Van veganist tot carnivoor

Sluiten

Kom er ook bij!

Meld je aan voor mijn nieuwsbrief. Zo kun je al lezend iets voor je gezondheid doen. Als WELKOMSTCADEAU ontvang je mijn E-BOOK ‘Weg vermoeidheid – In 5 stappen meer energie met de Chinese voedingsleer’.

16/02 2023

Er zijn klanten die ik nooit vergeet. Charlotte Sederel is er één van. Eind 2021 kwam ze bij mij op consult. Een mooie, slanke dame met prachtige ogen.

Ze was 20 jaar vegetariër geweest – deels veganist – en had het punt bereikt waarop ze wilde ontdekken welke voedingsmiddelen en manier van eten écht bij haar lichaam pasten. Het vegetarische was ze al aan het loslaten.

Tijdens het consult bleek dat ze een rood-vlees-en-vet-type was – dus een vrij extreem stofwisselingstype dat het meest afwijkt van de ‘norm’. Even schrikken.

Charlotte paste echter niet helemaal in het plaatje. Ze lustte bijvoorbeeld geen kippenpoten en kluiven vond ze vies. Wel was ze dol op vet.

Ik legde haar uit dat het stofwisselingstype kan verspringen als het lichaam heel lang een andere, voor het lichaam minder geschikte,  brandstof krijgt.  Dat wil zeggen dat het lichaam even aangeeft dat het in ieder geval voor de komende periode meer vet en eiwit nodig heeft. Het verspringen van het type gebeurt niet vaak maar behoorde in dit geval wel tot de mogelijkheden. Daarnaast zijn kinesiologie, vragenlijsten en alle andere methoden feilbaar. En niet in de laatste plaats kan ook ik me vergissen. Daarom was het ook voor mij een klein beetje spannend toen Charlotte met mijn advies de deur uit liep. Wat zouden de komende maanden brengen voor Charlotte? Wie weet zou ze straks gaan mailen dat ze misselijk werd van meer vlees. Duidelijk was alleen: háár lichaam had momenteel een tekort aan dierlijk eiwit.

We hielden contact en herhaalden voor de zekerheid na een tijdje de meting. Nog steeds kwam het rood-vlees-vet-type naar voren.

En bij Charlotte was een ontwikkeling gaande. Ze had steeds meer vlees aan haar voeding toegevoegd. Ze was zelfs behoorlijk carnivoor gaan leven. De oude overtuigingen over ‘groen eten’ had ze losgelaten en ze gaf nu voorrang aan haar intuïtie. En die zei duidelijk: meer vlees en vet. Om haar ervaringen te delen, startte ze een podcast. Hier mogen verschillende experts aan het woord komen: vegetariërs en ook carnivoren.

In januari vroeg ze mij of ik ook wilde komen praten. Nou en of! Toen ze me aan het einde bedankte, werd mij duidelijk: ook ìk mocht enorm dankbaar zijn. Dankbaar dat ik mee mocht kijken met Charlottes bijzondere ontwikkeling. Dankbaar ook dat ze open stond voor een net iets andere aanpak en dat ze durfde voor haar lijf te kiezen.

Wil je meer weten over haar weg, kijk dan hier:

Wil je luisteren naar ons gesprek? Dat kan hier (apple podcasts) en hier (spotyfy). Om een tipje van de sluiter op te lichten: Charlotte vindt kippenpoten nu wél heel erg lekker!

Copyright foto: Charlotte Sederel

Copyright afbeelding blog: canva stockfoto’s

Commentaren (2)

  1. Wat leuk dat ik dit nu lees. Ik ben de laatste tijd ook meer vlees en vet gaan eten. Ook rauwe melk en rauwe zuivel. En ik doe het er heel goed op. Ik voel mij zoveel steviger en sterker. Oja…. wel biologisch en grasgevoerd vlees.

Laat een antwoord achter voor Marloes Antwoord cancellen

Meer weten? Boek een persoonlijk consult of kijk bij mijn cursusaanbod.