Wat is er mis met fruit?

Sluiten

Kom er ook bij!

Meld je aan voor mijn nieuwsbrief. Zo kun je al lezend iets voor je gezondheid doen. Als WELKOMSTCADEAU ontvang je mijn E-BOOK ‘Weg vermoeidheid – In 5 stappen meer energie met de Chinese voedingsleer’.

16/02 2015

In een eerder bericht – toen  nog in de vorm van een pdf-nieuwsbrief – heb ik al over fruit geschreven. Geen andere voedingsmiddelengroep die zo veel verwarring schept. De adviezen over hoe, wanneer en hoeveel fruit te eten zijn talloos en lopen sterk uiteen.

Ik kom tijdens mijn werk met cliënten vaak dezelfde vragen en misvattingen tegen. Ook kom ik steeds meer cliënten tegen die te lang hebben vastgehouden aan een eetpatroon met veel rauwkost, waaronder veel fruit, en die mede daardoor uiteindelijk spijsverteringsklachten kregen. Daarnaast werk ik veel met vrouwen met kinderwens. Bij hen constateer ik vaak een extreme kou in het lichaam, vaak als gevolg van te veel rauwkost. Tijd om het onderwerp (nog een keer) op de kaart te zetten.

Westers gezien kunnen we haast niet genoeg fruit eten. Veel mensen volgen daarom de raw food filosofie en kopen sapcentrifuges om dagelijks vers fruit (en groenten) te persen. De Westerse diëtetiek kijkt met name naar de hoeveelheid vitamines, vezels en mineraalstoffen. Omdat fruit veel vitamines bevat – rauw fruit bevat uiteraard nog meer vitamines dan gekookt fruit – wordt de conclusie getrokken dat je veel fruit moet eten om veel vitamines binnen te krijgen. Veel mensen die overstappen op een dieet met veel vers rauw fruit (en ook groenten) vertellen dat ze zich in eerste instantie veel fitter en alerter voelen.

Wat kan er dan mis zijn met fruit?

Natuurlijk is er niet echt iets mis met fruit. Volgens de TCM kan elk voedingsmiddel een positief en medicinaal effect op het lichaam hebben. Maar de TCM geeft gewoon een genuanceerder beeld. Volgens de Chinese voedingsleer reinigt fruit het lichaam, met name de Lever (in de zin van de TCM). De Lever profiteert ook van de zure smaak, die ontspannend werkt en Yin opbouwt. Dit is ook de reden waarom veel mensen zich in eerste instantie veel beter voelen nadat ze zijn overgestapt op bijvoorbeeld een smoothie als ontbijt: het lichaam krijgt reinigend werkende voedingsmiddelen binnen die het lichaam maar weinig belasten. Wat we daarbij echter niet mogen vergeten, is dat het lichaam daarnaast ook minder gedenatureerd eten binnen krijgt. Dit alleen maakt al dat mensen opknappen.

De meeste fruitsoorten classificeert de TCM als thermisch verfrissend tot koud. Een enkele fruitsoort zoals de granaatappel, de fysalis of de dadel heeft een licht verwarmende thermische werking. Ter herinnering: elk voedingsmiddel heeft een thermische werking. Deze geeft aan of een voedingsmiddel verwarmend of verkoelend werkt op het organisme en op het spijsverteringssysteem. 

Een overmaat aan koude en rauwe voedingsmiddelen verzwakt ons verteringvuur. Dit komt doordat ons verteringsvuur harder moet werken. Op den duur treden verteringsklachten op zoals brijige ontlasting en winderigheid. Het gevolg is dat al die goede vitamines niet meer goed kunnen worden opgenomen. Want alleen een goed werkende spijsvertering is in staat om  alle voedingsstoffen uit het eten te halen.

Bijzonder moeilijk voor ons verteringsvuur zijn smoothies en fruitsalade en met name als ze zijn gemaakt op basis van tropische fruitsoorten. Let wel: het gaat om een overmaat hiervan. Een sterk spijsverteringsvuur kan heus wel een keertje een smoothie hebben. Maar –  en daar draait het om – niet elke dag, en vooral niet als de smoothie een complete maaltijd vervangt. Hieronder enkele tips voor het eten van fruit:

Tips voor het eten van fruit: 

 • Neem traditionele keukens als voorbeeld: fruit wordt hier als aanvulling op een maaltijd gegeten. Of als tussendoortje. Maar nooit als vervanger van een maaltijd.
 • Heb je een heel zwakke spijsvertering, dan kun je (tijdelijk) beter overstappen op gekookt fruit. Denk aan appelmoes, stoofperen, watergruwel en ook aan rabarbertaart. Dit is in feite een heel traditionele manier van fruit eten.
 • Eet bij voorkeur fruit van het seizoen en uit de eigen streek.
 • Eet rijp fruit, dus fruit dat zacht is en niet nog ‘knapperig’.
 • Wees voorzichtig met smoothies en fruitsap: hoeveelheden rond de 100 ml werken reinigend, maar twee of drie glazen kunnen het verteringsvuur ernstig beschadigen. Het gevolg zijn verteringsklachten en koude in het lichaam (koude handen, koude voeten, ’s nachts moeten plassen, zich futloos voelen).
 • Over het juiste tijdstip voor het eten van fruit bestaan heel veel verschillende meningen. Sommige auteurs beweren dat het beter is om fruit helemaal apart te eten van een maaltijd. Sommige geven aan dat het beter is om fruit vóór de maaltijd te eten en sommige zijn van mening dat je fruit beter als toetje kan nuttigen. Zoals altijd in de vijf elementen voeding geldt: vraag je eigen buik en kijk wat je goed kunt verdragen.
 • Bananen zijn een uitdaging voor onze Milt: ze zijn thermisch sterk afkoelend en kunnen leiden tot slijm. Ze zijn niet geschikt bij Damp (o.a. vaak verkouden zijn, oedeem, vocht vasthouden, hooikoorts, loopneus, verstopte holtes, overgewicht) en Slijm (stenen, cystes, endometriose etc.).
 • Voor kinderen geldt dat hun spijsverteringssysteem nog niet is volgroeid. Minder (rauw) fruit komt hun vertering juist ten goede. Aan peuters, met name als ze allergiegevoelig zijn en/of last hebben van frequente verkoudheid, kun je beter appelmoes en perenmoes geven. Mango, kiwi en sinaasappel koelen te sterk af. Grote hoeveelheden rauw fruit (met name banaan) kun je sowieso beter vermijden.

Aankomende blog berichten:

Heb je wensen, ideeën en voorstellen voor komende blogberichten? Welk onderwerp wil je een keertje belicht zien – uiteraad vanuit het oogpunt van de Chinese voedingsleer. Vul het reactieformulier in en ik ga met je voorstellen aan de slag.

 Aankomende activiteiten: zie de agenda

 

Commentaren (26)

 1. Altijd interessant om je blogberichten te lezen! Vooral in de winteer eet ik niet zo graag rauw fruit, maar had altijd het gevoel dat ik moest, omdat er zo’n druk is op vers fruit en vitamines. Ik voel me veel beter wanneer ik geen koud en rauw eten eet in de winter. Dingen direct uit de koelkast eet ik momenteel helemaal niet, want dat heeft meteen een prikkelend effect op mijn darm.
  Zou je een keer een berichtje kunnen schrijven over geschikte voeding voor kinderen?
  Hartelijke groeten en dank voor je mooie blogberichten!

 2. Ik wil je complimenteren met je goede, informatieve website. Sinds ik me, als leek, ben gaan verdiepen in de TCM en met name de voedingsleer miste ik informatie van iemand die de leer combineert met de huidige en nieuwe westerse ontwikkelingen op het gebied van voeding. Hypes als superfoods, exotische producten en raw foods zijn niet aan me voorbij gegaan en ik ben me gaan afvragen of deze gewoonten nu eigenlijk wel zo gezond zijn voor mij. Goed om te zien dat jij je daar mee bezig houdt! De voedingsleer is ingewikkeld en vooral moeilijk toepasbaar als je het echt goed wil doen, in mijn ervaring. Ik heb destijds een diagnose en advies gekregen van een Nederlands TCM arts, maar dan nog is het niet gemakkelijk een weg te vinden als je ook rekening houdt met onze westerse stijl. Ik ben destijds na 8 maanden gaandeweg afgestapt van de voedingsadviezen en wil er nu toch weer meer naar gaan leven.

  1. Bedankt voor je bericht! – In eerste instantie lijkt de voedingsleer inderdaad ingewikkeld, maar mijn tips is om het zo simpel mogelijk te houden. De adviezen kun je toepassen op je eigen smaak. Het gaat vooral om de traditionele principes. Of je rijst of quinoa of boekweit eet, doet er niet zo veel aan toe. Succes en groeten, Jutta

  2. Ter aanvulling van mijn eerste bericht; ik zou graag meer willen weten over hoe (en of) je de voedingsleer kan combineren met voedingssupplementen, het nastreven van het juiste zuur-basenevenwicht in relatie tot de voedingsleer en de invloed van hardlopen, spinning en andere sportieve activiteiten op je gesteldheid volgens de TCM. Ik denk bijvoorbeeld te merken dat hoge(re) activiteit mijn problemen met de spijsvertering verergeren, maar weet er het fijne niet van. Dit zijn eigenlijk allemaal onderwerpen die horen bij ons moderne westerse leven. Ik vraag me af hoe het zich relateerd met de TCM.

   1. Beste Iris, Bedankt voor je input. De TCM kijk er inderdaad een klein beetje anders naar. Maar ik zal je voorstellen allemaal meenemen.

 3. Hallo Jutta,

  Wil je een keertje schrijven over bijnieruitputting (en schildklier) .
  Ik heb last van ondergewicht ik heb al van alles geprobeerd maar ik kom niet in gewicht aan.

  Bedankt alvast.
  Margot Janssen

  1. Aankomen is in veel gevallen inderdaad zelfs moeilijker dan gewicht verliezen. In de TCM werk je niet direct met hormonen, maar je kijkt naar de gerelateerde klachten (gewicht verliezen, vermoeidheid etc). Ik zal zeker meer over dit onderwerp gaan schrijven. Dank voor je tip!

  2. Dag Margot, zelfde probleem hier om bij te komen. Zeker als je dat op een gezonde manier wilt doen…Ik kijk dus ook al uit naar je blog Jutta!

 4. Heel duidelijk stuk, dank je wel voor deze informatie!
  Ik vroeg mij alleen af, hoe zit het met gedroogd fruit? Zoals bijvoorbeeld abrikozen?

  1. Thermisch gezien is gedroogd fruit altijd warmer dan vers fruit. Maar ook hier geldt: kijk goed wat je kunt verteren. De hoeveelheid gedroogd fruit geeft de doorslag. Sommige mensen krijgen al klachten wanneer ze een handvol gedroogd fruit eten. Het verteert meestal beter wanneer je het combineert met gekookte (of anderszins bereide) maaltijden.

 5. Interessant, vooral omdat ik al merkte dat rauwe smoothies, met zowel fruit als groente, na een paar dagen gaan tegenstaan en het energieke gevoel weer afnam. Wat ik nog mis in het artikel, is er ook fruit (en groente) dat rauw verwarmend werkt? Of kan bv toevoegen van gember meer warmte geven?

  1. Er zijn fruit en groenten die verwarmend werken. Voorbeelden zijn granaatappel, venkel, pompoen, fysalis, abrikoos, zoete aardappel. Het is echter zo dat deze fruit- en groentesoorten – ondanks hun verwarmend effect – geen diepe warmte in het lichaam kunnen creëren. Simpel gezegd: ze hebben geen extreem afkoelend effect (zoals banaan, ananas, kiwi), maar echt warme voeten krijg je er niet van.
   Daarnaast blijft ook verwarmend fruit dat rauw wordt gegeten een uitdaging voor ons verteringsvuur. (Let wel: het gaat om een overmaat aan rauw fruit! Niets mis met af en toe een granaatappel etc).
   Gember toevoegen is op den duur niet de goede oplossing. Het toevoegen van gember vangt het afkoelende effect van veel fruitsoorten wel op. Maar twee extrema (gember als heet-warm en bijvoorbeeld kiwi al extreem koud) creëren helaas geen balans.

 6. Hallo Jutta,

  ook ik ben hele benieuwd naar een Blog over kindervoeding!
  Jij noemt verse (?) gember een extrema, betekent dit dat je dit beter niet
  dagelijks kunt eten of drinken? (Bij Barbara Temelie staat hij trouwens in de kolom
  ‘warm’, wat niet doet vermoeden dat hij extreem (heet) is).

  1. Beste Sarah,Bedankt voor je input! – Kindervoeding zal zeker een blog-onderwerp worden. Bij Barbara Temelie (in het boek van 1994) staat gember inderdaad bij warm. Inmiddels zijn de meeste auteurs van mening dat gedroogde gember thermisch gezien heet is; verse gember is verwarmend. dagelijks gember thee drinken, over een lange periode, zal ik inderdaad afraden.

   1. Beste Jutta,

    bedankt voor je reactie. Er is nog zoveel te weten over voeding!
    Wat je schrijft komt me inderdaad bekend voor. Als ik gember gebruik, gebruik
    ik altijd verse!

 7. Hallo,
  Ik heb endometriose en ben bijna 2 jaar geleden gestopt met alle medicatie en heb me volledig
  gestort op onderzoek in voeding.het gaat goed met me,maar wat ik niet opgelost krijg is mijn opgeblazen buik.wat kan ik hieraan doen volgens de voeding volgens de 5 elementen?

  1. Het is altijd een beetje moeilijk om ‘op afstand’ advies te geven, zonder dat ik weet wat je eet en drinkt etc. Maar kijk maar of je voldoende informatie hebt aan het e-book. Dit kun je gratis downloaden via mijn site. Het meeste belangrijk is dat je de maaltijden beter verteerbaar maakt door (milde) kruiden en specerijen toe te voegen. Ook is het belangrijk om heel goed te kauwen.

 8. Hallo Jutta,

  Ik zou graag wat meer willen weten over Vijf Elementen Voeding en diabetes. Zijn granen (rijst, quinoa, gierst, tarwe e.d.) dan juist wel of juist niet aan te raden?

  Hartelijke groet,
  Nicky

  1. Beste Nicky,

   Er is – zoals altijd in de TCM – geen algemeen advies voor diabetes. Er wordt altijd gekeken naar de individuele onbalans. Deze kan bij elke diabetes patiënt verschillen. Granen zijn zeker toegestaan, alleen tarwe zou ik vermijden, omdat tarwe tot damp en slijm kan leiden en de kwaliteit van tarwe tegenwoordig heel slecht is.

   Hartelijke groet, Jutta

  2. Hallo Jutta,

   Ik gebruik elke dag een ontbijt uit je boek en voel me daar super goed bij, wat ik graag behandeld zou willen zien is ; wat neem ik voor lunch en avondeten als ik gedurende de dag bij de 5 elementen voeding wil blijven?

   Warme groet, Monica

   1. Hallo Monica,

    Wat fijn dat het ontbijt zo goed voor je werkt. – Veel van de recepten kun je ook als lunch of diner eten. Denk bijvoorbeeld aan pannenkoeken die je mee kunt nemen naar je werk. Het geeft trouwens niet als je ze dan ‘koud’ op eet.

    Groeten, Jutta

Commentaar achterlaten

Meer weten? Boek een persoonlijk consult of kijk bij mijn cursusaanbod.