Hoe lever en hart in een flesje belanden

Sluiten

Kom er ook bij!

Meld je aan voor mijn nieuwsbrief. Zo kun je al lezend iets voor je gezondheid doen. Als WELKOMSTCADEAU ontvang je mijn E-BOOK ‘Weg vermoeidheid – In 5 stappen meer energie met de Chinese voedingsleer’.

30/03 2023

Eén van de grootste drempels tijdens consulten is het advies om orgaanvlees te gaan eten. Uiteraard is orgaanvlees niet voor elk stofwisselingstype handig. Koolhydraat-types worden al misselijk als ze er maar aan denken.

Voor de overige twee stofwisselingstypes is orgaanvlees een heel waardevolle aanvulling. Voor de rood-vlees- en vettypes is het zelfs essentieel.

Het probleem: hoe jonger de klant, hoe kleiner de kans dat er ooit levertjes of zwezerik op tafel kwamen. De meeste mensen hebben er simpelweg geen (smaak)ervaring mee. En als je dan ook nog het hoofd laat bepalen, dan is de kans heel groot dat je bij de gedachte aan orgaanvlees een raar gevoel krijgt. (Leverworst lusten veel mensen trouwens dus nog wel. Mocht je tot de mensen horen die leverworst uit de verpakking kunnen lepelen – neem dit serieus. Dit is geen guilty pleasure maar kan een eerste aanwijzing zijn voor je stofwisselingtype).

Ik word er dus niet moe van om bij de desbetreffende stofwisselingstypes reclame te maken voor gebakken hartjes, lever en niertjes. Al  valt dat vaak niet mee. Wat ben ik blij dat ik nu hulp krijg vanuit een onverwachte hoek:

Acupuncturist Coen Suurland is een project gestart waarmee je de eerste stappen naar het eten van orgaanvlees kunt nemen: hij stopt lever en hart gewoon in een pan en maakt er bouillon van. Tijd om hem te interviewen.

(c) Coen Suurland

Coen is een man van daden. Slechts één jaar nadat hij op het idee kwam, staat hij professioneel bouillon te brouwen: de hot shot bone broth was geboren.

Jutta: Coen, vertel, wat is je achtergrond en hoe ben je op het idee gekomen om bouillon te maken?

Coen: Ik heb de hotelschool gevolgd en lang in de horeca gezeten. Uiteindelijk kwam ik in het familiebedrijf van mijn vader terecht en belandde ik in de metaalindustrie. Na de dood van mijn vader ben ik gaan studeren bij BOCAM [aanvulling Jutta: BOCAM is een opleiding voor gezondheidscoach, bewegingsdocent en therapeut op basis van TCM en de Chinese Natuurfilosofie]. Het TCM gedachtegoed sprak me heel erg aan. Uiteindelijk specialiseerde ik me in acupunctuur, Tuina en momenteel nog Chinese kruidenleer. In 2018 ben ik begonnen met mijn praktijk.

Jutta: Kun je je het moment nog herinneren waarop je dacht: nu ga ik bouillon maken?

Coen: Dat was in december 2021. Ik adviseerde klanten al vaak om zelf bouillon te maken – en ik zag hoe het met ze ging. Na een tijdje vielen mensen echter weer terug in hun oude eetgewoonten, zonder bouillon. Veel klanten vroegen: kan ik bouillon dan niet bij jou kopen in plaats van het zelf te maken? Ze wisten namelijk dat ik toch altijd 8-10 liter bouillon op het vuur had staan. Die verzoeken heb ik eerst afgehouden. Toen dacht ik eens: verrek, ik ga het gewoon doen. En voordat ik het wist, had ik een industriële soepketel gekocht van 150 liter, een keuken ingericht en toen is het ontploft. Inmiddels heb ik ook een industriële combisteamer voor de sterilisatie, en sta ik eens per week 80 liter bouillon te brouwen.

Jutta: Hoe heb je de keuze gemaakt voor de specifieke ingrediënten?

Coen: De keuze voor orgaanvlees in plaats van ‘gewoon’ vlees kwam door jouw tip.

Jutta: Oh ja, dat was ik helemaal vergeten! Haha, leuk, dat ik ook een klein beetje kon bijdragen.

Coen: Je zei toen tegen me dat het mooi zou zijn om een bouillon te hebben op basis van orgaanvlees. Ik zag ook dat er veel mensen tekorten hebben. Voor hen heeft de toevoeging van orgaanvlees een extra waarde. Het lichaam gaat de oude smaak herkennen.

De combinatie met de specifieke kruiden verhoogt de  Qi- en bloedopbouw. Voor orgaanvlees moet je zuivere kip hebben. Dit krijg ik via Oranjehoen.

De kruiden moeten ook in de keuken toepasbaar zijn, dus kruiden die je langdurig zou kunnen gebruiken. Ze moesten mild zijn in hun actie. Ik gebruik onder meer Dazao (jujube of gedroogde Chinese dadel) Huang Qi en Dang Gui.

In de kruidenleer is het eigenlijk ‘not done’ om één product te maken dat voor iedereen geschikt zou moeten zijn. Eigenlijk wil je dat niet, want je hebt eerst een diagnose nodig. Daarom heb ik Dr. Mao Degang en Loek Rakels om advies gevraagd. Zij hebben me geholpen met de juiste kruidencompositie, en op die manier werd het een veilig en mooi rond recept.

(c) Coen Suurland

Ik ben natuurlijk eerst gaan experimenteren. We zijn de smaaktonen niet gewend, de kruiden geven eigenlijk wel een gekke smaak. Daarom moest ik uitproberen wat past in het kader van wat wij okay vinden, juist ook in combinatie met de lever en het andere orgaanvlees.

Daar ben ik ongeveer een jaar mee bezig geweest.

Jutta: Is er een contra indicatie? Zijn er situaties waarin de bouillon niet geschikt is?

Coen: Er zit bijvoorbeeld gember in, een ‘verwarmend’ kruid. Normaal gesproken is het niet handig bij een yin-deficiëntie. Maar gezien de kleine hoeveelheid op een grote pan bouillon, is de werking toch echt anders dan bij een decoctie. Let op: niet dagelijks in het prille stadium van de zwangerschap.

Jutta: Hoe kunnen mensen bestellen?

Coen: Dat kan simpel via WhatsApp. Hiervoor kun je gaan naar mijn site en me dan gewoon een WhatsApp sturen. www.kingfisheracupunctuur.nl/hotshotbonebroth/

Jutta: Coen, bedankt!!

Commentaren (5)

    1. Er zijn verschillende methoden om dit te achterhalen: ik werk bijvoorbeeld met kinesiologie en een speciale vragenlijst. Maar het meest belangrijke: durf op je smaak te vertrouwen. Probeer het uit: doet je meer vet goed? Meer vlees? Of juist minder?

  1. Wat een geweldig idee die bouillon van orgaanvlees. Ik ben wel van de langzaam getrokken bouillon, vooral ‘s morgens als ontbijt. Dat doet mij heel veel goed. Daarom wil ik graag meedingen naar dat proefflesje van Coen. Mvg Patty

Commentaar achterlaten

Meer weten? Boek een persoonlijk consult of kijk bij mijn cursusaanbod.