Weg vermoeidheid

Sluiten

Kom er ook bij!

Meld je aan voor mijn nieuwsbrief. Zo kun je al lezend iets voor je gezondheid doen. Als WELKOMSTCADEAU ontvang je mijn E-BOOK ‘Weg vermoeidheid – In 5 stappen meer energie met de Chinese voedingsleer’.

11/04 2014

Het was een tijdje stil maar uiteraard heb ik niet stil gezeten. De meest gehoorde klacht bij mij op consult is ‘vermoeidheid’. Soms zijn mensen de hele dag moe, soms gaat het vooral om het dipje op de middag. Om je een beetje op weg te helpen, heb ik een e-book geschreven waarin ik uitleg wat je door middel van voeding aan je vermoeidheid kunt doen. 

Hier onder vind je een voorproefje van de inhoud.

Ik ben zo moe…

‘..zo futloos, zo slap…!’ Dit is de meest gehoorde klacht als mensen bij mij op consult komen. En het begint op steeds jongere leeftijd. Misschien ben je al bij de huisarts geweest en heb je je bloedwaardes laten checken. Mogelijk had je een vitaminegebrek of waren je ijzerwaardes te laag. In dat geval heb je vast al een advies gekregen om dit tekort aan te vullen. Maar misschien waren je waardes ook helemaal in orde. En toch bleef je je moe voelen.

Vermoeidheid is een teken dat je lichaam meer energie verbruikt dan dat het krijgt. Iets kost je zoveel energie dat er voor de rest van de dag maar weinig over is.

De ‘energierovers’ in ons leven kunnen van verschillende aard zijn. Denk aan werk waarvan je ongelukkig wordt, relaties met mensen die je ‘leeg’ zuigen of schadelijke stoffen in het milieu. Het kan uiteraard ook een combinatie van diverse oorzaken zijn. Een andere belangrijke en vaak onderschatte oorzaak is een ‘ongeschikt’ voedingspatroon. Voeding hoort ons te voeden, warmte te leveren, een gevoel van verzadiging te geven en is ook de motor in ons lichaam. Op die manier kunnen we elke dag actief zijn. Als jouw voeding je echter meer energie kost dan oplevert, slaat de vermoeidheid toe. Er zijn meerdere oorzaken van vermoeidheid die door voeding komen:

 • De voedingsmiddelen die je eet zijn zo arm aan energie dat er simpelweg niets te winnen valt voor je lichaam. Je voeding vult je, maar voedt je niet.
 •  Je kiest weliswaar voedzame voedingmiddelen, maar je spijsvertering is dusdanig verzwakt dat je de waardevolle stofjes uit deze voedingsmiddelen niet goed kunt opnemen.
 • Je eet de goede voedingsmiddelen, maar kiest een minder geschikte manier van bereiden.
 • Je kiest energie-arme voedingsmiddelen en je spijsvertering is erg verzwakt. (Hier komen dan direct twee tekorten bij elkaar. )

Meer lezen? Meld je aan voor de nieuwsbrief. Dan ontvang je mijn gratis e-book cadeau. Doe de Qi-test op bladzijde 5 om te kijken hoe het met je vitaliteit staat.

 

Als je meer wilt weten over de vijf elementen voeding, kijk naar de aanstaande activiteiten. Er staat inmiddels ook weer een lezing over voeding en kinderwens gepland.

De overige activiteiten vind je hier:
12 april 2014: start Chinfood® module 2, Breda
18 mei 2014: bijscholing voor professionals: Overgewicht, Amersfoort
5 juni: bijscholing voor professionals: Voeding bij kinderwens, tijdens de zwangerschap en na de bevalling, Utrecht
5 juni 2014: start introductiecursus 5-elementenvoeding, Den Haag (nieuw!)
3 juli 2014: lezing Kinderwens – wat voeding en acupunctuur betekenen, Zoetermeer (nieuw!)
4 september 2014: Start Chinfood® module 1, Den Haag
1 november 2014: Start Chinfood® module 1, Eindhoven

Overige blogberichten
Vrouwen en cafeïne
Voeding voor de Longen
Kinderwens en voeding
Over gewicht – overgewicht?
Grote sneeuw, zonnenwende en hitte in de winter

Wil je geen berichten  meer ontvangen, klik dan hier:
 

Commentaren (3)

 1. Hallo ,

  Heb net het e-bool over “vermoeidheid weg met 5 – elementen voeding ” gelezen. Maar geldt de verglijking over het spijsvertering /koekepan ook niet andersom? Kan : het vuurtje ook te hard staan, zodat de hele boel meteen verbrand of aankoekt En hoe herken je dat dan en wat doe je eraan ?

  1. Om het beeld van de koekenpan en het vuurtje te gebruiken: er kan inderdaad iets aankoeken. Dit ligt niet zo zeer aan het vuurtje, maar aan de koekenpan (dat wil zeggen aan de Maag). Klachten die dan kunnen optreden zijn: brandend maagzuur, pijn, oprispingen.
   Bij veel mensen zijn en het vuurtje en de koekenpan minder sterk.

 2. Ik ben enthousiast over de 5 elementenvoeding verdiep me ook in de boeken van Barnara Temelle
  Waar ik ook nog wel heel benieuwd naar ben is hoe je denkt over fytinezuur/fytase in granen, peullvruchten, het weekproces hierin.

  Vriendelijke groet,
  Sjoeke Dijkhuis

Commentaar achterlaten

Meer weten? Boek een persoonlijk consult of kijk bij mijn cursusaanbod.