Vrouwen en cafeïne

Sluiten

Kom er ook bij!

Meld je aan voor mijn nieuwsbrief. Zo kun je al lezend iets voor je gezondheid doen. Als WELKOMSTCADEAU ontvang je mijn E-BOOK ‘Weg vermoeidheid – In 5 stappen meer energie met de Chinese voedingsleer’.

18/02 2014

Onlangs las ik in het mooie boek Mother-Daughter-Wisdom van Christiane Northrup een klein hoofdstuk over koffie. Christiane Northrup belichtte het onderwerp koffie vanuit het perspectief van de westerse geneeskunde. Wat blijkt: de westerse geneeskunde zegt bijna hetzelfde (maar natuurlijk met andere woorden) als de TCM!
Meer dan 75 % van de studies die zijn gedaan over het gebruik en de effecten van cafeïne heeft alleen mannen onderzocht. Dit is jammer en geeft een vertekend beeld, want vrouwen reageren heel anders op cafeïne. Vrouwen kunnen minder goed tegen koffie, aldus Northrup. Dit komt onder meer door:

 • Het vrouwelijke lichaam kan cafeïne moeilijker afbreken. Bij mannen is het effect van een kopje koffie of cola na tweeënhalf tot maximaal vier uur uitgewerkt. Bij vrouwen duren de effecten langer aan, namelijk vier tot zeven uur.
 • Het vermogen om het lichaam te ontgiften hangt bij vrouwen af van hun cyclus: in de tweede helft van de cyclus duurt het tot twee uur langer om cafeïne te elimineren dan in de eerste helft van de cyclus. Vrouwen die de pil of andere hormonen slikken hebben zelfs twee keer zo veel tijd nodig om cafeïne te elimineren.
 • Cafeïne irriteert de blaas en kan leiden tot frequent moeten plassen en pijn bij het plassen.
 • Cafeïne leidt ertoe dat magnesium en calcium worden uitgescheiden via de urine. Daardoor lopen vrouwen een groter risico op osteoporose.
 • Cafeïne kan leiden tot ijzertekort omdat cafeïne de ijzeropname uit voedingsmiddelen belemmert.

Ook de TCM komt tot de conclusie dat koffie of andere cafeïne houdende dranken een groter effect hebben op het vrouwelijke lichaam dan op het mannelijke lichaam.
Koffie hoort bij het element vuur en heeft een verwarmend en uitdrogend effect. Dit gaat ten koste van ons Bloed (hiermee is het Bloed in de zin van de TCM bedoeld). Anders dan mannen zijn vrouwen heel gevoelig voor een Bloed deficiëntie. In feite vechten ze hun hele leven tegen een tekort aan Bloed.
Tekenen van een tekort aan Bloed zijn onder andere: moeilijk in slaap kunnen komen, nachtblindheid, depressie, uitblijvende menstruatie, bleek gelaatskleur, haaruitval, emotionele instabiliteit.
Een Bloed deficiëntie hoeft niet per se een rampzalige onbalans te zijn. Maar als ik kijk naar mijn vrouwelijke cliënten, dan valt me het volgende op:
Vrouwen die tijdens hun leven weinig tot geen koffie hebben gedronken, zijn over het algemeen in een betere conditie met name wat betreft een Bloed deficiëntie. Het verschil met vrouwen die juist veel koffie drinken, komt vooral tijdens de overgang naar voren.
Vrouwen die weinig koffie hebben gedronken of drinken, hebben simpelweg minder overgangsklachten en kunnen ook beter slapen. Ze lijken soepeler met de veranderingen om te kunnen gaan.
Dat wil zeggen: ook als je nog jaren te gaan hebt voordat je in de overgang terecht komt, is het verstandig om je koffieconsumptie kritisch onder de loep te nemen.
Als je kenmerken hebt van een Bloed deficiëntie, dan kun je beter helemaal met koffiedrinken stoppen. Voor vrouwen die geen last hebben van een Bloed deficiëntie geldt: geniet van het kopje koffie maar beschouw het meer als luxe dan als je dagelijks standaard drankje! De TCM is een preventieve geneeskunde: veranderingen die je vandaag neemt, betalen zich jaren later uit!
Nog meer lezen over koffie? Kijk dan op ‘Koffie is net als…’

Reageren?
Kijk onderaan de pagina.

Aanstaande activiteiten
16 maart 2014: Bijscholing voor professionals: De spijsvertering als basis, Amersfoort
23 maart 2014: Kookmiddag Lunch zonder dipje, Den Haag
1 april 2014: Start Chinfood® module 1, Utrecht (nieuw!)
12 april 2014: Start Chinfood® module 2, Breda
18 mei 2014: Bijscholing voor professionals: overgewicht, Amersfoort
5 juni 2014: Start Introductiecursus 5-elementenvoeding, Den Haag (nieuw!)
 
Overige blogberichten
Voeding voor de Longen
Kinderwens en voeding
Over gewicht – overgewicht?
Grote sneeuw, zonnenwende en hitte in de winter 

Commentaren (11)

 1. Dank je, Jutta, voor deze duidelijke informatie. Is cafeinevrije koffie of thee een goed alternatief? Of zitten er dan ook nog slechte stoffen in?
  groet T.

  1. Helaas is cafeïnevrije koffie geen goed alternatief. Volgens de TCM heft deze koffie ook een verhittend en sterk uitdrogend effect. Je kunt tijdelijk overstappen op granenkoffie. Maar ook de granenkoffie heft een licht uitdrogende werking.

 2. Ik heb voor mijn gevoel een hele gekke vraag, maar ik heb het gevoel dat mede doordat ik 1 kopje koffie per dag drink ik moeilijk zwanger lijk te worden. Mijn vraag is dus. Kan koffie drinken invloed hebben op de vruchtbaarheid van de vrouw?

  Dank alvast voor uw antwoord 🙂

  Deborah

  1. Helaas kan ik hier vanuit het perspectief van de TCM geen eenduidig antwoord op geven. Over het algemeen gaat het om het complete eetpatroon van de vrouw met kinderwens, dat wil zeggen er zijn heel veel factoren die invloed kunnen hebben op de vruchtbaarheid (plus de factoren die niets met voeding te maken hebben). Of koffie ‘schadelijk’ is hangt af van je individuele gezondheid en balans.
   Hopelijk heb je iets aan dit antwoord. Misschien vind je het leuk om naar de lezing op 3 juli te komen. Daar leg ik uitgebreid de werking van voeding op de vruchtbaarheid uit.

 3. Bovenstaand heb je het over een lezing die je op 3 juli geeft
  ‘Werking van voeding op vruchtbaarheid’.

  Ik zie deze niet terugkomen op je activiteitenoverzicht.
  Hierin heb ik interesse! Waar geef je die?

 4. Ik zit (al zo’n 5 jaar) in de overgang en heb sinds die tijd heel veel hoofdpijn. Recent heb ik “ontdekt” dat cafeïne hieraan ten grondslag ligt. Uw artikel van hierboven bevestigt dit ook nog eens. Nu heb ik geprobeerd (cold Turkey) van de cafeïne af te komen, maar….. dit lukt me prima maar mijn hoofdpijn gaat er niet van weg. Na 1 week werd t eerder erger dan minder. Inmiddels drink ik 2 kopjes koffie over de dag verdeeld en heb ik nauwelijks hoofdpijn. Nu is mijn vraag: wat is t beste om te doen nu? Toch over een tijdje deze 2 kopjes afbouwen naar nul? Of t zo houden? De overige overgangsklachten (opvliegers en slechter slapen) daar kan ik wel mee dealen maar die hoofdpijn is verschrikkelijk.

  1. Ik moest een tijdje nadenken over je vraag. Het is bijna onmogelijk voor om ‘op afstand’ de klachten goed in te kunnen schatten. Ik zou er toch voor pleiten om de koffie af te bouwen – zeker omdat je last hebt van overgangsklachten. Trouwens, ook de overgangsklachten kunnen je door middel van TCM heel goed verlichten! Kijk maar of er een goede acupuncturist / kruidenspecialist bij jou in de buurt is.

 5. beste, ik laat me regelmatig behandelen door acupunctuur, en telkens hoor ik dat ik zwakte heb in de nieren. Kan ik dit verhelpen met mijn voeding? Ik eet tamelijk gezond: geen koffie, geen alcohol, geen roker enz. Welke voeding raadt je me aan?
  alvast bedankt

  Martine

  1. Beste, Helaas kun je dat niet op afstand adviseren. De Nier heeft – volgens de TCM – ook weer twee ‘kanten’ die allebei uit balans kunnen zijn. Het voedingsadvies hangt ervan af welke van deze kanten verzwakt is.

 6. Hallo iedereen,
  ik heb een lange tijd cafeïne vermeden omdat ik wist dat dat niet goed voor me was. Ongeveer een maand geleden was ik terug begonnen met het drinken van groene thee omdat daar tegenover koffie niet veel cafeïne in zit en het drinken ervan toch veel goede gezondheidsvoordelen zou geven.
  Nu heb ik deze maand enorme menstruatiepijn en dat heb ik normaal nooit. Het is het enige wat in mijn voedingspatroon veranderd is, voor de rest eet ik 100%plantaardig en mijn gewicht is normaal slank.
  Ook herken ik wat er hier beschreven staat bij mijn moeder, die dagelijks koffie drinkt.. Bloedarmoede, ijzertekort, veel last tijdens haar menopauze, altijd hormonale klachten gehad. Er zullen wel nog andere factoren meespelen maar ik ben er nu wel van overtuigd dat cafeïne ten alle kosten moet vermeden worden.
  Bedankt voor dit artikel, het heeft mijn ogen geopend.

Commentaar achterlaten

Meer weten? Boek een persoonlijk consult of kijk bij mijn cursusaanbod.