Kom er ook bij!
Meld je aan voor mijn nieuwsbrief. Zo kun je al lezend iets voor je gezondheid doen. Als WELKOMSTCADEAU ontvang je mijn E-BOOK ‘Weg vermoeidheid – In 5 stappen meer energie met de Chinese voedingsleer’.
Meld je aan voor mijn nieuwsbrief. Zo kun je al lezend iets voor je gezondheid doen. Als WELKOMSTCADEAU ontvang je mijn E-BOOK ‘Weg vermoeidheid – In 5 stappen meer energie met de Chinese voedingsleer’.
Gelukkig glutenvrij ♦ consulten in Nijmegen ♦ ‘Neanderthaler of akkerboek?’ ♦ Goede stof voor je neus
Sinds november 2017 ben ik heel consequent: ik eet geen gluten meer. 1000% zeker. Ik weet natuurlijk dat het een beetje in de mode is om glutenvrij te eten. Het lijkt zelfs een nieuwe hype. Maar ik kon er niet meer omheen. Ik heb geen coeliakie. Maar al 17 jaar geleden – toen ik zelf nog niet eens in dit vak zat – werd me al door meerdere alternatieve therapeuten verteld dat gluten en ik geen handige combinatie zijn. Keer op keer werd dit weer bevestigd.
Sinds die tijd heb ik mijn gebruik van gluten drastisch verminderd. Tarwe en tarweproducten stonden al lang niet meer op mijn menu. Wel permitteerde ik me nog af en toe uitstapjes naar spelt-producten. Elke paar maanden als we met vrienden gingen brunchen, pakte ik stralend een ‘reguliere’ tarwe croissant. Dit was een luxe-uitstapje naar oude tijden voor mij. De kleine klachten die eruit resulteerden, nam ik voorlief. Maar uiteindelijk kon ik er niet meer omheen. De gluten bleven naar voren komen. Het meest doorslaggevende argument gaf natuurlijk mijn eigen lichaam. Ik voelde me simpelweg niet prettig, bleef er magertjes uitzien en merkte dat de gluten zelfs invloed hadden op de hormonen.
Waarom ik er zo gevoelig op reageer, weet ik niet helemaal. Ik heb het vermoeden dat de oorzaak op mijn 19e ontstond. Toen kreeg ik binnen één jaar 4 antibioticakuren (misschien zelfs vijf…ik wil dit niet eens meer weten). Toen vroeg ik niet eens aan de arts of het echt nodig was. Dat zou me tegenwoordig niet meer gebeuren. Antibiotica kunnen de darmflora beschadigen waardoor we gluten minder kunnen verdragen.
Inmiddels is het geen probleem voor mij om gluten te mijden. Sterker nog, ik mis het niet eens meer. Ook niet mijn brunch-croissantje.
Als je ook bij de mensen hoort die gluten willen vermijden, dan heb ik hieronder enkele tips voor je. Volgende maand volgen de tips over wat je vooral NIET moet doen als je gluten wilt vermijden.
Niet iedereen moet gluten vermijden. Als je ervoor kiest hoeft je echter niet bang te zijn voor tekorten. Want gluten (en daarmee de producten die gluten bevatten) zijn niet essentieel. Het is dus ook niet nodig om gluten te eten.
Wil je glutenvrij eten, dan levert dit alleen iets op als je het 100% gaat doen. Dus niet als je je af en toe uitstapjes permitteert, omdat het zo gezellig is om mee te eten met die ene verjaardagstaart. Het duurt soms maanden voor dat je darmen zich herstellen. Hiervoor is het nodig dat je ze rust gunt van gluten. En dat kan alleen als je er helemaal voor gaat.
Gluten houdende granen zijn tarwe, spelt, gerst, rogge, haver, kamut, emmer en eenkoorn. Soms denken mensen nog dat volkorenpasta of -brood geen gluten bevat, maar ook volkoren producten zijn gluten houdend. Ook couscous en bulghur zijn standaard gemaakt van tarwe en bevatten dus gluten.
Vaak valt het mee om de boven genoemde granen te vermijden, maar veel mensen zien over het hoofd dat deze granen vaak verwerkt zijn in andere producten. Denk aan: bier, sojasaus, vegetarische burgers, koekjes, crackers, taart, chips, granenkoffie, müslireepjes,
Gluten vrij zijn glutenvrije haver, boekweit en gierst. Daarnaast rijst, teff, Chinese parelgeerst/Job’s tranen/hato mugi en quinoa. Soms duikt er in eens weer een ‘nieuwe’ oftewel herontdekte glutenvrije graan op. Maar de bovengenoemde granen bieden al een fijne keuze.
Als je beslist om gluten vrij te eten, screen eerst je dagelijks voedingspatroon. Vaak zit er meer gluten tussen dan je denkt. Vervolgens ga je aan de slag om het consequent te vermijden. Verwacht niet direct succes of dat je je anders gaat voelen. Dat kan soms tot zelfs drie maanden duren.
Per oktober houd ik nu ook praktijk in Nijmegen. Helemaal centraal, bij Sarvata, op 12 min lopen vanaf Nijmegen Centraal. Maandag wordt mijn vaste consult dag.
Dus wil je je stofwisselingstype laten bepalen en je voedingspatroon een TCM make-over geven, zodat je klachten worden aangepakt, ben je nu ook in Nijmegen welkom.
Hier vind je er meer informatie over.
Nog meer weten over de leer van de stofwisselingstypes? In augustus verscheen mijn artikel ‘Neanderthaler of akkerboer’ in het Massage Magazine. Het artikel kun je hier lezen.
Onze oma’s kenden niet anders: ze gebruiken uitsluitend stoffen zakdoekjes. Als je overstapt op zakdoekjes van stof, dan bespaar je het milieu heel veel bomen, plastic en water. De meeste mensen hebben nog wat stoffen zakdoekjes in huis. Vraag anders bij je ouders of grootouders. Mijn moeder had zelfs een hele la vol – allemaal nog overgehouden van haar eigen moeder.
Je kunt ze ook zelf maken van oude stofresten. Ik voelde me er niet echt toe geroepen – gelukkig waren er genoeg restanten – maar sommige mensen gaan graag aan de slag met de naaimachine. Dus waarom niet eens een eenvoudig vierkante doekje naaien.
Tijdens ‘zero waste’ gesprekken met vrienden kreeg ik vaak te horen dat het wassen van de zakdoekjes ook water kost. Dat klopt, maar als je het waterverbruik van een moderne wasmachine (50 l) tegenover de productiekosten en alle gevolgkosten van een papieren zakdoekje plaatst, kan het stoffen zakdoekje alleen maar winnen.
Het andere argument van zero-waste tegenstanders is de hygiëne. Daar hebben ze wel een klein puntje. Als je erg verkouden bent, dan is zo’n stoffen zakdoek misschien niet handig – of je moet het direct in de was doen en vervangen door een vers doekje.
Aan de andere kant: waarom maken we dan niet een compromis: voor reguliere dagen een stoffen zakdoekje en enkele pakjes papieren zakdoeken voor de ergere gevallen. Dat zou ons milieu al een heleboel ellende besparen.
Meer weten? Boek een persoonlijk consult of kijk bij mijn cursusaanbod.
Beste Jutta, ik heb nooit begrepen hoe je ‘gluten-vrije haver’ kan hebben? Als haver van nature gluten bevat, hoe kan je dan havervlokken kopen die gluten-vrij zijn?
De haver is ook een ‘lastige’ als het gaat om de vraag wel/niet gluten houdend. De wetenschappers zijn er ook niet over uit. Ook sommige adviezen voor coeliakie patiënten geven aan dat haver ‘waarschijnlijk wel wordt verdragen’. Het hang allemaal ook af van de soort, de bereiding, etc.
Het is wel zo dat de ‘standaard’ haver gecontamineerd kan zijn door andere gluten houdende granen. Dus als je gluten echt wilt vermijden dan kun je het beste gaan voor haver waar duidelijk ‘glutenvrij’ op de verpakking staat.