en zit ik mij niet te frustreren dat ik me verveel. Als het dan nog eens gerelateerd is aan mijn studies of interesses, kan ik mij zo uren bezighouden.

 38. Mijn favoriete leesmomen, stel je voor: Woensdagochtend, dochter naar school gebracht, even langs de bakker om ons brood te halen, naar huis waar de hond me al zielig staat aan te kijken, het park in om te wandelen…..en dan terug, kopje thee en op de bank met een boek of tijdschrift!

 39. In de ochtend of avond in bed! En een tijdschrijft ook in het weekend op de bank. Vaak te moe om te lezen, maar een tijdschrift is dan perfect en deze informatie heeft mijn grote interesse. Al jaren onbalans! Zou heel leuk zijn een exemplaar te winnen.

 40. Mijn favoriete leesmoment is ‘s avonds, met de kat op schoot en een kop warm water, heerlijk om zo de dag af te sluiten!

  ❤️ groet, Sandra

 41. Mijn optimale leesmoment is zondagochtend in een lekker lang bad met koffie en thee (en soms gaat het ontbijt ook mee en staat op de rand van het bad). Zondag ben ik na een dag vrij geweest te zijn op zaterdag, lekker uitgerust van de werkweek en kan ik alles goed opnemen.

 42. Mijn favoriete leesmoment ….. in bad of onder een dekentje op de bank, kopje thee erbij. Helaas wordt het meestal lezen bij de judomat. Gelukkig kan mij helemaal afsluiten.

 43. Mijn favoriete leesmoment; in een hangmat in de ochtendzon onder een eikenboom, met een been bungelend over de rand rustig heen en weer schommelend. Genieten!

 44. Mijn favo leesmoment is ’s avonds na het eten en vooral in het weekend. Bij voorkeur op de bank (bij mooi weer de tuinbank) met een lekkere kop rooibosthee. Dat is echt even me-time. En dan het liefst artikelen/tijdschriften over voeding, een roman (historisch of fictie) of iets creatiefs.

 45. Favoriete leesmomenten: vrijdag namiddag, voordat de hele bubs weer thuis komt, “de weekend hond” gebracht wordt en we een druk hectisch, gezellig, weekend met sportvelden bezoeken, wassen, veel wandelen met de hond en spelen met de pup, spelletjes, lekker koken en eten ingaan. En het 2e moment maandagochtend zodra iedereen weer zijn week begonnen is en ik nog een uurtje, voordat mijn werkweek begint, even tot mezelf kan komen…. kopje thee erbij en genieten!

 46. Mijn favoriete plaats om te lezen is buiten, in een tuin of aan het strand. Ik weet van mezelf dat ik dan langzamer lees maar de afleiding van zon, wind en ‘buiten’ die dat veroorzaakt vervolmaken toch mijn moment. Verder zei ik laatst nog, dat als ik op de een of andere manier niet hoef te werken (verdienen), dan zou ik mijn leven lang studeren en heel veel lezen!

 47. Hallo Jutta,
  Mijn favoriete leesmoment is zaterdagmiddag met een dekentje op de bank en een pot thee op tafel. Ik lees dan boeken en tijdschriften over yoga, gezondheid etc. Echt even tijd voor mezelf om te ontspannen…heerlijk.

 48. Dag Jutta, je blog is heel interessant en hier kan ik mee aan de slag.
  Mijn favoriete leesmoment van de dag is ’s avonds, voor het slapengaan in mijn zalige wollen leeszetel, knus met de poes op mijn schoot, lees ik dan totdat ik voel dat ik slaap krijg en rustig naar bed kan gaan.

 49. Hallo Jutta,
  Ik lees je blogs met veel interesse. Het herinnert me dat ik bij tijd en wijle toch wel eens verslap met het toepassen van het tcm gedachtegoed. Mijn favoriete leesmoment is ’s avonds wanneer ik tot rust kom in een lekker warm bad.

 50. Hoi Jutta,

  Mijn favoriete leesomgeving is gewoon lekker zitten op de bank met een kopje koffie of thee met een stukje pure chocola. Mijn leesmomenten: na wat huish.karweitjes gedaan te hebben of na het boodschappen doen. Of samen met mijn vriend; geeft ook verbinding en voelt huiselijk.

 51. Mijn favoriete leesomgeving is onze tuin. Genieten van de stilte met alleen het gekwetter van de vogeltjes en het zachte ruisen van de wind door de bladeren op de achtergrond. Heerlijk!! Dit probeer ik zo vaak als mogelijk is te doen. Dat kan in de ochtend of middag zijn of op een mooie avond.

 52. Op een rustig moment zoek ik mijn favoriete windvrije en zonovergoten plekje in de tuin om in een boek te duiken. Vergezeld door de familie mus geniet ik van de geluiden die zij maken tijdens het nemen van hun dagelijkse badje.

 53. Mijn favoriete leesmoment is zeker in de middag rond 16.00 uur met een.lopje kruidenthee erbij. Even een.moment voor mezelf voordat ik de keuken.in ga om een gezonde maaltijd te bereiden.

 54. Hoi Jutta, mijn favoriete leesmoment is in de avond in bed voor het slapen gaan. Het is voor mij een prettige en ontspannen manier om de dag af te sluiten.

 55. Mijn favoriete leesmoment is de zondag, lekker in pyama op de bank en door niemand gestoord worden. Heerlijk.
  Soms hou ik expres de zondag vrij om een lees momentje in te bouwen.

 56. Heerlijk op de bank in alle rust een boek lezen. Als ik zo echt wat tijd voor mezelf neem dan gaat de volgende dag ook alles makkelijker, ik heb dan meer energie.

 57. Hallo Jutta,
  Op dit moment ben ik aan het onderzoeken waar mijn menstruatieklachten vandaan komen en hoe ik er op een natuurlijke manier mee om kan gaan. Het tijdschrift Cyclus&Zo verschijnt dus op het juiste moment!
  Mijn favoriete leesmoment is rond half vijf ’s middags, dan krul ik mezelf op in het hoekje van de bank met kruidenthee en een tijdschrift of boek.

 58. Dag Jutta. Dank voor alle informatie die ik via de mail toegestuurd krijg! Graag zou ik meedoen aan de actie om een tijdschrift te winnen. Mijn favoriete leesmoment is in de avond. Wanneer de dieren verzorgd zijn, het huis aan kant is en de zoutlampen, kaarsen en wierook voor de sfeer zorgen. Wanneer mijn gezin tevreden is van de dag en iedereen gedouched en fris tot rust komt.

 59. Dag Jutta,

  Reuze nieuwsgierig naar Cyclus enzo.
  Mijn favoriete leesmoment is in de namiddag op mijn balkon met een zacht zonnetje op mijn huid. Of binnen op mijn meest knusse plekje met schapenvachtje op de bank.

 60. Om mijn batterijen terug op te laden of tot rust te komen, zet ik mij het liefst languit in de zetel met een boek of tijdschrift. Een kussen in de rug, een dekentje en theetje en de benen languit gestrekt. Met zicht op de bomen en het groen in mijn tuintje, het venster open voor frisse lucht, dat is genieten en weer tot mezelf komen.

 61. Ik ben heel benieuwd naar het tijdschrift.
  Het liefst lees ik in de zon op mijn balkon, tussen alle bloeiende plantjes. Maar als het kouder wordt lekker met een dekentje op de bank.

 62. Hallo Jutta,

  Dit artikel is zeer zinvol voor mij!
  Ik maak nog steeds gebruik van jouw tips die ik in ’17 in je praktijk van je heb gekregen 🙂
  Helaas heb ik vanwege Corona mijn baan verloren en daarom geen reden meer om naar het westen te komen.

  Ik doe graag mee aan de win actie, omdat ik zelf wel een aantal “vrouwelijke ongemakjes” heb, maar vooral omdat ik een vriendin heb die echt een hele zware cyclus met migraine aanvallen heeft. Ik denk haar hiermee enorm te kunnen helpen 🙂

  Lieve groet,
  Thea

Commentaar achterlaten

Meer weten? Boek een persoonlijk consult of kijk bij mijn cursusaanbod.