Superfoods en Chinese voedingsleer

Sluiten

Kom er ook bij!

Meld je aan voor mijn nieuwsbrief. Zo kun je al lezend iets voor je gezondheid doen. Als WELKOMSTCADEAU ontvang je mijn E-BOOK ‘Weg vermoeidheid – In 5 stappen meer energie met de Chinese voedingsleer’.

02/06 2014

Het is tijd om het een keer over superfoods te hebben en dan vanuit het – verrassende – perspectief van de traditionele Chinese geneeskunde (TCM). Onderaan dit blogbericht vind je ook weer informatie over aanstaande activiteiten zoals een bijscholing over zwangerschap, een lezing over kinderwens en de volgende kookavond.

Met superfoods worden over het algemeen voedingsmiddelen bedoeld die een bijzonder hoog gehalte hebben aan mineralen, vitamines en antioxidanten. Met name fans van raw food gebruiken superfoods en verwerken ze onder andere in smoothies.

Zoals je misschien al weet is de voedingsleer van de traditionele Chinese geneeskunde niet bijzonder onder de indruk van het gehalte van vitamines en mineralen van een voedingsmiddel. Voor de TCM staat veel meer de totale werking van een voedingsmiddel centraal: kan ik het voedingsmiddel goed verteren? Versterkt of verzwakt het mijn spijsvertering?

Voel ik me na het eten vitaal?
Het meest belangrijke verschil van de TCM met de westerse dietetiek is de kennis van de thermische werking. Voor de nieuwe lezers: thermische werking geeft het effect aan dat een voedingsmiddel op onze lichaamstemperatuur en op onze spijsvertering heeft. Sommige voedingsmiddelen verwarmen ons lichaam, sommige voedingsmiddelen verkoelen ons lichaam.

 
Spirulina
Spirulina is een zoetwateralg. Volgens de TCM heeft spirulina een koude thermische werking. Dat wil zeggen dat spirulina het lichaam verkoelt. Daarmee is spirulina in eerste instantie goed geschikt als je last hebt van een zogenaamde Yin deficiëntie (’s nachts zweten, inwendige onrust, slapeloosheid, warme handen en voeten op de middag, constipatie). Daarnaast bouwt spirulina Bloed op. Maar let op: hier is de definitie van Bloed volgens de TCM bedoeld. Dat wil zeggen dat spirulina een bijdrage ken leveren om je nachtblindheid, duizeligheid en slechte slaap aan te pakken.
Spirulina is echter niet geschikt wanneer je last hebt van koude in je lichaam: koude handen en voeten, ’s nachts moeten plassen, overdag veel moeten plassen. Spirulina is ook geen aanrader als je last hebt van een verzwakte spijsvertering die gepaard gaat met klachten zoals brijige ontlasting, veel trek in zoetigheid en een opgeblazen gevoel. Al het boven genoemde geldt trouwens ook voor de Chlorella.

 
Tarwegras en gerstgras
Tarwegras en gerstgras horen bij het element Hout en hebben een reinigend effect op de Lever. Ze zijn  thermisch gezien sterk afkoelend. Indien je last hebt van hittekenmerken, constipatie, ’s nachts zweten, dan zijn tarwegras en gerstgras een aanrader. Ze helpen ook prima bij Maag Vuur: brandend maagzuur, oprispingen, slechte adem, geeuwhonger en de neiging om over te eten.
Tarwegras en gerstgras bouwen minder goed Bloed op dan spirulina. Omdat ze nog sterker verkoelen dan de zoetwateralgen, zijn ze nog minder geschikt wanneer je last hebt van koude in het lichaam: koude handen en voeten, overdag veel moeten plassen en ’s nachts moeten plassen. Daarnaast kunnen tarwegras en gerstgras je spijsverteringsvuur extreem verkoelen waardoor brijige ontlasting, veel trek in zoet en opgeblazen gevoel kunnen verergeren.

 
Gojibessen
Gojibessen worden al lang in de vijf elementen voeding gebruikt. Gojibessen hebben een neutrale tot verfrissende thermische werking. Ze horen bij het element Hout maar hebben ook een vuur-component omdat ze licht bitter smaken. De TCM gebruikt de bessen in soepen om Bloed en Yin op te bouwen. Dat wil zeggen dat ze bij klachten zoals slapeloosheid, nachtblindheid, inwendige onrust, inwendige warmte, ’s nachts zweten worden geadviseerd. Let wel: de Chinese geneeskunde gebruikt gojibessen in soepen of andere gekookte gerechten (en niet in een smoothie…).

 Hier alle meeste belangrijke punten op een rijtje:

  • Veel superfoods hebben een verfrissend tot afkoelend effect op het lichaam en het spijsverteringssysteem.
  • Voordat je zomaar aan de superfoods gaat, vraag jezelf eerst goed af of je lichaam niet leidt aan koude; dat wil zeggen koude handen en voeten, ’s nachts moeten plassen en overdag veel moeten plassen.
  • Vraag je ook af: is mijn spijsverteringsvuur sterk genoeg om deze extra afkoeling te kunnen verdragen.
  • Heb je last van een zwakke spijsvertering, verminder dan de hoeveelheid superfoods. Je kunt ze beter na een warme maaltijd of in combinatie met een warme maaltijd eten.

Kortom: De meeste superfoods zijn thermisch gezien vrij afkoelend. Als je superfoods combineert met een raw food voedingspatroon, dan haal je extra koude in het lichaam.  Eenvoudig uitgedrukt: je koude voeten worden er niet warmer op. En een verzwakte spijsvertering krijgt nog meer schade zodat uiteindelijk alle voedingsstoffen onvoldoende worden opgenomen. Superfoods zijn een prima aanvulling, wanneer je als basis gekookte of anderszins bereide maaltijden eet. Maar ze vervangen geen volwaardig voedingspatroon.

Aanstaande activiteiten:

  • 4 juni 2014: Bijscholing voor professionals: Vijf elementenvoeding bij kinderwens, tijdens de zwangerschap en na de bevalling, Utrecht
  • 5 juni 2014: Introductiecursus vijf elementen voeding, Volksuniversiteit Den Haag
  • 3 juli 2014: Lezing kinderwens – Wat acupunctuur en voeding bijdragen, Zoetermeer
  • 4 september 2014: Start Chinfood® module 1, Rijswijk / Den Haag
  • 22 september 2014: Kookvond lunch zonder dipje, Den Haag

Kijk hier voor een volledig overzicht.

 

Commentaren (1)

  1. Enorm interessant artikel! Als je begrijpt hoe je lichaam werkt is het eigenlijk helemaal niet zo moeilijk om gewicht te verliezen. Spijtig genoeg verspreiden mensen vaak foute informatie wat ertoe leidt dat mensen helemaal de verkeerde richting uitgaat als het aankomt op diëten en sporten. Leuk om te zien dat je weet waar je het over hebt 🙂

Commentaar achterlaten

Meer weten? Boek een persoonlijk consult of kijk bij mijn cursusaanbod.