Tijdelijk ‘geneeskrachtig dieet’ versus lange termijneffect

Sluiten

Kom er ook bij!

Meld je aan voor mijn nieuwsbrief. Zo kun je al lezend iets voor je gezondheid doen. Als WELKOMSTCADEAU ontvang je mijn E-BOOK ‘Weg vermoeidheid – In 5 stappen meer energie met de Chinese voedingsleer’.

28/02 2020

Oef, en ineens was het alweer eind februari. Mijn goede voornemen om trouw elke maand een blogbericht te schrijven, heb ik dus nu al niet gehaald. Als excuus kan ik misschien zeggen dat ik bezig was met een artikel voor een heel leuk project van een collega. Ik hou je hierover op de hoogte. Er staat zelfs een kleine verrassing op je te wachten en dan echt alleen voor jou, de trouwe lezer van dit blog.

Januari en februari zijn de maanden waarin mensen met volle moed aan diëten of een nieuwe voedingsstijl beginnen. Tijd om daar iets over te schrijven.

In het verleden had ik zelf niet veel te maken met voedingstrends of dieten. Maar één pogingen is me bijgebleven. De precieze aanleiding kan ik me niet meer echt herinneren, omdat deze poging meer dan 20 jaar terug is. Ik denk dat ik het puur deed omdat ik ‘ergens’ had gelezen dat zo’n soort voeding ‘gezond zou zijn’ en tegen trek in zoet zou helpen. Trek in zoet, daar wilde ik wel vanaf. Ik koos toen voor een voedingsstijl met meer eiwit en vet. Dus meer zalm, kaas en ei. Tegelijkertijd geen brood en suiker. De eerste vier weken voelden heel goed: ik had een verzadigd gevoel en helemaal geen zin in snoep. Ook voelde ik me energieker en helderder.

In week vijf kon ik geen zalm en ei meer zien. Ik stopte met al dat vet en eiwit. Terug naar mijn oude gewoonte (die toen trouwens ook niet optimaal was…de trek in zoet kwam natuurlijk terug).

Tegenwoordig weet ik maar te goed waarom ik deze voedingsstijl niet vol kon houden. Zo’n voedingspatroon past niet bij mijn stofwisselingstype. Veel te veel eiwit en vet en tegelijkertijd te weinig koolhydraten voor een koolhydraattype zoals ik.

 

Waarom bepaalde trends in het begin vaak heel goed werken

Of het nu om sap-vasten, raw food of paleo gaat, de meeste diëten of trends hebben meerdere dingen gemeen:

 • Ze leggen de nadruk op pure, onbewerkte voedingsmiddelen.
 • Ze vermijden suiker, alcohol en andere genotsmiddelen.
 • Sommige voedingstrends, denk aan paleo en sap-diëten mijden glutenhoudende producten.
 • Daarnaast geven ze vaak ook leefstijltips zoals ontspannen, meer slaap en beweging.

Niet zo gek dat dit allemaal een positief effect heeft.

 

Tijdelijk ‘geneeskrachtig dieet’ versus lange termijneffect

Misschien vergaat het jou hetzelfde als mij, na mijn uitstapje naar koolhydraat-arm eten. Je probeert een ander voedingspatroon en voelt je de eerste weken heel fijn. Dan begint er iets te kraken. Iets begint tegen te staan. En vervolgens stop je met de nieuwe eetgewoonte. Kennelijk past het dan toch niet 100% bij je – anders zou je doorgaan, of niet?

Vraag jezelf telkens af: is dit voedingspatroon ook op de lange termijn voor mij geschikt?

In het geval van een gezondsheidscrisis, kan het zeker zinvol zijn om de voeding radicaal om te gooien. Zo kan een sapkuur heel ontspannend zijn voor de lever – en dan bedoel ik de lever in de zin van de TCM. De zure smaak van het fruit of de groenten werkt ontspannend en koelend. De hype rond de bleekselderijsapjes is hier een goed voorbeeld van. Hier had ik al eerder over geschreven en uitgelegd dat zo’n sapje vanuit het oogpunt van de TCM zeker ook positieve effecten op het lijf kan hebben.

Dat één aspect van een dieet of voedingsstijl je goed doet, wil nog niet zeggen dat alle aspecten op lange termijn geschikt voor je zijn.

Ik denk dat ik me toen tijdens de eerste paar weken zonder koolhydraten vooral zo lekker voelde, omdat ik geen suiker, snoep en vooral ook geen gluten binnen kreeg. Dit is naar mijn idee ook de hoofdreden dat veel mensen door vasten en sapkuren opknappen– in ieder geval in het begin. Als je focust op heel pure onbewerkte voedingsmiddelen zoals fruit en groenten, dan hebben andere stofjes (kleurstoffen, antibiotica, alcohol, gluten, etc.) geen kans. Dát vindt het lichaam natuurlijk heel fijn.

Een voedingsstijl kan natuurlijk ook wel passen!

Overigens zijn er natuurlijk ook veel mensen bij wie een bepaalde voedingsstijl op lange termijn heel goed werkt. Zo sluit een keto-voedingspatroon goed aan bij iemand met het stofwisselingstype ‘rood-vlees- en -vet-type’.  Dan is het natuurlijk raak.

Voor een slow oxidizer (het stofwisselingstype dat meer koolhydraten en vooral weinig vet nodig heeft), is een keto-voedingaptroon niet te vol te houden. Oftewel alleen vol te houden met sterke wilskracht. Zo heb ik slow-oxidizer-klanten meegemaakt die een aantal maanden ketogeen hebben gegeten – ook stond het haaks op wat ze eigenlijk lekker vinden. Ze deden dit puur op wilskracht en tegen het gevoel in dat dit eigenlijk niet zo goed bij ze past.

 

En dan zijn we weer bij de vraag: wat wil je onderbuik?

Het goede aan alle pogingen: je leert je lichaam steeds beter kennen en zo kom je er steeds beter achter wat je lichaam nodig heeft. Als je merkt dat keto, Atkins of paleo op lange termijn niet voor je werken, dan zou het zomaar kunnen dat deze voedingsstijl niet bij je stofwisselingstype past.

Andersom: als je vlees vaarwel zegt, dan kan het zijn dat je lijf dat op lange termijn prettig vindt.

 

De vragen die je je op lange termijn kunt stellen:

 • Doet deze voeding mij nog steeds goed?
 • Voel ik me verzadigd?
 • Eet ik nog steeds met smaak of staat het me tegen?
 • Blijft mijn buik rustig? Of heb ik last van een opgeblazen gevoel? Constipatie?
 • Voel ik me energiek? In het beste geval energieker dan ervoor?

Op die manier kom je steeds dichter bij de voeding die echt bij je past.

Bijscholing voor professionals

In mei 2020 begint weer een 3-daagse bijscholing voor professionals: ‘TCM-voedingstherapie voor milt en maag’. Hier vind je meer informatie.

Commentaren (5)

 1. Dank je wel Jutta,
  voor deze informatie.

  Ik ben sinds vorig jaar medicijn- en psychiatrievrij. Na een strijd van 23 jaar.
  Mijn lichaam wil ik 2 jaar de tijd geven om te herstellen van alle jaren dat men mij medicatie gegeven heeft.
  Mijn darmen hebben een gevoelige klap gekregen. En vele energieën hebben op mij ingewerkt.
  Wel ben ik op energetisch gebied veel bewuster geworden van wat er zoal kan spelen en invloed probeert uit te oefenen.
  Ik kan beamen dat ik hoogsensitief of hooggevoelig ben.

  Hartelijke groet,
  C. B.
  (cursus voedingsleer en advies/consult van jou gehad)

 2. Hoi Jutta,

  Bedankt voor het delen van je wijsheid. Zo helder hoe je het uitlegt. Mooi verdiepend, was je boek weer aan het herlezen en dan sluit dit mooi aan. Ben na een paar jaar jouw soeprecepten (ze zijn heerlijk) meer vetten en eiwitten aan het toevoegen.. en ik doe het er nog beter op! Succes met je project!

  Lieve groet, Joke

Commentaar achterlaten

Meer weten? Boek een persoonlijk consult of kijk bij mijn cursusaanbod.