Ik ga op reis en ik neem mee – TCM-tips bij kwaaltjes

Sluiten

Kom er ook bij!

Meld je aan voor mijn nieuwsbrief. Zo kun je al lezend iets voor je gezondheid doen. Als WELKOMSTCADEAU ontvang je mijn E-BOOK ‘Weg vermoeidheid – In 5 stappen meer energie met de Chinese voedingsleer’.

18/07 2014

In meerdere delen van Nederland is de zomervakantie al begonnen. Als je op reis gaat, dan heb ik hier een paar waardevolle tips. Met een beetje kennis van de TCM en vijf elementen voeding kun je namelijk allerlei kwaaltjes voorkomen of aanpakken. Zo kun je nog meer genieten van je vakantie en van je reis. Om je op weg te helpen, geef ik eerst een paar algemene tips. Vervolgens ga ik in op specifieke klachten.  

Algemene tips

 • Het is verleidelijk maar eet ook in tropisch warme landen niet te veel fruit en rauwkost. Probeer om zo veel mogelijk gekookte of anderszins bereide maaltijden te eten. Fruit en rauwe groenten zijn ter aanvulling maar vervangen de gekookte maaltijden niet.  
 • Soms worden bij het ontbijt in hotels twee varianten aangeboden: de eerste variant voor de westerse toerist (dit ontbijt bestaat uit brood, fruit, muesli)  en de tweede variante is t traditionele ontbijt: rijstsoep, gebakken eieren, gebakken groenten, linzensoep (afhankelijk natuurlijk van het land waarin je je bevindt). Kies indien mogelijk de traditionele, ‘inheemse’ variante. Deze is eeuwen beproeft, in de meeste gevallen heel voedzaam en past precies bij het klimaat van het desbetreffende land.
 • Door de hitte in veel vakantielanden hebben we vaak iets minder trek. Veel mensen vinden dat fijn omdat ze dan gewicht verliezen. Vergeet niet dat ons spijsverteringssysteem (Chinees gezien de ‘Milt’) van eten houdt. Probeer ook in een hete omgeving drie maaltijden per dag te eten. Maaltijden overslaan verzwakt de spijsvertering zodat je uiteindelijk weer aan gewicht toeneemt en je er eventueel spijsverteringsklachten aan overhoudt. Een vleugje bitter en scherp wekt de eetlust en zorgt tegelijkertijd voor een goede spijsvertering.

Reisziekte
Masseer zo vaak mogelijk het punt pericard 6. Dit punt ligt drie vingerbreedtes boven de polsplooi tussen de twee uitstekende pezen. Vergeet niet om te eten, ook al voel je je misselijk.

Vliegangst Stop minimaal twee weken voor de vliegreis met het eten van witte suiker en een overmaat aan zoetigheid. Verminder ook de hoeveelheid fruit en sapjes en vermijd alcohol. Neem vlak voor de vlucht een umeboshi-pruim en neem er tijdens de vlucht eventueel nog eentje. Umeboshi-pruimen zijn verkrijgbaar in de natuurvoedingswinkel. Umeboshi-pruimen zijn gefermenteerde abrikozen (het blijft een mysterie waarom ze dan toch pruimen worden genoemd…) die westers gezien het bloed snel weer alkalisch maken. Umeboshi-pruimen verwijderen gifstoffen uit het lichaam en centreren je geest.
Omdat umeboshi een levensmiddel is, zou het kunnen dat het veiligheidspersoneel op het vliegveld niet toestaat dat je umeboshi in je handbagage meeneemt. Ik zelf heb er nooit opmerkingen over gehad.  Om tijdens de vlucht toch umeboshi bij de hand te hebben, kun je ook ume-pilletjes van het merk Terrasana meenemen. Deze pilletjes bestaan uit korreljes gedroogde umeboshi. Van deze pilletjes moet je wel een grotere hoeveelheid nemen om hetzelfde effect te bereiken. Begin met vier pilletjes die je in de mond laat smelten. Neem meer naar je eigen behoefte.
Umeboshi helpt trouwens ook als je een keertje te veel hebt gegeten en de maaltijd zwaar op de maag ligt.  

Bij diarree Allereerst: diarree is onaangenaam, maar in de meeste gevallen niet gevaarlijk. In feite is het juist goed dat je lichaam de voeding die het niet heeft verdragen weer ‘af geeft’. Alleen moet je waken voor uitdroging. En uiteraard: als de diarree meer dan drie dagen duurt kun jebeter een arts raadplegen. Neem drie keer per dag een halve theelepel umeboshi pasta of neem umeboshi pilletjes naar behoefte.


Bij obstipatie

Voor sommige mensen is het een terugkerend verhaal: als ze met vakantie gaan dan kunnen ze de eerste paar dagen niet goed naar het toilet. Soms kan dit zelfs weken duren. Vanuit het oogpunt van de Chinese geneeskunde treedt dit fenomeen niet op vanwege een andere eetgewoonte. De oorzaak is veel meer de zogenaamde Lever Qi stagnatie. Deze onbalans zorgt ervoor dat Lever Qi niet meer harmonisch kan stromen. Daardoor kan het lichaam veranderingen van onder meer de omgeving  niet meer bijbenen. De Lever valt dan de Dikke Darm aan en zorgt ervoor dat je niet meer naar het toilet kunt.
dikke darm klein   Masseer het punt Dikke Darm 4. Let op een goede ademhaling en zorg voor doorstroming door met name je zijkanten te strekken. De Lever houdt van beweging: ga dus wandelen en zwemmen.   Additioneel is het goed om zo ‘sappig’ mogelijk te eten en de nadruk te leggen op bittere voedingsmiddelen (voorzichtig met koffie, want koffie droogt uit). Want de bittere smaak leidt naar beneden en bevordert dus de spijsvertering. Begin de dag met een kopje gekookt water.

Activiteiten Na de zomer staan er weer volop activiteiten gepland: Op diverse plekken in Nederland geef ik de Chinfood® opleiding. Kom naar de open dag van Total Health om te informeren. In september biedt ik weer een kookavond aan waar je leert lunchbereidingen te maken. En als je eerst even aan het onderwerp Chinese voedingsleer wilt ‘proeven’:  aan de volksuniversiteit Den Haag staat ook weer een korte cursus gepland. Kijk voor meer informatie in de agenda. Ik wens jullie een fijne zomer, met veel rust en lekker eten!  

Commentaren (4)

 1. Kun je iets meer vertellen waarom je van koffie wel naar het toilet moet, maar het je spijsvertering niet verbeterd op langere termijn. Zijn er nog andere dingen die obstipatie verbeteren?
  Chiazaad werkt ook heel goed, kun je daar iets over vertellen?

  1. Kleine hoeveelheden koffie helpen bij de vertering. Dit ligt – Chinees gezien- aan de bittere smaak. Bittere voedingsmiddelen leiden de energie ‘naar beneden’ en helpen daarom bij de vertering. Als je te veel koffie drinkt dan droogt koffie het lichaam en ook de darmen uit. En dat kan leiden tot obstipatie.
   Er zijn – ook weer Chinees gezien – meerdere oorzaken voor obstipatie. Maar algemene tips zijn: misosoep, sappig eten (veel geblancheerde groenten, soep), zeewier, beetje rauw zuurkool bij de maaltijd, sesamolie, en natuurlijk ook bewegen

 2. Hallo Jutta,

  Binnenkort vertrek ik naar het buitenland (Portugal).
  Het is een 2-daagse autoreis van ruim 1100 km per dag. Mag ik je vragen welke voeding geschikt is voor die lange en vermoeiende zit?

  Veel dank voor je moeite.

  1. Beste Annie,
   Je kunt lichte salades meenemen (en dan op basis van gekookte ingrediënten). Ideeën zijn: linzensalade, (glutenvrije) pasta salade, rode bieten salade. Ik zou geen brood en ook geen dierlijke melkproducten meenemen. Die kunnen je heel moe maken. Fijne reis!

Commentaar achterlaten

Meer weten? Boek een persoonlijk consult of kijk bij mijn cursusaanbod.