Voeding voor de Longen (update 2 april 2020)

Sluiten

Kom er ook bij!

Meld je aan voor mijn nieuwsbrief. Zo kun je al lezend iets voor je gezondheid doen. Als WELKOMSTCADEAU ontvang je mijn E-BOOK ‘Weg vermoeidheid – In 5 stappen meer energie met de Chinese voedingsleer’.

28/01 2014

[herzien op 2 april 2020]
 
Volgens de TCM zijn de Longen het meest gevoelige orgaan van de mens. Net als de Dikke Darm horen de Longen bij het element metaal. Omdat je de hele dag ademt, hebben ze extreem veel contact met de buitenwereld.

Tips voor de gezondheid van onze longen

Deze tips zijn zeker niet alleen bedoeld voor rokers maar voor iedereen die iets voor de gezondheid van de Longen wil doen. Vergeet niet: de TCM is een gezondheidsleer die gericht is op preventie!

Laat los!

Uitademen, dus loslaten, is een yinne beweging. Uitademen en kunnen loslaten hebben niet alleen betrekking op het daadwerkelijke ademhalen maar ook op alles wat ons in het leven belast. Kasten opruimen, scheiden van onbelangrijke dingen, het loslaten van vriendschappen die te veel energie kosten, komen allemaal ook de gezondheid van de Longen ten goede.

Druk verdriet  niet weg

Verdriet is de emotie die (op lange termijn) de Longen het meest beschadigt. Hierbij gaat het niet om het heel natuurlijke gezonde verdrietig zijn na het verlies van personen of materiële dingen. Schadelijk is alleen een chronisch verdriet. Een verdriet dat niet leidt tot afscheid nemen. Net zo schadelijk is het om helemaal geen verdriet toe te laten. Verdriet is heel belangrijk om weer nieuwe ruimte te krijgen en om verder te kunnen in ons leven. 

Droog je Longen niet uit

De Longen zijn heel gevoelig voor uitdroging, een zogenaamde yin-deficiëntie. De uitdroging kan komen door droge kamerlucht en tabak maar ook door uitdrogende voedingsmiddelen. Uitdrogende voedingsmiddelen zijn met name

 • koffie (ook granenkoffie)
 • hete specerijen zoals gedroogde gember, chili, kerrie, kaneel, cacao, etc.
 • zwarte thee, groene thee, thee met hete specerijen zoals chai en gemberthee
 • alcohol

Wil je nog meer lezen over uitdrogende voedingsmiddelen, kijk dan hier

Houd je Longen gezond door…

Volgens de TCM zijn de Longen afhankelijk van Milt en Maag. De TCM zegt dan ook: de Longen zijn het kindje van de Milt. Vertaald betekent dit dat een gezonde Milt-Qi (dat wil zeggen spijsvertering) de basis is voor een gezonde Longen-Qi. Een goede Maag-Yin beschermt ook weer de Longen-Yin. Daarnaast bestaan er enkele voedingsmiddelen en bereidingen die de Longen extra beschermen tegen uitdroging: peren, mandarijnen, amandelmelk en sesam. Voedingmiddelen die tevens goed zijn voor de Longen-Qi: rettich, radijs, koolrabi, tuinkers, waterkers, tijm (let met tijm op: tijm is heel verwarmend en kan in overmaat juist weer tot uitdroging leiden).

Lotuswortel – een plant voor je Longen

De TCM kent nog een bijzonder leuk voedingsmiddel voor de Longen: de lotuswortel. Als je de lotuswortel in plakjes snijdt, dan weet je ook waarom dat zo is: de holle ruimtes doen denken aan de holtes van onze luchtwegen. Lotuswortels horen bij de familie van de waterlelie. In de herfst en winter zijn ze vers verkrijgbaar. In de overige maanden van het jaar zijn ze met name in gedroogde vorm (gedroogde plakjes of in poedervorm) verkrijgbaar. Lotuswortel helpt tegen hoesten en slijm in de holtes. Daarnaast bouwt lotuswortel Bloed op. Persoonlijk vind ik lotuswortel – hm, hoe moet ik het zeggen – niet echt een gigantisch culinair genot. Maar dat kan aan mij liggen. Zo nu en dan in de misosoep of in een bouillon vind ik het echter prima te doen. En wie weet, lust jij de smaak van lotuswortel wel heel graag. Lotuswortel krijg je in veel toko’s en inmiddels ook in veel natuurvoedingswinkels. 

Recept: thee van lotuswortel
Schil 5 cm van een verse lostuswortel en rasp hem dan fijn. Knijp het sap in een pannetje en doe er een kop water bij. Breng kort aan de kook en drink de thee op.
In plaats van verse lotuswortel kun je ook gedroogde lostuswortel (zie de fotos) nemen. Kook deze circa 10 minuten met een kopje water. Schenk door een zeef en drink op.
Verse lotuswortel krijg je in de toko. Gedroogde lotuswortel is verkrijgbaar in de biologische winkel. De smaak van de thee vind ik trouwens wel prima. Lekker mild. 

Maar let op: ik zeg hier natuurlijk niet dat een thee kan helpen tegen zware infectieziektes van de long en al helemaal niet tegen longontsteking. Waar het wel om gaat: doe je long iets goeds en dat kan met bovengenoemde voedingsmiddelen. Doe de Longen vooral ook dan iets goed, als er niets aan de hand is. Preventie is in de TCM echt heel belangrijk!

Commentaren (6)

 1. Dag Jutta,

  Dank je voor jouw leuke en informatieve website. Het was de enige die ik vond waar degelijke uitleg stond over de lotuswortel.
  Ik wilde graag nog weten hoeveel kopjes thee je mag drinken van de lotuswortel thee. Ik heb last van huistofmijtallergie en heb constant last van of een loopneus of verstopte neus en piepende ademhaling en als ik grote inspanningen doe moet ik aan de puffer. Ik drink ondertussen ook al dagelijks brooddrank om de darmen te versterken en wilde nu graag met lotuswortel thee beginnen om de slijmen te laten verdwijnen. Vandaar dat ik wilde weten hoeveel kopjes thee ik dagelijks mag drinken.
  En die dagelijkse banaan zal ik ook maar vlug achterwege laten, want blijkbaar is die minder gezond dan ik dacht.
  Alvast bedankt voor je antwoord.
  Met vriendelijke groeten,
  Wendy De Bruyn

  1. Beste Wendy,

   Ook van de lotuswortelthee graag niet te veel drinken. Je kunt een kuur doen van een paar weken. Maar daarna zou ik weer stoppen.
   Hartelijke groet, Jutta

  1. Ja, dat mag. Ik zou de thee niet aan baby’s geven. Maar vanaf 2 jaar is het prima. Het is een geneeskrachtige thee. Het is beter om de thee alleen te geven wanneer er echt klachten zijn.

Commentaar achterlaten

Meer weten? Boek een persoonlijk consult of kijk bij mijn cursusaanbod.