Wat je nu wél kunt doen!

Sluiten

Kom er ook bij!

Meld je aan voor mijn nieuwsbrief. Zo kun je al lezend iets voor je gezondheid doen. Als WELKOMSTCADEAU ontvang je mijn E-BOOK ‘Weg vermoeidheid – In 5 stappen meer energie met de Chinese voedingsleer’.

20/03 2020

Tja, daar zitten we nu. Scholen dicht. Steeds meer winkels dicht. Sommige mensen in paniek.

Eigenlijk had ik het blogbericht voor deze maand al klaar. En nee, het ging niet over corona. Dat wilde ik bewust niet doen. Maar ik heb toch te veel gedachtes in mijn hoofd. Daarom even deze email – trouwens deze keer niet nagelopen door een ‘echte Nederlander’… alvast excuus voor de taalfoutjes.

 

Als ik de corona crisis bekijk dan valt me op: wij hebben massaal ons ‘midden’ verloren. We worden onrustig. We kijken wat allemaal niet meer mag en kan. We zoeken de oplossing buiten onszelf: hamsteren, hopen op de snelle ontdekking van een geneesmiddel of vaccinatie, hopen op de juiste politieke beslissingen.

Vaak handelen we puur uit angst en niet vanuit het gezonde verstand.

Wist je dat in de TCM ons spijsverteringssysteem (Milt en Maag) ook verantwoordelijk zijn voor het gezonde verstand? Als Milt en Maag in balans zijn, dan zitten we lekker in ons midden en we zijn geaard. We kunnen verstandige keuzes maken en laten ons niet meeslepen in paniek. Altijd terug naar ons centrum. Vertrouwen dat het goed komt.  Veel dingen kunnen we daadwerkelijk niet beïnvloeden. Maar, misschien heb je wel iets aan de volgende tips. Allemaal dingen die je wél kunt beïnvloeden:

 

1.Ga naar buiten

Met mijn gezin heb ik afgesproken dat we elke dag een lange wandeling gaan doen. De natuur gaat (hopelijk) niet op slot. – Vanochtend hebben we tweeënhalf uur door het bos gelopen. Zelfs mijn dochter – die mijn idee in eerste instantie helemaal niet zo briljant vond – had uiteindelijk heel veel plezier. We hebben een fantastisch mooi stuk bos gezien, twee heel bijzondere, gele vlinders en een schattig eekhoorntje.

De beweging aan de buitenlucht komt je afweer ten goede!

[Kritische noot aan mezelf: jammer, op zo’n idee had ik al voor de corona-crisis moeten komen. Gewoon écht dagelijks naar het bos.]

 

2.Versterk je longen

Slaap met een open raam. Doe simpele ademhalingsoefeningen. Klop een paar minuut met je rechter vuist op het gebied onder je linker sleutelbeen; wissel dan van kant. Vermijd kunstmatige geurtjes, haarspray etc. Als je roker bent: misschien is nu een goed moment om te stoppen.

 

3.Let op je voeding

Onze afweer is afhankelijk van onze darmen. Maar er bestaat helaas geen quick fix. Er bestaat niet hét voedingsmiddel dat je afweer binnen no time versterkt. Voeding is altijd een lange termijn ding.

Maar het is nooit te laat om te beginnen. Dat kunnen simpele, eerste stappen zijn: kies pure voeding, kook vaker (nu je toch thuis bent), eet minimaal twee keer per dag een warme maaltijd, vermijd suiker.

 

4.Vermijd (een overmaat aan) slechte nieuwsberichten

Een keer heb ik de fout gemaakt en een lange uitzending bekeken over de situatie in de Italiaanse ziekenhuizen. Het beeld van een oudere man in bed, aangesloten aan de beademingsmachine, kreeg ik niet meer uit mijn hoofd. Achteraf werd ik boos op mezelf. Waarom heb ik zitten kijken? Waarom moest ik me dit te verteren geven?

Bekijk dus niet elke rapportage en volg al helemaal niet de sterftecijfers op. Dit moet je lichaam namelijk ook kunnen verteren. En als je spijsvertering al moeite heeft met het verteren van voeding, dan geldt dit ook voor alle beelden en indrukken.

Sluit je af, houd vreselijke beelden buiten.

5.Ruim op

Volgens de Chinese geneeskunde hoort de Long bij het element metaal. Een van de aspecten van het metaal-element is het loslaten. Precies wat we nu massaal moeten doen. Loslaten van consumeren, van reizen, van goedkope importproducten, van zekerheden, van gemak, …

Zet er nog een schepje boven op: ruim je huis op (ook begin je met één laatje), maak volgestopte hoeken vrij…laat oude dingen gaan en laat de energie weer stromen.

 

6.Lach

Als je filmpjes kijkt, kies dan voor grappige films. Want lachen en vrolijk zijn ondersteunen je afweer.

En ten slotte: doe aan ‘wu-wei’. Doe iets door ‘niets te doen’. De situatie is zoals het is. We kunnen er niet tegen vechten. Door je juist over te geven aan wat er nu speelt, zet je ook weer iets positiefs in gang.

 

 

Commentaren (3)

  1. Dag Jutta, dank je wel voor deze blog. Ik ben, net als velen, ook mijn baan kwijt geraakt en had inderdaad last van een soort rouwproces. Angst en paniek, niet zo erg, maar wel serieus aangedaan door alles wat speelt. Ik volg al heel lang het TCM eetpatroon, zo goed mogelijk, maar had nu toch even behoefte aan iets extra’s. Dank je wel voor je tips, ik ga ze zeker doen. Sommigen deed ik onbewust al, maar nu met volle bewustzijn. Veel sterkte maar vooral een goede gezondheid gewenst. Hartelijke groet, Mandy

Commentaar achterlaten

Meer weten? Boek een persoonlijk consult of kijk bij mijn cursusaanbod.